15 Οκτωβρίου ξεκινά η διανομή…    Από την εκκίνηση αρχίζει να «καίει» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

15 Οκτωβρίου ξεκινά η διανομή… Από την εκκίνηση αρχίζει να «καίει» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Πόσο και ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης και στην Ημαθία


Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και ήδη τη Δευτέρα η τιμή του ξεπέρασε τα 85 δολάρια το βαρέλι, πράγμα που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά θα το προμηθευτούν σε τιμή πολύ πάνω από το 1 ευρώ το λίτρο, ενώ στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας ίσως ανέλθει και στα 1,25 ευρώ. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η τιμή του αναμένεται να είναι υψηλότερη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι,  που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο με τιμή κοντά στα 0,95 ευρώ ανά λίτρο. Άρα οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με μία επιβάρυνση της τάξης του 20%.

«Καμπανάκια» χτυπάει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων η οποία με  ανακοίνωσή της τονίζει ότι αν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα, η τιμή του λίτρου θα διαμορφωνόταν από 1,15 έως 1,20 ευρώ.

Ποιοι και πότε θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης

 Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, αυτό θα κυμαίνεται ανάλογα με τα λίτρα του πετρελαίου που θα προμηθευτούν οι δικαιούχοι, από 18,75 έως 312,50 ευρώ και θα το λάβουν για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Οι πληρωμή του θα γίνει το πιθανότερο σε δύο δόσεις, μία τον Ιανουάριο και μία τον Ιούνιο του 2019. Η πληρωμή θα εξαρτηθεί από την περίοδο που θα αγοραστεί το πετρέλαιο θέρμανσης από τον δικαιούχο.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 θα είναι:

- Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

- Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

-Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται και φέτος διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. 

Για την Ημαθία

Στη Β’ ζώνη, η οποία περιλαμβάνει και το νομό  Ημαθίας, θα επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των ζωνών Β’, Γ’ και Δ’ εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις ζώνες Α’, Β’ και Γ’ αντίστοιχα.

Το επίδομα θα χορηγείται για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον δικαιούχο που είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος Taxisnet.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστήριο προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξάνδρειας

Ευχαριστήριο προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία...

Ευχαριστούμε θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία...

Ερώτηση Κυριάκου  Βελόπουλου και Βασίλη Κοτίδη για τις καταστροφές  σε σοδειά και φυτικό  κεφάλαιο στο Ν. Ημαθίας

Ερώτηση Κυριάκου Βελόπουλου και Βασίλη Κοτίδη για τις...

Ερώτηση κατάθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, Πρόεδρος  της...

Δήμος Βέροιας: Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Δήμος Βέροιας: Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών...

Με την υπ’ αρ. 179/2024  απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου  του...

Αεροψεκασμός αύριο σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα του Κλειδίου

Αεροψεκασμός αύριο σε ορυζώνες και υγροτοπικά...

Στα πλαίσια των απαραίτητων ενεργειών για την...

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΥΤΕΙΑ: Ιερά Πανήγυρις και εγκαίνια του ανακαινισμένου Γραφείου- Αρχονταρίκι

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΥΤΕΙΑ: Ιερά Πανήγυρις και εγκαίνια του...

Γίνεται γνωστό στον ευσεβή λαό, πως εν όψει της εορτής...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις  για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς...

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου...

Πέντε Νέοι Πτυχιούχοι του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας

Πέντε Νέοι Πτυχιούχοι του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στην Εστία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...