Σε δύο-τρεις απαντήσεις ο οικονομολόγος-δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Βοοτρόφων Ημαθίας Φώτης Κόβας, εξηγεί το πρόβλημα που προέκυψε φέτος στον κλάδο τους.
Μιλώντας στις "Πρωινές σημειώσεις" της Σοφίας Γκαγκούση, στον ΑΚΟΥ 99.6 εξήγησε:
Ακούστε την εκπομπή εδώ
Για τις ζωοτροφές
Η κτηνοτροφία και η βοοτροφία εξαρτώνται άμεσα από την γεωργική παραγωγή, είναι δύο κλάδοι αλληλένδετοι. Αποτέλεσμα έχει να είναι δυσεύρετη η ζωοτροφή και κυρίως πολύ ακριβή.Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αλωνίσματα του καλαμποκιού είναι Αύγουστο- Σεπτέμβριο και το αλώνισμα του κριθαριού Ιούνιο- Ιούλιο, επομένως δεν καλύπτουν οι ελληνικές ζωοτροφές όλο τον χρόνο, σαφώς γίνονται και κάποιες εισαγωγές, κυρίως κάποιους μήνες του χειμώνα που έχουν αδειάσει οι αποθήκες κριθαριού και καλαμποκιού. Επομένως, υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει έλλειψη και στην Ελλάδα, υπάρχει και στην Ευρώπη, λόγω της ξηρασίας. Στην Ελλάδα είχαμε τις βροχοπτώσεις, στην Ευρώπη είχαμε τις ξηρασίες. Υπάρχει πρόβλημα δηλαδή.
Για τα πρωτεία του κλάδου πανελλαδικά
Έχει ακόμη τα πρωτεία, φυσικά από το 2015 και μετά λόγω της υπερφορολόγησης είναι σε μία κατάσταση συντηρητική και κοιτάζει να μην έχει ταμειακά προβλήματα, να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Σίγουρα αν το οικονομικό περιβάλλον ήταν καλύτερο, θα υπήρχε και αύξηση του ζωικού πληθυσμού και μία καλύτερη προοπτική. Αλλά λόγω των φόρων στους Έλληνες βοοτρόφους ,δεν υπάρχει κίνητρο να αυξήσει τον ζωικό του πληθυσμό, επομένως το ασφαλιστικό-φορολογικό περιβάλλον δεν ευνοεί προς αυτή την κατεύθυνση.