Εθνικές μνήμες -  ο Αητός του Βερμίου

Εθνικές μνήμες - ο Αητός του Βερμίου

Στο χωριό Γραδέσνιτσα της Αλμωπίας, άφησε την τελευταία του πνοή ο καπετάν Γαρέφης. 

Ήτανε μεσάνυχτα, 5 Αυγούστου 1906.

Λίγες ώρες πριν, με μια αιφνιδιαστική εξόρμηση, εξόντωσε τους  αρχικομιτατζήδες Λούκα και Καρατάσο, που αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο του ελληνικού πληθυσμού.

Ο Κωνσταντίνος Γαρέφης, γόνος γενιάς αρματολών που είχαν καταγωγή από το Σούλι, γεννήθηκε στο χωριό Μηλιά του Πηλίου Μαγνησίας. Από τα πρώτα παλικάρια που πήγαν εθελοντές στον άτυχο πόλεμο του 1897, υπήρξε και πάλι ο πρώτος που συγκινήθηκε από τα πάθη των Μακεδόνων αδελφών.

Με κέντρο την Βέροια και την Νάουσα, κυνήγησε αδυσώπητα τους Κομιτατζήδες και περιόρισε την εγκληματική τους δραστηριότητα. Προσωποποίηση ανδρείας, αποτέλεσε σύντομα ίνδαλμα των Σαρακατσαναίων κτηνοτρόφων και των καταπιεζομένων χωρικών. Τότε ήταν που πήρε την ονομασία «Αητός του Βερμίου».

Όμως το Μαρίχοβο , η περιοχή της βόρειας πλευράς του Καϊμακτσαλάν, στενάζει από την κακοποιό δράση των Κομιτατζήδων και ιδίως του Λούκα και του Καρατάσου,. Γυναίκες, μικρά παιδιά, ιερείς που ανήκουν στους πατριαρχικούς, εξοντώνονται από τους δύο αιμοχαρείς Βοιβόδες.

Τους εγκληματίες αυτούς ορκίστηκε να σκοτώσει με τα χέρια του ο Γαρέφης. Και το πραγματοποιεί τη νύχτα της 5ης Αυγούστου μπαίνοντας αιφνιδιαστικά στο καλύβι του Σαρακατσάνου με τον οποίο είχε συνεργασία ο Γαρέφης. Βρίσκει τους Κομιτατζήδες να διασκεδάζουν απολαμβάνοντας το κρασί που τους είχε προσφέρει ο… φιλόξενος νοικοκύρης και αγνοώντας την πρότασή τους να τα βρουν κουβεντιάζοντας, πυροβολεί και τους σκοτώνει. Περιχαρής για την επιτυχία του εγχειρήματος ο Γαρέφης, βγαίνει από την πόρτα της καλύβας και βρίσκει φριχτό θάνατο από τις σφαίρες των παλικαριών του. Οι άμοιροι, νόμισαν πως επρόκειτο για διαφεύγοντα Κομιτατζή και πυροβόλησαν, τραυματίζοντας θανάσιμα τον καπετάνιο τους. Ξεψύχησε σε σπίτι του χωριού Γραδέσνιτσα, όπου τον είχαν μεταφέρει.

Στο χωριό αυτό, που ονομάστηκε αργότερα Γαρέφι, αποφάσισαν οι Σαρακατσάνοι της Μαγνησίας και της Πέλλας να τιμήσουν τη μνήμη του ήρωα με τρισάγιο και με ομιλίες.

Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού. Την εκδήλωση τίμησαν όλες οι αρχές του νομού Πέλλας, οι εκπρόσωποι των οποίων απηύθηναν χαιρετισμό και κατέθεσαν στεφάνι.

Χαιρετισμό απηύθηναν και κατέθεσαν στεφάνι επίσης η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα. Δωροθέα Πολυνδρίνη, ο πρόεδρος των Σαρακατσαναίων Βόλου κ. Λάζαρος Καραθόδωρος και ο κ. Δημήτριος Κουτσός, πρόεδρος Ενώσεως Θυμάτων και Αναπήρων Μαγνησίας.

Κεντρικός ομιλητής υπήρξε ο πρώην Υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, ο οποίος με τον γλαφυρό του λόγο ανέπτυξε το ιστορικό της δράσης του Κώστα Γαρέφη και τις ιδιαιτερότητες του ηρωικού του θανάτου. 

Ο.Σ.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και  αναλώσιμων ειδών στο Κοινωνικό Φαρμακείο Αλεξάνδρειας

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και αναλώσιμων...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής...

Επιτυχόντες του ΓΕΛ Μελίκης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Επιτυχόντες του ΓΕΛ Μελίκης στην Τριτοβάθμια...

Η Δ/νση και οι Καθηγητές του Γενικού Λυκείου Μελίκης...

5ο ΓΕΛ Βέροιας: Καλή αρχή στις σπουδές σας  και στην καινούργια σας ζωή!

5ο ΓΕΛ Βέροιας: Καλή αρχή στις σπουδές σας και στην...

Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος...

Η Πανήγυρις της Αγίας  Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής αθληφόρου, πολιούχου της Μελίκης

Η Πανήγυρις της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής...

Γράφει ο Αντώνης Κ. ΤσιπρόπουλοςΜε κατάνυξη,...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ  Η αλήθεια που … «σίγησε» στην τελετή έναρξης των Αγώνων

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ Η αλήθεια που...

 Του Μάκη ΔημητράκηΠριν από λίγες ημέρες...

Τάσος Μπαρτζώκας: Στηρίζουμε έμπρακτα τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία

Τάσος Μπαρτζώκας: Στηρίζουμε έμπρακτα τους...

Ως μία διάταξη που μας πηγαίνει μπροστά ως κοινωνία,...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμή του Οσίου Αντωνίου του Νέου, πολιούχου Βεροίας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις θρησκευτικές...

Η Διεύθυνση Αστυνομίας αποβλέποντας στην ομαλή και...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Αντ. Κόγιας σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Αντ. Κόγιας σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Αντ. Κόγιας σε ηλικία 90...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...