Η νέα αλλαγή φέρνει ανατροπές στην γενικότερη
φορολόγηση της περιουσίας των Ελλήνων
Στην… απόσυρση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) προχωρά η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε τη μετάλλαξη του ΕΝΦΙΑ σε έναν νέο ΦΜΑΠ. Αυτό που απέφυγε να πει ο πρωθυπουργός είναι ότι τόσο το 2019 όσο και το 2020 θα γίνει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ, όπου περίπου ένα εκατ. ιδιοκτήτες θα κληθούν να βάλουν «πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη».
Εντούτοις ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ τη μείωση του μεσοσταθμικά κατά 30%. Η μείωση του φόρου κατά 30-50%, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, δεν θα αφορά τους μεσαίους ιδιοκτήτες, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες στα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα, σημειώνει ότι αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την «ελάφρυνση» των μικρότερων ιδιοκτησιών κατά έως και 70 ευρώ ετησίως.
Ο νέος φόρος
Η δομή του νέου φόρου θα στηρίζεται είτε στην πρόβλεψη ενός μικρού αφορολογήτου ενδεχομένως έως τα 20.000 ευρώ ή στην εφαρμογή πολύ χαμηλών συντελεστών για τα πρώτα κλιμάκια της κλίμακας τους κύριου φόρου.
Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αν θα συμπεριληφθούν στον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια ή θα συνεχίσουν να εξαιρούνται όπως συμβαίνει σήμερα.
Το κλειδί των επιβαρύνσεων βρίσκεται στην επικείμενη νέα αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, ενώ θα ακολουθήσει μια ακόμα το 2020, δηλαδή τη χρονιά, που υποτίθεται το εισπρακτικό αποτέλεσμα του φόρου ακινήτων θα περιοριστεί στα 1,8 δισ. ευρώ.
Έρχεται
και το περιουσιολόγιο
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ «κρύβει» μια μεγάλη ανατροπή στην γενικότερη φορολόγηση της περιουσίας των Ελλήνων. Το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει στον ευρύτερο ανασχεδιασμό των φόρων με «κλειδί» το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που εδώ και χρόνια βρίσκεται στα χαρτιά.
Το 2015 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε προχωρήσει σε έναν σχεδιασμό του περιουσιολογίου που, ωστόσο, αναβλήθηκε. Πλέον φαίνεται ότι το νερό μπαίνει στο αυλάκι και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μεγάλη ανατροπή που θα περιλαμβάνει την μείωση του ΕΝΦΙΑ με τη «φάκα» της φορολόγησης του συνόλου της περιουσίας των πολιτών.
Τι θα δηλώνονται
Στο Περιουσιολόγιο θα δηλώνονται σταδιακά:
•Ακίνητα
•Οχήματα
•Μετρητά
•Χρυσός
•Εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη αναψυχής
•Μετοχές, εταιρικά μερίδια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες
•Άλογα που συμμετέχουν σε αγώνες
•Κοσμήματα μεγάλης αξίας