Στο χωριό Γραδέσνιτσα της Αλμωπίας, άφησε την τελευταία του πνοή ο καπετάν Γαρέφης.
Ήτανε μεσάνυχτα, 5 Αυγούστου 1906.
Λίγες ώρες πριν, με μια αιφνιδιαστική εξόρμηση, εξόντωσε τους αρχικομιτατζήδες Λούκα και Καρατάσο, που αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο του ελληνικού πληθυσμού.
Ο Κωνσταντίνος Γαρέφης, γόνος γενιάς αρματολών που είχαν καταγωγή από το Σούλι, γεννήθηκε στο χωριό Μηλιά του Πηλίου Μαγνησίας. Από τα πρώτα παλικάρια που πήγαν εθελοντές στον άτυχο πόλεμο του 1897, υπήρξε και πάλι ο πρώτος που συγκινήθηκε από τα πάθη των Μακεδόνων αδελφών.
Με κέντρο την Βέροια και την Νάουσα, κυνήγησε αδυσώπητα τους Κομιτατζήδες και περιόρισε την εγκληματική τους δραστηριότητα. Προσωποποίηση ανδρείας, αποτέλεσε σύντομα ίνδαλμα των Σαρακατσαναίων κτηνοτρόφων και των καταπιεζομένων χωρικών. Τότε ήταν που πήρε την ονομασία «Αητός του Βερμίου».
Όμως το Μαρίχοβο , η περιοχή της βόρειας πλευράς του Καϊμακτσαλάν, στενάζει από την κακοποιό δράση των Κομιτατζήδων και ιδίως του Λούκα και του Καρατάσου,. Γυναίκες, μικρά παιδιά, ιερείς που ανήκουν στους πατριαρχικούς, εξοντώνονται από τους δύο αιμοχαρείς Βοιβόδες.
Τους εγκληματίες αυτούς ορκίστηκε να σκοτώσει με τα χέρια του ο Γαρέφης. Και το πραγματοποιεί τη νύχτα της 5ης Αυγούστου μπαίνοντας αιφνιδιαστικά στο καλύβι του Σαρακατσάνου με τον οποίο είχε συνεργασία ο Γαρέφης. Βρίσκει τους Κομιτατζήδες να διασκεδάζουν απολαμβάνοντας το κρασί που τους είχε προσφέρει ο… φιλόξενος νοικοκύρης και αγνοώντας την πρότασή τους να τα βρουν κουβεντιάζοντας, πυροβολεί και τους σκοτώνει. Περιχαρής για την επιτυχία του εγχειρήματος ο Γαρέφης, βγαίνει από την πόρτα της καλύβας και βρίσκει φριχτό θάνατο από τις σφαίρες των παλικαριών του. Οι άμοιροι, νόμισαν πως επρόκειτο για διαφεύγοντα Κομιτατζή και πυροβόλησαν, τραυματίζοντας θανάσιμα τον καπετάνιο τους. Ξεψύχησε σε σπίτι του χωριού Γραδέσνιτσα, όπου τον είχαν μεταφέρει.
Στο χωριό αυτό, που ονομάστηκε αργότερα Γαρέφι, αποφάσισαν οι Σαρακατσάνοι της Μαγνησίας και της Πέλλας να τιμήσουν τη μνήμη του ήρωα με τρισάγιο και με ομιλίες.
Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού. Την εκδήλωση τίμησαν όλες οι αρχές του νομού Πέλλας, οι εκπρόσωποι των οποίων απηύθηναν χαιρετισμό και κατέθεσαν στεφάνι.
Χαιρετισμό απηύθηναν και κατέθεσαν στεφάνι επίσης η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα. Δωροθέα Πολυνδρίνη, ο πρόεδρος των Σαρακατσαναίων Βόλου κ. Λάζαρος Καραθόδωρος και ο κ. Δημήτριος Κουτσός, πρόεδρος Ενώσεως Θυμάτων και Αναπήρων Μαγνησίας.
Κεντρικός ομιλητής υπήρξε ο πρώην Υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, ο οποίος με τον γλαφυρό του λόγο ανέπτυξε το ιστορικό της δράσης του Κώστα Γαρέφη και τις ιδιαιτερότητες του ηρωικού του θανάτου.
Ο.Σ.