275 εκ. ευρώ για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

275 εκ. ευρώ για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

-Τον επιμερισμό των πόρων ανέλυσε ο Απ. Τζιτζικώστας


Το σύνολο των δράσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη σημερινή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «HIGHER» - «Καλύτερα Εργαλεία Πολιτικής για Έργα Υψηλής Καινοτομίας στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες».

Το έργο «HIGHER» χρηματοδοτείται από το Interreg Europe 2014-2020 και υλοποιείται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως «το βασικό, το κυρίαρχο ζήτημα της επόμενης ημέρας, για τη χώρα συνολικά, αλλά και ειδικότερα για την Κεντρική Μακεδονία είναι η ανάπτυξη. Αφού πλέον τελειώσαμε με τις παλιές ιδεοληψίες και τους παραλογισμούς ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ιδιωτικό τομέα, επιχειρηματικότητα χωρίς επιχειρήσεις, επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εισόδημα χωρίς θέσεις εργασίας, είναι η ώρα πλέον να τελειώνουμε και με τις αφηρημένες θεωρητικές προσεγγίσεις και να μιλήσουμε τολμηρά, ρεαλιστικά και συγκεκριμένα για όλα τα ζητήματα της ανάπτυξης. Για το πως θα ενισχύσουμε τον ιδιωτικό τομέα, για το πως θα αξιοποιήσουμε πόρους για την αύξηση της παραγωγικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, για το πως η δημόσια διοίκηση, σε όλα τα επίπεδα, θα γίνει πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και τους νέους επενδυτές. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος, που θέσαμε και υπηρετούμε με συνέπεια και πολύ δουλειά, να γίνει δηλαδή η Κεντρική Μακεδονία η πιο φιλική Περιφέρεια της χώρας στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».

Οι τρεις βασικοί άξονες της στρατηγικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι:

1.Μείωση των γραφειοκρατικών βαρών, τα οποία αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη και την επιτάχυνση των επενδύσεων.

2.Ισχυρή δέσμευση στην καινοτομία, η οποία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

3.Επένδυση στη δικτύωση των επιχειρήσεων και στην εξωστρέφειά τους, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν διαθέτουν ούτε την απαραίτητη τεχνογνωσία για να το κάνουν μόνες τους και πολύ συχνά ούτε και τα απαραίτητα κεφάλαια να το πετύχουν.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι πόροι 140 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «κατευθύνονται το αμέσως επόμενο διάστημα, σε δράσεις έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με στόχο την ενδυνάμωση του παραγωγικού μας συστήματος, αλλά και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της αποτελεσματικής διείσδυσης των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας στις διεθνείς αγορές».

Αναλύοντας τον επιμερισμό των πόρων αυτών, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι:

-Υλοποιούνται ήδη παρεμβάσεις ύψους 12 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση και ανάπτυξη υποδομών έρευνας και καινοτομίας από δημόσιους ερευνητικούς φορείς.

-Υλοποιείται η δράση ανάπτυξης του Μηχανισμού Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 1 εκ. ευρώ.

-Προχωρά άμεσα η ένταξη παρεμβάσεων ύψους 5,5 εκ. ευρώ, για την ανάπτυξη και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών από δημόσιους φορείς.

-Έχουν ήδη εξειδικευτεί δράσεις για την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και προχωρά άμεσα η έκδοση σχετικών προσκλήσεων ύψους 120 εκ. ευρώ που αφορούν:

1.Στην ενίσχυση των ιδιωτικών ερευνητικών υποδομών και την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων.

2.Στην παροχή ευέλικτων μορφών ενίσχυσης, όπως τα κουπόνια καινοτομίας και τεχνολογίας για την εισαγωγή νέας γνώσης και καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

3.Στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

4.Στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών.

5.Στην ενίσχυση συνεργατικών σχηματισμών, των λεγόμενων clusters, μια πρόσκληση που θα προκηρυχθεί το προσεχές διάστημα.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι εκτός των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, η Διεύθυνση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας προχωράει ταχύτατα στην υλοποίηση των επενδύσεων που γίνονται μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου: «Έχουμε ήδη ανακοινώσει τον οριστικό πίνακα κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου της ‘Γενικής Επιχειρηματικότητας’, όπου χρηματοδοτούνται 43 επενδύσεις με συνολικό ποσό αιτούμενης φορολογικής απαλλαγής ύψους 12,1 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό της επιχορήγησης της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ανέρχεται στα 9,8 εκ. ευρώ. Παράλληλα ολοκληρώνουμε τις προσεχείς ημέρες, την αξιολόγηση 32 αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς του ‘Μηχανολογικού Εξοπλισμού’ και 24 αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς ‘Νέες Ανεξάρτητες’ του πρώτου κύκλου του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικού αιτούμενου ενισχυόμενου προϋπολογισμού 39,4 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα έχουμε ξεκινήσει την αξιολόγηση 67 επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του καθεστώτος ‘Γενικής Επιχειρηματικότητας’, συνολικής επιχορήγησης ύψους 31,4 εκ. ευρώ».

Αναφέρθηκε επίσης στις ουσιαστικές τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ίδια την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με σταθερό στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διευκόλυνση του επιχειρείν και των επενδύσεων και συγκεκριμένα:

-Στο νέο οργανισμό της Περιφέρειας με τη δημιουργία τμήματος προτυποποίησης διαδικασιών, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης αδειών και γνωμοδοτήσεων και τελικά ο ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός της γραφειοκρατίας, η ενιαία αντιμετώπισή των υποθέσεων και η ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.

-Στον περιορισμό της γραφειοκρατίας με τη μεταβίβαση του 85% των υπογραφών των διοικητικών πράξεων στο επίπεδο των διοικητικών στελεχών, με την κατάργηση της λεγόμενης «πολιτική υπογραφή».

-Στη δημιουργία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, της πρώτης one stop shop υπηρεσίας από δημόσιο φορέα, η οποία θα αποτελεί το σημείο επαφής ανάμεσα στην Περιφέρεια την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

-Στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική υπογραφή και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων.

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε ότι μέσα από τη στενή συνεργασία όλων των τοπικών φορέων που εμπλέκονται στην επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την καινοτομία η Περιφέρεια κατόρθωσε να είναι πρώτη επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, πρώτη επί τρία χρόνια στις αφίξεις τουριστών, πρώτη στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων και στη μεταφορική δραστηριότητα της χώρας, ενώ αναδείχτηκε ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης» για το 2018.



Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο ιερέας Στέφανος Κουτσούκης σε ηλικία 73 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο ιερέας Στέφανος Κουτσούκης σε...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε σήμερα Παρασκευή 5...

Εγγραφές παιδιών στο πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλεξάνδρειας

Εγγραφές παιδιών στο πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης...

Από σήμερα Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024 δεχόμαστε εγγραφές...

Έγκριση συμμετοχής πωλητών στις Θρησκευτικές Εμποροπανηγύρεις της Αγίας Κυριακής Λουτρού και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας του Δήμου Αλεξάνδρειας, για το έτος 2024

Έγκριση συμμετοχής πωλητών στις Θρησκευτικές...

Εκδόθηκε η υπ΄αριθ. 302/13782/04-07-2024 (ΑΔΑ: 9ΚΑ4ΩΨΠ-3ΘΚ)...

Έφυγε από τη ζωή η Λουλούδα Γιαννακοβίτου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Λουλούδα Γιαννακοβίτου σε ηλικία 88...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Θωμάς Τζανόπουλος σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Θωμάς Τζανόπουλος σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Μπαγανας σε ηλικία 70 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Μπαγανας σε ηλικία 70 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε σήμερα Παρασκευή 5...

Δράσεις - Επισκέψεις του ΚΔΑΠ Δήμου Νάουσας στο ΚΗΦΗ

Δράσεις - Επισκέψεις του ΚΔΑΠ Δήμου Νάουσας στο ΚΗΦΗ

Παιχνίδια, γέλιο, χαρά και πολύ συγκίνηση προσέφεραν...

Εκπαιδευτική Εκδρομή του Παιδικού Σταθμού Άνω Ζερβοχωρίου στο Εκτροφείο Θηραμάτων στον Άγιο Νικόλαο

Εκπαιδευτική Εκδρομή του Παιδικού Σταθμού Άνω...

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 ο Παιδικός Σταθμός Άνω...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...