Στα χωριά μας ακολουθώντας πιστά την παράδοση, τέτοια εποχή στήνονται οι μαρμίτες (=καζανοκατσαρόλες) και μαζεύονται νοικοκυρές για να φτιάξουν χειροποίητες κομπόστες και σάλτσες από τα τοπικά προϊόντα σε βάζα.
Το περιεχόμενο απαλλαγμένο από συντηρητικά και χημικές ουσίες, φτιαγμένο με μεράκι, θα αποθηκευτεί για να περάσει η οικογένεια τον χειμώνα. Ένα τέτοιο στιγμιότυπο, χάρισαν αναγνώστες μας από τα Λευκάδια, την στιγμή που κάνουν την προετοιμασία για την κομπόστα ροδάκινο. Μπορεί η τεχνολογία να καλπάζει, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη νοστιμιά και την αυθεντικότητα των χειροποίητων προϊόντων. Εμείς να ευχηθούμε καλοφάγωτα!