- Έρευνα σε ταξιδιωτικά γραφεία της Βέροιας
-Έστω και με λιγότερα οι ημαθιώτες ταξιδεύουν
και κλείνουν «πακέτα» τόσο στα νησιά όσο
και στο εξωτερικό
Καλύτερη από την περσινή χαρακτηρίζουν την κίνηση του τουρισμού στην Ημαθία οι υπεύθυνοι των ταξιδιωτικών γραφείων, μέσα στον καιρό της κρίσης, όπου όλα χαρακτηρίζονται από κατακόρυφη «πτώση». Κατά κοινή διαπίστωση, λοιπόν, και μετά από συνέντευξη της εφημερίδας μας σε γραφεία τουρισμού της Βέροιας (Achilleas Tours Alatsidou , TSEAS TRAVEL, Vergina Travel), το παρόν, αλλά και το μέλλον του τουρισμού χαρακτηρίζεται ευοίωνο, με την Ελλάδα να αποτελεί τον ασφαλέστερο προορισμό και να υποδέχεται κατά μέσο όρο 3,5 εκατομμύρια περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι.
Τώρα όσον αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, η κίνηση χαρακτηρίζεται επίσης ανοδική κατά τη φετινή σεζόν. Όπως μας είπε η κα. Έλενα Αλατσίδου από το Achilleas Tours Alatsidou, στο κομμάτι του τουρισμού από το εξωτερικό προς την Ελλάδα είναι καλύτερα από πέρυσι, γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλες πληρότητες στα ξενοδοχεία, σε νησιά, αλλά και ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός είναι ένα άλλο κομμάτι, διότι οι Έλληνες είναι πιο σφιγμένοι λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει πληρότητα.
Η Νατάσα Εμμανουηλίδου από το γραφείο τουρισμού Vergina Travel, εκτιμάει οτι ο τουρισμός σαφώς κινείται καλύτερα από πέρυσι και από τις προηγούμενες χρονιές, διότι η Ελλάδα θεωρείται πλέον ο ασφαλέστερος προορισμός, ενώ ο κ. Παύλος Τσέας (από το TSEAS TRAVEL φωτο στο κέντρο), επισήμανε πως η τουριστική κίνηση κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, τα οποία βέβαια είναι μεγάλα. Οι προορισμοί που προτιμούνται περισσότερο το φετινό καλοκαίρι είναι ποικίλοι, ξεκινώντας από τις πιο κοντινές περιοχές, κατά την κα. Αλατσίδου, όπου τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι οικονομικά, ενώ από τη βόρεια Ελλάδα προτιμούνται προορισμοί όπως είναι η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Πάρος για ηλικίες από 18 έως και 23 ετών και από τα ελληνικά νησιά έχουμε τη Ρόδο, την Άνδρο και πλέον στις μικρές ηλικίες έχουμε φύγει από τα τετριμμένα και πάμε στο γύρο της Πελοπονήσου, το Ναύπλιο, τη Μονεμβασιά, σε έναν πιο εναλλακτικό τουρισμό δηλαδή, όπως αναφέρει η κα Εμμανουηλίδου. Από την άλλη μεριά, ο κ. Τσέας δήλωσε ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου προτιμούνται όλα τα ελληνικά νησιά και από αρχές Αυγούστου κι έπειτα ξεκινούν και οι εκδρομές του εξωτερικού.
Απ’ ότι συμπεραίνουμε πάντως, η κίνηση μοιράζεται παντού, δηλαδή και στα ελληνικά νησιά και στους κοντινούς σε εμάς προορισμούς. Οι ιδιοκτήτες των πρατορείων σημειώνουν ότι πλέον υπάρχει πληρότητα παντού, είτε πρόκειται για τα ελληνικά νησιά, είτε για κοντινούς προορισμούς. Ένας προορισμός ο οποίος κινείται πολύ καλά αυτή τη χρονιά, πρόσθεσε η κα Εμμανουηλίδου, είναι και η Πάτμος, με εβδομαδιαίες αναχωρήσεις στο νησί της Αποκάλυψης που έχουν «κλείσει» μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ακόμη, σύμφωνα με την κα Αλατσίδου, στα νησιά υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση από τουρίστες του εξωτερικού, καθώς οι Έλληνες δεν μπορούν να έχουν εύκολα πρόσβαση, λόγω του κόστους των ακτοπλοϊκών, οπότε παρατηρούμε ότι οι οικογένειες ,κυρίως, προτιμούν περισσότερο περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, δηλαδή Πάργα, Λευκάδα, Σύβοτα που είναι εύκολα στην πρόσβαση και δεν χρειάζεται να πληρώσει κανείς ακτοπλοϊκά- τωρα η νεολαία είναι η αλήθεια ότι πηγαίνει στα νησιά, αλλά στα κοντινότερα σε εμάς, όπως είναι η Σκιάθος, παρά σε νησιά των Κυκλάδων ή Δωδεκάνησα κλπ.
Πολύ σημαντική παράμετρος για όποιον θέλει να ταξιδέψει και να κάνει διακοπές εντός Ελλάδος, είναι τα πακέτα διακοπών που οργανώνουν τα πρακτορεία τουρισμού, που μπορεί κάποιoς να βρει ένα αεροπορικό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει τα αεροπορικά εισιτήρια, τους φόρους του αεροδρομίου και τη διαμονή, ξεκινώντας από τα 195 ευρώ. «Σε σύγκριση με το 2008-2009 οι τιμές για ένα οκταήμερο πακέτο στα ελληνικά νησία είναι έως και 100 ευρώ πιο φθηνά» σύμφωνα με τον κ. Τσέα, ενώ η κα Αλατσίδου μας λέει πως ενώ υπάρχουν φθηνά πακέτα, εξαρτάται η τιμή τους από την περίοδο, αφού σε περιόδους με μεγάλη ζήτηση οι τιμές ανεβαίνουν και ο κόσμος δεν δύναται να διαθέσει μεγάλο ποσό.
Ένας «μέσος» Έλληνας πλέον, όπως δηλώνουν ομόφωνα οι ταξιδιωτικοί πράκτορες για την Ημαθία, διαθέτει ένα ποσό που κυμαίνεται από τα 250 και φτάνει έως τα 500 ευρώ και άνω, ενώ ένας μέσος Έλληνας οικογενειάρχης προσπαθεί με ένα ποσό της τάξης των 700-800 ευρώ να καλύψει όλη την οικογένεια για περίπου μία εβδομάδα σε απλά δωμάτια.
Αξιοσημείτωτο και πολύ ενθαρρυντικό για τον τομέα του τουρισμού είναι το γεγονός ότι όλοι οι μήνες του καλοκαιριού είναι πλήρεις και τα καταλύματα γεμάτα από κόσμο. Από τα μέσα Ιουλίου κι έπειτα, όποιο προορισμό και να επιλέξει κάποιος για τις διακοπές του, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει πληρότητα, και ειδικά τον μήνα Αύγουστο, ενώ διαπιστώνουμε πως η τουριστική σεζόν έχει πλέον επεκταθεί και παρατηρούμε κίνηση μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν το άνοιγμα των σχολείων. Κάποιοι από τους πιο προσιτούς προορισμούς αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι οι εξής: Κέρκυρα, Λευκάδα, Πάργα, Πρέβεζα, Τήνος, Σύρος, Πάτμος, καθώς επίσης και Ρόδος, Μύκονος και Χανιά, που κατέχουν πάντα τα πρωτεία. Από την άλλη μεριά, εξαρτάται και από την περίοδο που θα επιλέξει κάποιος να πάει ή από το κατάλυμα στο οποίο θα αποφασίσει να μείνει. Ένα προσιτό νησί αυτή τη στιγμή είναι η Λήμνος, αφού είναι εύκολα προσβάσιμη, όπως επίσης και η Θάσος, ενώ η Χαλκιδική είναι ένας προορισμός της ηπειρωτικής Ελλάδας που προτιμάται επίσης από όλους.
Τέλος, αναρωτηθήκαμε εάν υπάρχουν εκπτώσεις για ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι φοιτητές και οι άνεργοι. Οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων μας ενημέρωσαν πως στα αεροπορικά εισιτήρια δεν υπάρχει ποτέ έκπτωση σε κανέναν, παρά μόνο κάποιες εκπτώσεις σε φοιτητές στα ακτοπλοϊκά, στα τρένα κλπ, για τη μεταφορά τους. Ακόμη, όταν υπάρχει πολύτεκνη οικογένεια ή παρέα 10 ατόμων, γίνεται και πάλι μία έκπτωση στην τιμή, κατόπιν συνεννόησης με τις εταιρείες, είτε στο ξενοδοχείο είτε στη μετακίνηση.
Μπορούμε, λοιπόν, να συμπεράνουμε ότι η βιομηχανία του τουρισμού δίνει μία.. ανάσα στην ελληνική οικονομία, αλλά και στον Έλληνα που παλεύει με νύχια και με δόντια όλη τη χρονιά για να βγάλει τα προς το ζην και θέλει να «ξεσκάσει» από την κούραση του χειμώνα, κάνοντας ένα διάλειμμα – έστω και μικρό- για διακοπές, οι οποίες όμως πρέπει να είναι προσιτές, δεδομένης της δύσκολης εποχής…
Έλλη Πολάκη