Ο Μιχάλης Τζαφερόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην ραδιοφωνική εκπομπή "ΛΑΙΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ" στον ΑΚΟΥ 99.6 και μίλησε για την ελληνική διαιτησία και όχι μόνο. Ο χαντμπωλικός ιστότοπος e-handball.gr, με εκτενή αναφορά στην συνέντευξη, αναπαράγει σχεδόν όλο το περιεχόμενό της σε άρθρο με τίτλο:
"Σφυρίγματα καταξίωσης της Ελληνικής διαιτησίας στο διεθνές χαντ μπολ"
Ο Βεροιώτης ρέφερι, που φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια στη διαιτησία εκ των οποία στα δέκα διεθνής, μίλησε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Λαϊκά και αιρετικά” στο ράδιο "Ακου 996 στην Βέροια για τη συμμετοχή του με τον Ανδρέα Μπέτμαν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων της Σλοβενίας, για την πρόκληση της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών, αλλά και για τη μεγάλη αίσθηση που έκανε η ανάδειξη της Εθνικής γυναικών σε παγκόσμιο πρωταθλήτρια του Beach Handball.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για την αίσθηση που προκάλεσε η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Ελλάδα στο μπιτς χάντμπολ:
«Ήταν μεγάλη επιτυχία και ακούστηκε μετά από πολύ καιρό η χώρα μας σε διεθνές επίπεδο. Ήταν έκπληξη για όλους και συζητείται παντού. Ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας έστειλε συγχαρητήρια επιστολή και γενικώς στο εξωτερικό αυτή η είδηση έγινε γνωστή, ίσως περισσότερο από εδώ. Άλλωστε, έξω το χάντμπολ πουλάει περισσότερο, αξιολογείται καλύτερα. Από την πλευρά μας, στο άθλημά μάς ο καθένας από τη θέση του, βήμα-βήμα, προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για να προβάλλεται η χώρα μας στο εξωτερικό”.
Για το γεγονός ότι οι Έλληνες διαιτητές πρεσβεύουν το ελληνικό χάντμπολ στο εξωτερικό: «Μία καλή εμφάνιση πάντα παίζει το ρόλο της. Έχει παράδοση η Ελλάδα στους διαιτητές. Εδώ και αρκετά χρόνια βγαίνουν καλοί διαιτητές. Δουλεύουμε χρόνια το κομμάτι της διαιτησίας στη χώρα μας και από την πλευρά μου, μαζί με τον Ανδρέα Μπέτμαν, προσπαθούμε για το καλύτερο”.
Για την εμπειρία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σλοβενίας:
«Μείναμε 16 μέρες και πριν τους αγώνες περάσαμε το απαραίτητο σεμινάριο και τη σχετική αξιολόγηση, η οποία πάντα βοηθάει. Παίξαμε πέντε αγώνες στη διοργάνωση. Το επίπεδο ήταν πάρα πολύ υψηλό και άγγιζε το επίπεδο του ανδρικού. Είχαμε καλή απόδοση, όπως μας είπαν και οι παρατηρητές, μεταξύ των δέκα ζευγαριών απ’ όλη την Ευρώπη που σφύριξαν στη διοργάνωση. Το γήπεδο είχε πολύ κόσμο, ιδίως στον τελικό όπου αγωνιζόταν η διοργανώτρια Σλοβενία. Άλλωστε, το Τσέλιε που φιλοξενούσε τους αγώνες είναι μία χαντμπολική πόλη με μεγάλη παράδοση στο άθλημα. Χαντμπολικός κόσμος, πέντε χιλιάδες θεατές χειροκροτούσαν την ομάδα τους αλλά και τον αντίπαλο”.
Για την επόμενη πρόκληση:
«Ήταν μεγάλη τιμή η συμμετοχή μας και παράλληλα ήταν ένα βήμα προετοιμασίας, καθώς βρισκόμαστε μαζί με τον Ανδρέα Μπέτμαν στην προεπιλογή των 14 ζευγαριών για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών που θα γίνει το χειμώνα στη Γαλλία. Στα τέλη του μήνα στη Βιέννη θα γίνει ένα πιο ειδικό σεμινάριο, όπου εκεί θα πραγματοποιηθεί και η επιλογή των 12 ζευγαριών που θα σφυρίξουν στο ευρωπαϊκό. Πιστεύω ότι θα είμαστε δυνατοί εκεί ώστε να μας επιλέξουν, αλλά ακόμη και η προεπιλογή μας τιμά. Επίσης, πρόσφατα ανακοινώθηκε η ετήσια λίστα της παγκόσμιας ομοσπονδίας στην οποία συμπεριλαμβανόμαστε για δέκατη χρονιά και αποτελεί εξίσου μεγάλη τιμή”.
Για το έργο τους στο ελληνικό πρωτάθλημα:
«Οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά προσωπικά μου αρέσουν τα δύσκολα. Παίζει ρόλο η εμπειρία, καθώς δεν πρέπει να επηρεάζεσαι και να είσαι σωστός. Πρωταγωνιστές δεν είμαστε εμείς, αλλά οι αθλητές, επομένως εμείς πρέπει να μοιράζουμε δικαιοσύνη με τα λιγότερα δυνατά λάθη. Λάθη πάντα θα υπάρχουν”
Για το επίπεδο των διαιτητών στην Ελλάδα: «Άσχετα αν μιλάμε για διεθνείς διαιτητές ή όχι, το επίπεδο είναι καλό. Οι διαιτητές δουλεύουν καλά, η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας κάνει πολύ καλή δουλειά και σταδιακά βλέπουμε νέους διαιτητές. Παλαιότερα υπήρξε ένα κενό, όμως πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε καλά αποτελέσματα της δουλειάς που γίνεται, καθώς όπως προείπα, διαχρονικά η ελληνική διαιτησία ήταν σε καλό επίπεδο”.
Για τις κορυφαίες του στιγμές ως διαιτητής:
«Μεγάλη διάκριση ήταν ο περσινός ευρωπαϊκός τελικός του EHF Cup των γυναικών στη Γερμανία. Επίσης ξεχωρίζω τις συμμετοχές στα παγκόσμια πρωταθλήματα νέων και νεανίδων, με παρουσίες σε τελικούς, αλλά και κάποιους ξεχωριστούς τελικούς, όπως στην Κίνα, στο Κουβέιτ και στο Ομάν. Διαφορετικοί λαοί, άλλες φιλοσοφίες”.