- Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο
- Ο πρόεδρος Γιώργος Σαλιάγκας,
μιλάει για τον σύλλογο στον ΑΚΟΥ 99.6
Εδώ και τρία χρόνια από την ίδρυσή του, και με πολλές προσπάθειες και οικονομικές δυσκολίες, ο Σύλλογος Οικογενειών Φίλων Ψυχικής Υγείας (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ημαθίας, κατάφερε να προχωρήσει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του και δικαιώθηκε ηθικά γι’ αυτό, με την πανελλαδική του βράβευση στα Healthcare Business Awards, πριν από λίγες ημέρες, στην Αθήνα. Το έργο του Συλλόγου έρχεται και ενισχύεται ακόμα περισσότερο προς το τέλος αυτού του χρόνου, μέσα από το Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων για την ψυχική υγεία, που θα στεγαστεί στη Στέγη Δημιουργίας του ΣΟΦΨΥ και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Για την βράβευση και τις επικείμενες δραστηριότητες του Συλλόγου, μίλησε χθες, ο Πρόεδρος του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας, κ. Γιώργος Σαλιάγκας (αριστερά στη φωτο), στις «Πρωινές Σημειώσεις» με τη Σοφία Γκαγκούση, στον ΑΚΟΥ 99.6
«Ήταν μια πολύ μεγάλη τιμή και μια ηθική δικαίωση των προσπαθειών του Συλλόγου. Τα βραβεία, είναι μια πολύ μεγάλη διοργάνωση που γίνεται κάθε χρόνο στην Αθήνα, στην οποία βραβεύονται φαρμακευτικές εταιρείες, νοσοκομεία, κάποιες πρωτοβουλίες και κάποιες επιστημονικές ανακαλύψεις που γίνονται στον χώρο της υγείας και βραβεύονται, επίσης, και κάποιοι σύλλογοι για την δραστηριότητά τους.
Ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας τιμήθηκε για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη μέσα από τις δράσεις του στον τομέα της ψυχικής υγείας. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, μπορεί να μην έχει κάποιο χρηματικό αντίκτυπο, αλλά έχει ένα ηθικό αποτέλεσμα για εμάς και μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε με περισσότερη δύναμη», εξήγησε ο κ. Σαλιάγκας.
Και όλο αυτό, ο Σύλλογος το πέτυχε σε μικρό χρονικό διάστημα , δηλαδή μέσα στα τρία χρόνια που λειτουργεί... «Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο Σύλλογο, τόσο από την πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών, αλλά κυρίως οι εθελοντές μας, πραγματικά αυτά τα τρία χρόνια έχουν δώσει όλο τους τον εαυτό για να μπορέσουμε να πετύχουμε κάποια πράγματα. Και, βέβαια, μεγάλη επίτευξη είναι για την επιστημονική επιτροπή του Συλλόγου, τον Πρόεδρο, τον ψυχίατρο Ηλία Γραμματικόπουλο (δεξιά στη φωτο), ο οποίος μας έκανε και την τιμή να παρευρεθεί στη μεγάλη εκδήλωση της Αθήνας και να παραλάβει εκ μέρους του Συλλόγου το βραβείο».
Εσείς το περιμένατε αυτό το βραβείο;
Όχι βέβαια, γιατί ο «ανταγωνισμός» της συμμετοχής τόσων φορέων στην Ελλάδα καταλαβαίνετε ότι είναι μεγάλος και μας ξάφνιασε ευχάριστα, γιατί οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ αυστηρές. Υπάρχει μια κριτική επιτροπή από 30 άτομα περίπου, που είναι καθηγητές πανεπιστημίου στο χώρο της υγείας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του Υπουργείου Υγείας κλπ. και πραγματικά όταν σε βάζουνε σε μια θέση να σε τιμήσουν π.χ. μαζί με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καρκινοπαθών κ.α., καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς.
Σε τοπικό επίπεδο τι αντίκτυπο είχε η βράβευση;
Κοιτάξτε, θέλω να πιστεύω ότι ένα κομμάτι αφορά περισσότερο στη δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων του Συλλόγου, για να μας μάθει περισσότερος κόσμος και να μπορέσει και να μας στηρίξει. Να μας μάθουν κάποιες οικογένειες, που κάποια μέλη τους έχουν προβλήματα με την ψυχική υγεία, για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε και να τους στηρίξουμε. Δεύτερον, αποτελεί ένα μεγάλο χαρτί σε οποιαδήποτε συμμετοχή μας, που θα πιστοποιεί τη δραστηριοποίηση και τη σωστή λειτουργία του συλλόγου μας. Περισσότερο απ’ όλα, όμως, είναι η ηθική επιβράβευση των μελών του Συλλόγου και των εθελοντών μας.
Από την αρχή που δημιουργήσατε τον Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ και μέχρι σήμερα, επιμένετε στην εξωστρέφεια και στην αποδοχή του προβλήματος από τις οικογένειες και την κοινωνία. Το καταφέρατε αυτό;
Αυτό είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες όλη την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο την τοπική. Σκεφτείτε ότι η κοινωνία για να μπορέσει να αποδεχθεί γενικότερα τα ΑμΕΑ, σαν ισότιμα μέλη, πέρασαν πάρα πολλές δεκαετίες και πάλι αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα, όπως στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες, δρόμους κλπ. Όταν μιλάμε για την ψυχική ασθένεια και το στίγμα που υπάρχει στην κοινωνία, δυστυχώς θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια για να μπορέσει να ξεπεραστεί και να φτάσουν τα άτομα να λειτουργούν ισότιμα στην κοινωνική και επαγγελματική τους επανένταξη. Οι προσπάθειές μας είναι πάρα πολλές…Πρώτα να απευθυνθούμε στον κόσμο για να καταλάβει ότι ένας ψυχικά ασθενής είναι ίδιος με έναν σωματικά ασθενή, απλώς είναι διαφορετική η ασθένειά του και να μπορέσει να τον αποδεχθεί στην κοινωνία. Όπως και οι οικογένειες οι οποίες είναι απομονωμένες λόγω του στίγματος ,να μπορέσουν σιγά- σιγά να βγουν έξω, να έρθουν κοντά μας. Έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα, τα 30-40 άτομα που έχουμε σήμερα στο Σύλλογο, πριν από λίγα χρόνια δεν έβγαιναν από το σπίτι τους. Σήμερα, ζουν μια κανονική ζωή, βγαίνουν έξω για καφέ με τις παρέες τους, και βέβαια έχουμε μεγάλη συνεργασία με τον Κοι.Σ.Π.Ε. όσον αφορά την επαγγελματική τους επανένταξη, έτσι ώστε πολλά παιδιά δουλεύουν σε επαγγελματικές δραστηριότητες μέσω του Κοινωνικού Συνεταιρισμού, είτε στην καθαριότητα, είτε στο κυλικείο στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και σε κάποιες άλλες δραστηριότητες που θα ανοίξουν σιγά σιγά. Είναι μεγάλη η προσπάθεια και θέλει μεγάλη υπομονή και πολύ χρόνο.
Όμως άρχισε να κινείτε καλά το θέμα..
Ναι, άρχισαν να ταράζονται τα νερά και πιστεύω θα ταραχτούν ακόμα περισσότερο μέσα από το Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων για την ψυχική υγεία που ετοιμάζουμε. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και με την τελική έγκριση από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ,από τον Δεκέμβρη θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ημαθία μια μονάδα για την ψυχική υγεία, που δεν θα στηρίζεται μονάχα στον εθελοντισμό, αλλά θα έχουμε τη δυνατότητα να προσλάβουμε ψυχίατρο, ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό, να είναι ανοιχτό όλη την ημέρα, για να μπορεί να απευθυνθεί ο κόσμος, να μπει στις ομάδες του, να έχει την ψυχολογική και όποια άλλη υποστήριξη μπορούμε να του δώσουμε. Το μόνο που δεν θα μπορεί να γίνει, είναι να παρέχονται φαρμακευτικές συνταγές. Όλες οι υπόλοιπες παροχές φροντίδας που θα αφορούν τους ψυχικά ασθενείς θα μπορούν να δοθούν μέσα από αυτό το Κέντρο Υποστήριξης.
Αυτό το κέντρο θα στεγαστεί στη Στέγη σας στη Βέροια;
Ναι, θα στεγαστεί στον χώρο του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας, στη Στέγη Δημιουργίας, (προς το τέλος της οδού Ανοίξεως). Σύντομα, θα ανακοινώσουμε τον τρόπο λειτουργίας, τις ώρες και τις παροχές υπηρεσιών. Θα είναι για δύο χρόνια και θα μας δοθεί η δυνατότητα, με τη σωστή λειτουργία του, να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία μια μόνιμη δομή για την ψυχική υγεία, ένα κέντρο ημέρας, μια κινητή μονάδα ή οτιδήποτε άλλο, γιατί στον νομό Ημαθίας, όπως έχουμε πει ξανά, δεν υπάρχει καμιά τέτοια δομή. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων θα μπει σε πλήρη λειτουργία.
Σας στηρίζει ο κόσμος και ο τόπος γενικότερα;
Όσο μπορεί και σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση και τις δυσκολίες που περνά ο κόσμος, μας στηρίζει. Έχουν αλλάξει τα πράγματα πλέον και δραστηριοποιούνται επίσης πολλοί φορείς στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας. Εν πάση περ πτώση, δεν έχουμε παράπονο.