Το καλοκαίρι λένε δεν έχει ειδήσεις, όμως στην Ημαθία εδώ και πολλά χρόνια, δύο «κλασικά» ρεπορτάζ παίζουν τέτοια εποχή.
Η παραγωγή και η τιμή του ροδάκινου και η ρύπανση της «Τάφρου 66».
Το δεύτερο θέμα, είναι αλήθεια ότι πέρυσι δεν απασχόλησε ιδιαίτερα, φέτος όμως επανήλθε μετά από δημοσιεύματα κυβερνητικών βουλευτών στα τοπικά ΜΜΕ.
Περί δεδομένης ρύπανσης έκανε λόγο, καταρχάς, ο Γ. Ουρσουζίδης, ενώ την ανάγκη οριστικής λύσης του θέματος επισημαίνει, με ευρύτερη ματιά, η Φρόσω Καρασαρλίδου, μετά από επαφές με τον αντιδήμαρχο Νάουσας, τον πρόεδρο της Κουλούρας, τον δήμαρχο Βέροιας, αλλά και κυβερνητικούς παράγοντες στο Υπουργείο Οικονομίας.
Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, με δελτίο Τύπου χθες ενημερώνει για τις μετρήσεις που έγιναν στη Τάφρο την Παρασκευή, από την αρμόδια ελεγκτική Αρχή της Π.Ε. Ημαθίας, η οποία διαπιστώνει μετά από λήψη και εξέταση δειγμάτων ότι οι μετρήσεις βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα με σαφή βελτίωση στο κομμάτι της Ημαθίας (βλέπε σελ. 5). Προηγουμένως ο αντιπεριφερειάρχης δηλώνει σαφώς, ότι «θα περίμενε οι φίλοι βουλευτές να επικοινωνήσουν πρώτα με τον ίδιο και τον θεσμικό ρόλο που διαθέτει και να μην παρακάμπτουν τις αρμοδιότητες θεσμών και φορέων”.
Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά;
Πολύ απλά, διότι η «Τάφρος 66» και γενικότερα τα προβλήματα του Νομού, θα πρέπει κάποια στιγμή να πάψουν να γίνονται πεδίο πολιτικών και κομματικών διαχωρισμών. Πολύ καλά κάνουν οι βουλευτές που ενδιαφέρονται και ενεργούν για τον τόπο, στον οποίο εκλέχτηκαν, γι’ αυτό τον σκοπό. Πολύ καλά κάνουν και οι αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες και ελεγκτικές Αρχές και ενημερώνουν, για τις μετρήσεις της ρύπανσης στις οποίες προβαίνουν για να ξέρουμε τί γίνεται στην Τάφρο. Πολύ καλά θα κάνουν και οι βιομηχανίες να συνετίζονται με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
Όμως, πόσο πιο αποτελεσματικά θα ήταν όλα αυτά, μέσα από αγαστές συνεργασίες, και πόσο πιο σύντομος θα ήταν ο δρόμος για την επίλυση των τοπικών μας προβλημάτων, εάν κάποια στιγμή, στο ίδιο τραπέζι, τα χαρτιά θα είχαν μόνο ένα «χρώμα»: το συμφέρον και το καλό όλων!
Το έργο, το έχουμε δει πολλές φορές. Είναι καιρός λοιπόν να αλλάξει το σενάριο!