-«Ζητούμε απαντήσεις από τη Διοίκηση αν θα συνεχίσει ή θα σταματήσει η λειτουργία της ΕΒΖ» τόνισαν
σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Την αγωνία της για την τύχη του εργοστασίου Ζάχαρης στο Πλατύ, εξέφρασαν χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Σωματείου εκτάκτων (εδώ και 15 χρόνια) υπαλλήλων – εργατοτεχνιτών της ΕΒΖ, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Βέροιας.
Όπως είπαν, ενώ το καμίνι άναψε πριν από 20 ημέρες και θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο ήδη η επεξεργασία των ζαχαρότευτλων, δεν κουνιέται φύλλο ακόμα, λόγω… χρηματοδότησης. Μάλιστα χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου να σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην πόρτα εξόδου και τους τευτλοπαραγωγούς στην καταστροφή της φετινής σοδειάς.
«Δυστυχώς, οι επόμενες ημέρες είναι πολύ δύσκολες. Από την ΕΒΖ, ζουν σήμερα περίπου 1.000 οικογένειες. Η διοίκηση δεν μας ενημερώνει για τίποτα και φοβόμαστε ότι θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Ήδη 250 έκτακτοι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Σήμερα η ΕΒΖ λειτουργεί στις πλάτες των παραγωγών και των εργαζόμενων… Τεύτλα υπάρχουν, όλα είναι έτοιμα, αλλά ακόμα τίποτα…» τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Νίκος Φυλακτάκης, παρουσία του αντιπροέδρου Δημ. Μάτζιαρη, του γραμματέα Βασίλη Κεσόγλου και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Δημ. Ταχματζίδη. Όπως είπε «τα μηχανήματα του συστήματος επεξεργασίας τεύτλων έχουν συντηρηθεί και έχουν καθαρίσει και μάλιστα σε συμπυκνωμένο χρόνο δύο μηνών, αντί τεσσάρων που συνήθως απαιτείται», εκτιμώντας ότι μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορεί να γίνει σωστή συντήρηση του εργοστασίου».
Για όλη αυτή την αβεβαιότητα, το Σωματείο ζητάει απαντήσεις και ενημέρωση από τη Διοίκηση, για το μέλλον της δουλειάς τους, την οποία θέλουν να συνεχίσουν αλλά δεν γνωρίζουν, εάν μπορούν. Προς ενίσχυση των αιτημάτων τους, χθες και προχθές, προχώρησαν σε στάση εργασίας, ενώ από τη Δευτέρα, αναλόγως των εξελίξεων, θα καθορίσουν και τις περαιτέρω κινήσεις τους.
Έκκληση σε βουλευτές και Τοπικές Αρχές
Κλείνοντας, τόσο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, όσο και ο πρόεδρος του Σωματείου, έκαναν έκκληση στο πολιτικό προσωπικό του Νομού και δη τους βουλευτές να μην επιτρέψουν να κλείσει κι αυτό το εργοστάσιο της περιοχής μας και να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Πάντως οι εξελίξεις οδηγούν με βεβαιότητα, τουλάχιστον σε δύο σενάρια: είτε στο οριστικό κλείσιμο της βιομηχανίας, είτε στην αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Σε κάθε περίπτωση αυτοί που θα πληρώσουν την «ζάχαρη» θα είναι οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί και όσοι κλάδοι εμπλέκονται άμεσα στην αλυσίδα της παραγωγής, της πώλησης και της διακίνησης του προϊόντος.