Της Ιφιγένειας Βλαχογιάννη*
Σε αδιέξοδο οδηγούνται καθημερινά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς λόγω της εξοντωτικής φορολογίας στα ακίνητα οδηγούνται σταδιακά σε δήμευση της ίδιας τους της περιουσίας. Πρόκειται στην ουσία για ένα ‘κυκλώνα’ που πλήττει τη χώρα και κατά συνέπεια τους Έλληνες φορολογούμενους ο οποίος συνεχίζει να χτυπά με πολλά μποφόρ τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με φουσκωμένα και δυσβάσταχτα εκκαθαριστικά.
Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν παράνομη και αντισυνταγματική την παράλειψη του κράτους να προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες στην πραγματικότητα δεν γίνονται σεβαστές από το κράτος, με αποτέλεσμα η ύφεση στην οικονομία να αυξάνει λαμβάνοντας πλέον ανησυχητικές διαστάσεις.
Εφιαλτικό επίσης φαντάζει και το σενάριο που εξήγγειλε στη φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.
Η μείωση του φόρου κατά 30-50%, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, δεν θα αφορά τους μεσαίους ιδιοκτήτες, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες στα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα, αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την «ελάφρυνση» των μικρότερων ιδιοκτησιών κατά έως και 70€ ετησίως!
Το χειρότερο όμως είναι ότι επανέρχεται το παράλογο και εφιαλτικό σενάριο της μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ με εξαπλάσια δημοσιονομική απόδοση, χρεώνοντας ποσά που δεν θα υπάρχει ούτε τρόπος, αλλά ούτε και λόγος πλέον να καταβληθούν, γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ανάγκη επιβολής νέων φόρων.
Η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. από την πλευρά της επαναλαμβάνει τις πάγιες αλλά ρεαλιστικές θέσεις της:
-Σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ζητούμενου από τον ΕΝΦΙΑ στο 50% του σημερινού, σε μια τετραετία, κατά ποσοστό 20% το πρώτο έτος (που ισοδυναμεί με διαγραφή της τελευταίας δόσης) και μετά κατά 10% ετησίως!
-«ΕRGA OMNES» μείωση του ΕΝΦΙΑ! Όποια μείωση υιοθετηθεί, να είναι αληθινή και να αφορά εξ ίσου ποσοστιαία όλους τους φορολογουμένους, χωρίς αποκλεισμό ή δυσμενή μεταχείριση καμιάς κατηγορίας τους, και ιδιαίτερα εκείνων που πλήρωσαν τα περισσότερα κατά τα χρόνια της κρίσης.
-Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και της σκανδαλώδους φοροασυλίας της εκτός σχεδίου γης.
Ως εκ τούτου λοιπόν, μιλάμε για μια οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μπορούμε κάποια στιγμή να μιλάμε για ανάκαμψη της οικονομίας και της κτηματαγοράς.
Από την άλλη αξίζει να αναφερθούμε και στα όσα αυτονόητα επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία, με κύριο στοιχείο της φορολογικές ελαφρύνσεις σε όλα τα επίπεδα. Συγκεκριμένα, μείωση του ΕΝΦΙΑ, και μείωση του εταιρικού φόρου, όπως και του φόρου στα μερίσματα, έτσι ώστε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη να μειωθεί στο 24%, από 40% που είναι σήμερα.
Επίσης σημαντική τομή στην οικονομία, είναι η μεταφορά είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους γιατί θα επιτρέψει έτσι στους πολίτες τον έλεγχο στα χρηματοικονομικά των ΟΤΑ σχετικά με την ανταποδοτικότητα των χρημάτων τους.
Από την άλλη μεριά βέβαια, υπάρχει διάχυτη και η αντίληψη πως αυτό από μόνο του απαιτεί μια επίπονη πορεία στον τρόπο δηλαδή που ο κάθε Δήμος θα είναι σε θέση να διαλέξει τον δρόμο της ορθολογικής χρέωσης στα ακίνητα της περιοχής του, όταν υπάρχει ο ξέγνοιαστος δρόμος των χρεώσεων μέσω της ΔEH.
Αξίζει μόνο να επισημάνουμε, πως ίσως τελικά, η σκυτάλη βρίσκεται στους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι και θα κληθούν σύντομα να επιλέξουν ποιος πολιτικός αρχηγός διαθέτει περισσότερη αξιοπιστία για να οδηγήσει τη χώρα σε επενδύσεις, θεσπίζοντας και εφαρμόζοντας πολιτικές οι οποίες θα παροτρύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, θα εστιάζουν στην κανονικότητα του συστήματος και θα δημιουργούν δουλειές.
*Οικονομολόγος, Πρόεδρος
του παραρτήματος Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. Ημαθίας