Η μεθοδολογία CLIL ή αλλιώς ΟΕΠΓ (Ολοκληρωμένη Εκμάθηση Περιεχομένου και Γλώσσας) είναι μία παιδαγωγική μέθοδος η οποία επιδιώκει να συνδυάσει αρμονικά τη διδασκαλία ενός γνωστικού αντικειμένου με την εκμάθηση της ξένης γλώσσας, στην προκειμένη περίπτωση των Αγγλικών. Με λίγα λόγια, μέσω αυτής της παιδαγωγικής προσέγγισης παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές να διδαχθούν ένα σχολικό τους μάθημα στα Αγγλικά με σκοπό την κατάρτισή τους εμμέσως σε δύο πεδία γνώσης, του περιεχομένου και της γλώσσας.
Η ανάγκη δημιουργίας, σχεδιασμού και εξέλιξης της εν λόγω μεθοδολογίας γεννήθηκε από τότε που εδραιώθηκε η πολυγλωσσία σαν στόχος της πολιτικής της Ε.Ε δίνοντας, με αυτό τον τρόπο, έμφαση στην πολιτιστική ταυτότητα του κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Πιο συγκεκριμένα, το CLIL άρχισε να διεκδικεί μία θέση στο χώρο της εκπαίδευσης τη δεκαετία του ’90 ενώ μία σειρά από επίσημες έρευνες και μελέτες κατέδειξαν τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας.
Στην Ελλάδα βέβαια, το CLIL δεν έχει εισαχθεί επίσημα ακόμα στο σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα αλλά εφαρμόζεται με τη μορφή πιλοτικών σχεδίων έργου (project) ή μαθημάτων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το CLIL εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος σαν πιλοτικό πρόγραμμα στο 3ο πειραματικό δημοτικό σχολείο Εύοσμου το 2010, υπό την επίβλεψη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είχαν θετικό πρόσημο θέτοντας τη βάση για την εξάπλωση του CLIL και σε άλλα δημοτικά σχολεία καθιστώντας το από τούδε και στο εξής όλο και πιο δημοφιλή παιδαγωγική πρακτική.
Μερικές από τις θετικές επιδράσεις του CLIL, σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, είναι ότι η διδασκαλία μέσω CLIL προάγει τις ικανότητες ανάγνωσης και ομιλίας στην ξένη γλώσσα, δημιουργεί αισθήματα αυτοπεποίθησης στους μαθητές ως προς το χειρισμό της γλώσσας, βελτιώνει και εμπλουτίζει τις στρατηγικές μάθησης και ενισχύει τα κίνητρα για μάθηση. Παράλληλα, σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της μεθοδολογίας είναι ότι καλλιεργεί μία πολυπολιτισμική συνείδηση στους μαθητές ανοίγοντας τους τις πόρτες σε νέους πολιτισμούς και κουλτούρες, γνώση που θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν πιο εύκολα στις πολυσύνθετες απαιτήσεις μίας κοινωνίας που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται. Υπέρτατος στόχος του CLIL είναι να δημιουργήσει αυτόνομους μαθητές που θα χρησιμοποιούν την ξένη γλώσσα ως εργαλείο επικοινωνίας για διάφορα γνωστικά θέματα.
Τέλος, με την ένταξη της χώρας μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η ανάγκη για πρωτοποριακές μεθοδολογίες διδασκαλίας, όπως το CLIL, που θα συμβαδίζει με τις νέες εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης και θα παρέχει ολοκληρωμένη και σφαιρική γνώση, είναι επιτακτική. Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι αναγκαίο να υποστηριχθεί περαιτέρω στην προσπάθειά του να είναι εισηγητής του CLIL καθώς και άλλων διδακτικών μεθοδολογιών.
Ολυμπία Πατινέα - Κόβα
Φιλόλογος Αγγλικής Γλώσσας Α.Π.Θ
M.Sc στην Εκμάθηση και Διδασκαλία Ξένης Γλώσσας Α.Π.Θ