-Σε χθεσινή συνάντησή τους με υπουργούς ζήτησαν
τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου
-Δεν βρήκαν όμως σύμφωνη την Κυβέρνηση
Στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί χιλιάδες εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», από όλη την Ελλάδα, για πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εσωτερικών.
Από την Ημαθία συμμετείχε 10μελής αντιπροσωπεία εργαζομένων από τις δομές Βέροιας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας.
Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την μονιμοποίησή τους που βρίσκεται στον αέρα εδώ και 16 χρόνια, «κατασκήνωσαν» έξω από το υπουργείο και χθες το πρωί συναντήθηκαν με τους υπουργούς Ξενογιαννακοπούλου, Χαρίτση και Φωτίου, όπου ενημερώθηκαν ότι επανασχεδιάζεται η προκήρυξη των θέσεών τους (με 3000 νέες προσλήψεις) για την κάλυψη των οποίων υπάρχει το σχετικό κονδύλιο, πλην όμως αυτές δεν αφορούν τους ήδη, εδώ και 16 χρόνια, εργαζόμενους στο πρόγραμμα.
«Εμείς αυτό που ζητάμε εδώ και χρόνια είναι να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση και να μετατραπούν οι συμβάσεις μας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου» ανέφεραν, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, οι εργαζόμενοι της Ημαθίας.
Στη χθεσινή συνάντηση έθεσαν εκ νέου το αίτημά τους για νομοθετική ρύθμιση, όμως οι συναρμόδιοι υπουργοί ήταν ανένδοτοι και δήλωσαν ότι όλα θα γίνουν με συνταγματικό και νόμιμο τρόπο, ενώ τόνισαν ότι μέσα στον Οκτώβριο θα έρθει το θέμα στη Βουλή για συζήτηση μιας ειδικής νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα εξασφαλίζει τη δημιουργία των νέων οργανικών θέσεων εργασίας και θα ακολουθήσει προκήρυξη.
«Μας πρότειναν μέχρι τότε να κάνουμε μια διαβούλευση, ώστε να καθοριστούν τα κριτήρια, καθώς, όπως είπαν, αναγνωρίζουν το πολυετές έργο μας και θα προσπαθήσουν να μπορέσουν να τακτοποιηθούν όσο περισσότεροι γίνεται, με τα κριτήρια που θα προβλέπει η προκήρυξη…» πρόσθεσαν οι εργαζόμενοι, εκτιμώντας ότι με την προκήρυξη, ένας μεγάλος αριθμός των μέχρι σήμερα εργαζομένων θα μείνει απ’ έξω, δεδομένου ότι προβλέπεται μεταξύ άλλων κι ένα ποσοστό 15% για προσλήψεις πολυτέκνων και ΑμΕΑ.
Από σήμερα, τα Σωματεία τους, μπαίνουν σε διαδικασία γενικών συνελεύσεων και λήψης αποφάσεων για να εξετάσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.
«Θεωρούμε ότι το ηθικό και το δίκαιο, μετά από 16 χρόνια δουλειάς, μέσω ΑΣΕΠ, θα ήταν η μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου, καθώς, όλα αυτά τα χρόνια, καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες» καταλήγουν οι εργαζόμενοι, εκτιμώντας ότι αυτό που τελικά θα γίνει, είναι απλά μία ανακύκλωση ανέργων, ενώ εξέφρασαν την πικρία τους για όλες τις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την περίπτωσή τους.
Σοφία Γκαγκούση