Οι ευρωπαίοι αμφισβητούν ανοιχτά τα υπερεθνικά κέντρα εξουσίας

Οι ευρωπαίοι αμφισβητούν ανοιχτά τα υπερεθνικά κέντρα εξουσίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*

Τείνει πλέον να εξελιχθεί σε κυρίαρχη τάση. Οι πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών γυρίζουν την πλάτη τους επιδεικτικά στην ενωμένη Ευρώπη και κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία εκφράζουν με εκκωφαντικό τρόπο την δυσαρέσκειά τους. Δεν εμπιστεύονται πια τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αρνούνται κατηγορηματικά να παραχωρήσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Θέλουν να διαφυλάξουν και να προστατέψουν την εθνική τους ταυτότητα και αποδοκιμάζουν τις αποφάσεις των υπερεθνικών κέντρων εξουσίας. Άλλωστε, τα επιμέρους συμφέροντα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλές φορές έρχονται σε προφανή αντίθεση μεταξύ τους και ουδόλως ταυτίζονται. 



Συνακόλουθα, η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, που άλλοτε αντιμετωπίζονταν ως ευλογία, έχει μετεξελιχθεί σε κατάρα, αφού αποτέλεσε το όχημα πληθυσμιακής αλλοίωσης των κρατών, αύξησης της ανεργίας και μείωσης της ποιότητας των προϊόντων που έπρεπε να έχουν χαμηλή και φτηνή τιμή για να είναι ανταγωνιστικά. 

Ήδη, σε πολλές χώρες έχουν αρχίσει να ενισχύονται κινήματα που ευαγγελίζονται την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρώντας μια τέτοια ενέργεια ως λύτρωση και ευκαιρία για αναπτυξιακή προοπτική, μπροστά στα ελλείμματα και στην λιτότητα που συνεπάγονται οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Η ευρεία απήχηση των απόψεων τους που βρίσκουν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα και οι ελπίδες που ανοίγονται για κατάληψη της εξουσίας, έχουν συσπειρώσει τους υποστηρικτές τους και σταδιακά τους οδηγούν σε ολοένα πιο ακραία ρητορική. 

Είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μία νέα Συνθήκη περιγραφής του πεδίου δράσης της, περισσότερο προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στα αιτήματα της σύγχρονης εποχής, αν θέλει να παραμείνει ζωντανή και να μην καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος. Όταν δημιουργήθηκε η κοινή αγορά εδραζόταν σε καθαρά οικονομικά κριτήρια και αποτύπωνε την ανάγκη διευκόλυνσης στην διακίνηση προσώπων και εμπορευμάτων. 

Αυτό πλέον έχει ξεπεραστεί. Ο ευρωπαίος πολίτης διαπιστώνει ότι το υψηλό επίπεδο ζωής που είχε διαμορφώσει και η ασφάλεια που απολάμβανε η οικογένειά του έχει πλέον παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η οικονομική κρίση δεν αγγίζει μόνο τις χώρες του νότου, αλλά επεκτείνεται σταδιακά και στις αναπτυγμένες κοινωνίες του οικονομικά εύρωστου βορρά. Ταυτόχρονα, η αθρόα και χωρίς συγκεκριμένους κανόνες ποσόστωσης και ελέγχου είσοδος προσφύγων και μεταναστών έχει προκαλέσει έντονα αισθήματα φόβου και αβεβαιότητας στον ευρωπαίο, όμως δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει συνειδητά να αγνοεί τα μηνύματα δυσαρέσκειας που της αποστέλλονται και επιμένει στις ατελέσφορες πολιτικές της. 

Στα πλαίσια αυτά δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάσει αν το παράδειγμα των Βρετανών και του BREXIT βρει σύντομα και άλλους μιμητές. Το σίγουρο πάντως είναι πως η επιστροφή του «εθνικού κράτους» είναι πλέον προ των πυλών. Και οι επερχόμενες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 εκ των πραγμάτων χαρακτηρίζονται ως οι πλέον κρίσιμες για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.    


Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ιωαννίδου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ιωαννίδου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024...

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό Ημαθίας

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό...

Την Κυριακή 7 Ιουλίου πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας...

Μητροπολίτης Βεροίας: «Κανείς δεν στέκεται αδιάφορος στον διαμελισμό της Κύπρου»
Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη  των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη των θεσμών...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΟι διάφορες  έρευνες...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Στόχος να κάνουμε την  καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Στόχος να κάνουμε την ...

Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε σε συνέντευξη που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...