-«Εξευτελιστικές οι τιμές που προσφέρουν οι εταιρείες χυμοποίησης, καλύτερα να αφήσουμε στα δένδρα,
όσα μήλα μας έμειναν», τονίζει ο κ. Ανδρονικίδης
Μετά το χτύπημα στα κεράσια, σχεδόν ολική είναι και η καταστροφή στα μήλα με αποτέλεσμα οι μηλοπαραγωγοί του Ροδοχωρίου Ημαθίας, να κινδυνεύουν να μην μπορούν να βγάλουν το χειμώνα, αφού και για το μικρό ποσοστό των μήλων που μπορούν να διατεθούν για χυμό, οι τιμές που τους δίνουν οι βιομηχανίες είναι εξευτελιστικές, όπως ανάφερε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου» Ελπίδα» του Ροδοχωρίου, Δημήτρης Ανδρονικίδης, στον ΑΚΟΥ 99.6, στην εκπομπή «πρωινές σημειώσεις» της Σοφίας Γκαγκούση.
«Φέτος έχουμε υποστεί μια ολική καταστροφή, θαρρείς και στράφηκε ο καιρός εναντίον μας. Καταστράφηκαν αρχικά τα κεράσια με τις κατακλυσμιαίες βροχές σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Είχαμε και χαλάζι τον Ιούνιο και σαν να μην έφτανε αυτό υπήρχε μια μεγάλη χαλαζόπτωση πριν από λίγο καιρό και καταστράφηκε και η παραγωγή των μήλων» τόνισε ο πρόεδρος, μεταφέροντας την αγωνία ολόκληρου του χωριού».
- Σε πρόσφατο δελτίο Τύπου του Συλλόγου, λέτε ότι είναι καλύτερα να τα πετάξετε τα μήλα, παρά να τα χαρίσετε στις εταιρείες. Σίγουρα αναφέρεστε σε χαμηλές τιμές …
Εξευτελιστικές, θα έλεγα και αναφερόμαστε στις τιμές που προσφέρουν οι εταιρείες χυμοποίησης. Το 80% της παραγωγής έχει καταστραφεί. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα δεν έχουν μείνει ούτε φύλλα, για να καταλάβετε. Από εκεί και πέρα, όμως, η πρώτη ύλη για χυμό υπάρχει. Μπορεί να μην είναι εμφανίσιμο ένα φρούτο για να πάει στα μανάβικα, ωστόσο έχει όλα τα συστατικά για να γίνει χυμός. Όπως κάθε χρόνο, αυτή την ποσότητα τη διοχετεύουμε στις εταιρείες χυμοποίησης, οι οποίες όμως φέτος, ίσως εκμεταλλευόμενες και την ανάγκη που έχουμε φέτος, μας προσφέρουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Ενδεικτικά, να φανταστείτε ότι πέρυσι μας έδιναν 1,50-1,80 ευρώ την κλούβα, που παίρνει γύρω στα 18 κιλά μήλα και φέτος ξεκίνησαν από τα 0,60 ευρώ.
Εσείς τι ξοδεύετε για αυτά;
Ξοδεύουμε εργατικά, μεταφορικά, καύσιμα και καταλαβαίνετε ότι δεν συμφέρει να τα κατεβάσουμε από τα δέντρα. Συν τοις άλλοις, από τη στιγμή που έχουν πολύ χρήσιμες ουσίες και μπορούν να αποτελέσουν λίπασμα, γιατί να τα χαρίσουμε; Τα αφήνουμε στη γη μας. Έχουμε ήδη συνέλθει ως Σύλλογος και ως μηλοπαραγωγοί Ροδοχωρίου και έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα τα δώσουμε. Από εκεί και πέρα η εικόνα είναι δραματική, γιατί το χωριό μας είναι ένα μικρό χωριό που βασίζεται σε δύο καλλιέργειες, τα μήλα και τα κεράσια. Και τα δύο έχουν καταστραφεί. Επομένως, η εικόνα είναι δραματική, γιατί δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε τον χειμώνα. Δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας απέναντι στα φάρμακα, απέναντι σε βασικές ανάγκες, ΔΕΗ, σπουδές, φροντιστήρια, μετακινήσεις… Και η δραματική κατάσταση, επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο εάν συνυπολογίσουμε ότι ο ΕΛΓΑ μας αποζημιώνει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
- Πώς έχετε κινηθεί όσον αφορά τις αποζημιώσεις;
Εμείς αυτή τη στιγμή περιμένουμε να εισπράξουμε ακόμη το υπόλοιπο 30% από τις περσινές αποζημιώσεις. Εδώ και δύο χρόνια παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο να μην πληρωνόμαστε από τις αποζημιώσεις στο 100%, αλλά να πληρωνόμαστε τμηματικά. Πέρυσι ήταν 80%, 9% και 11% και φέτος μας έδωσαν ακόμη μικρότερη προκαταβολή, 70% και μιλάμε για καθυστέρηση 8-10 μηνών από τότε που έγινε η καταστροφή. Υπάρχει τρομερό πρόβλημα ρευστότητας αυτή τη στιγμή. Για να καταλάβετε, η παραγωγή των κερασιών, λειτουργεί, πέρα από τους παραγωγούς οι οποίοι βασίζονται μόνο στο κεράσι για την επιβίωσή τους, και ως επικουρικό εισόδημα… Δεν μπορούμε πλέον και δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε του χρόνου.
- Σε τι ποσοστό του πληθυσμού είστε παραγωγοί στο Ροδοχώρι;
Στο 100%. Και να φανταστείτε ότι ως ορεινό χωριό, έχει τα προβλήματά του, δεν έχουμε νοσοκομεία, τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στη Νάουσα (15 χλμ. μακριά) για τα σχολεία και τα φροντιστήριά τους, δεν υπάρχουν συγκοινωνίες, οπότε οι γονείς πρέπει να τα μετακινούν με τα αυτοκίνητά τους κι αυτό είναι ένα κόστος 10 ευρώ την ημέρα.
- Έχετε θέσει το θέμα στους τοπικούς βουλευτές, για κάποιες λύσεις;
Έχουμε ενημερώσει τους βουλευτές του νομού την περίοδο των κερασιών, μετά μεσολάβησε η περίδος των θερινών τμημάτων της Βουλής και περιμέναμε να λήξει, προκειμένου να κινηθούμε και σε πολιτικό επίπεδο, αν και δεν θέλουμε να κινούμαστε έτσι, δεν είμαστε ούτε κομματικά ενταγμένοι κάπου, ούτε θέλουμε να ζητάμε ελεημοσύνες. Στις προσεχείς ημέρες θα ενημερώσουμε ξανά, γιατί πρέπει να βρεθεί μια λύση. Να φανταστείτε ότι για το θέμα των χυμών, ο ΕΛΓΑ με τις όποιες καθυστερήσεις, υπολογίζει ότι το 10% των ζημιών το εισπράττουμε από τις χυμοποιήσεις. Εμείς θα στείλουμε επιστολές στους φορείς και στους θεσμικούς φορείς, στον ΕΛΓΑ συγκεκριμένα, προκειμένου να εισπράξουμε ένα τμήμα των αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατόν, για τις καταστροφές του 2018, διότι αν ακολουθήσουμε τους ρυθμούς του ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούμε το Πάσχα.
- Σε περίπτωση που αποζημιωθείτε εγκαίρως, βλέπετε να βγάζετε τον χειμώνα;
Ίσα- ίσα… Καθότι σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, σε περίπτωση που έχουμε 100% ζημία, αυτό δεν μεταφράζεται ως 100% αποζημίωση. Με το καλημέρα, χάνουμε ένα 25% από τον μαθηματικό τύπο του ΕΛΓΑ, οπότε στην καλύτερη περίπτωση παίρνουμε το 70% της αποζημίωσης…