Επιτυχής ήταν η ολοκλήρωση της Ημερίδας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με θέμα: «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Έναρξη ισχύος της στην Ελλάδα. Από την θεωρία στην πράξη», στην οποία συμμετείχε η νομική σύμβουλος του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας.
Βασική στόχευση της Ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στις 10/10/2018 στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Αθήνα, ήταν η εστίαση στις επιμέρους πτυχές που συνθέτουν την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να αναδυθούν οι παράμετροι που ορίζουν την έναρξη ισχύος της στην Ελλάδα και να διαφανεί το πέρασμα από την θεωρία στην πράξη.
Χαρακτηριστικό της Σύμβασης είναι ότι αποδίδει έμφαση στην πρόληψη. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η υποχρέωση των συμβαλλόμενων κρατών να εξασφαλίσουν την κατάρτιση επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θέματα βίας και την υλοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Η προστασία των θυμάτων ολοκληρώνεται με μια δέσμη κανόνων που θεσμοθετούν την υποχρέωση των κρατών είτε να ποινικοποιήσουν συμπεριφορές που μέχρι σήμερα διέφευγαν του ποινικού ενδιαφέροντος της πολιτείας, όπως για παράδειγμα τον εξαναγκασμό σε σύναψη γάμου, την σεξουαλική παρενόχληση και το stalking, δηλαδή μία εξακολουθητική συμπεριφορά απειλής, παρακολούθησης και παρενόχλησης, με την οποία η επέμβαση στην ιδιωτική σφαίρα του θύματος είναι ιδιαιτέρως επαχθής, είτε να προβλέψουν την αποζημίωση των θυμάτων.
Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητριών και ομιλητών, καθώς και οι καίριες παρεμβάσεις, ερωτήσεις και τοποθετήσεις που εκφράστηκαν στο τέλος της Ημερίδας, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου, τα συμπεράσματα του οποίου πρόκειται να ληφθούν υπόψη και να αξιολογηθούν, προκειμένου για την ένταξή τους στις πολιτικές ισότητας των φύλων.