Την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, ζητά η ΑΔΕΔΥ
Τα προβλήματα των Σωματείων καθώς και μια ενημέρωση για θέματα που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους της ΑΔΕΔΥ και τους στόχους, τις δράσεις και τις προοπτικές της, απασχόλησε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης στην Εληά, ο Γενικός Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης και εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ημαθίας, εν όψει των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτσιουμπέλης ανέφερε ότι στις 30 Αυγούστου, στο Γενικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συζητήθηκε και το πρόγραμμα δράσης με αφορμή την 20η Αυγούστου. «Το τέλος των μνημονίων ήταν συμβολικό και όχι ουσιαστικό», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. «Το προσωπικό μειώθηκε από 950.000 σε 560.000 με επιπτώσεις σε δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και στην υγεία, την παιδεία, την αυτοδιοίκηση, τα προγράμματα βοήθειας στο σπίτι κτλ. Έχουν γίνει τεράστιες περικοπές της τάξεως του 40% στο μισθολογικό κομμάτι. Από τα 25 δισεκατομμύρια, το κονδύλι έπεσε στα 15 δισεκατομμύρια και μειώνεται ακόμη».
Στη συνέχεια, ο κ. Κουτσιουμπέλης αναφέρθηκε και στο αφορολόγητο, το οποίο από το 2017 έχει πάρει αντίστροφη πορεία κι έπεσε στις 8.600, ενώ, όπως σημείωσε, από το 2020 θα πέσει στις 5.600. «Το ασφαλιστικό, ακόμη, είναι μία τεράστια βόμβα για τους εργαζομένους. Μετά από 40 χρόνια, εργαζόμενοι με πλήρεις ασφαλιστικές παροχές θα πάρουν συντάξεις πείνας».
Τέλος, δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι από την ΕΛΜΕ Ημαθίας, τον Σύλλογο Μονίμων Υπαλλήλων Στρατού Κεντρικής Μακεδονίας, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΙΚΑ Νομού Ημαθίας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.
ΕΛΛΗ ΠΟΛΑΚΗ