Γράφει ο
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ
Η κατάθεση νομοθετικής τροπολογίας εκ μέρους ομάδας βουλευτών, με την οποία καθορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και ενώ ήδη έχει δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο για το νέο αυτοδιοικητικό πλαίσιο με την κωδική ονομασία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1», ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει έκρηξη αντιδράσεων, που αναδεικνύονται στην επικαιρότητα των ημερών.
Ήδη ο δημόσιος διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις απόψεις των φορέων και τις διάφορες προσωπικές τοποθετήσεις να βλέπουν το φως της δημοσιότητας με μάλλον αμήχανο αλλά και επιθετικό τρόπο, ο οποίος δικαιολογείται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της σε σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, τις αρμοδιότητες των νέων αυτοδιοικητικών δομών και την διασφάλιση των αναγκαίων πόρων.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, που μετά την τροπολογία θα διενεργηθούν τον προσεχή Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και ίσως τις εθνικές εκλογές, ανάγουν εκ των πραγμάτων σε γενική προεκλογική περίοδο το διάστημα που διανύουμε, ενώ προσθέτουν έναν επιπλέον εκνευρισμό στο γενικότερο κλίμα, ο οποίος εκδηλώνεται κυρίως από τους φιλοδοξούντες να διαδραματίσουν κεντρικούς ρόλους στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια.
Η αναμενόμενη οριστικοποίηση του νέου αυτοδιοικητικού πλαισίου που εισηγείται η κυβέρνηση θα λειτουργήσει σαν ουσιαστική έναρξη του προεκλογικού αγώνα, με την καταρχή διεκδίκηση των χρισμάτων από τα πολιτικά κόμματα.
Τυπικά βέβαια θα εξελιχθεί και η επισημοποιημένη διαβούλευση επι του Νομοσχεδίου που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, η οποία όμως θα έχει μάλλον προσχηματικό χαρακτήρα, αφού το γενικότερο ενδιαφέρον πλέον θα μονοπωλούν οι υποψηφιότητες.
Οι μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις θέτουν την αναγκαιότητα διευκρίνησης των αρμοδιοτήτων και των πόρων των νέων αυτοδιοικητικών δομών, πριν από την οριστική διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου.
Αποτελεί όμως κοινή εκτίμηση για όλους όσους παρακολουθούν τα αυτοδιοικητικά δρώμενα, ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Εκχώρηση στην Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων καθοριστικών για την αποκέντρωση της χώρας και την ανάπτυξη της περιφέρειας, καθώς και θεσμοθέτηση πόρων επαρκών για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, σημαίνει περιορισμό εξουσιών της Κεντρικής Διοίκησης και των πολιτικών της κεντρικής πολιτικής σκηνής, πράγμα το οποίο μέχρι τώρα η κεντρική εξουσία δεν φαίνεται διαθέσιμη να αποδεχτεί.
Αν αυτό συμβεί τώρα, θα αποτελέσει μια απρόσμενη ιστορική εξαίρεση η οποία θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μιά νέα εποχή.
Η διαμόρφωση ενός πραγματικά αποκεντρωμένου αυτοδιοικητικού συστήματος στην χώρα μας, προϋποθέτει την ανάληψη ενός διεκδικητικού, ανυποχώρητου και συντονισμένου αγώνα τον οποίο πρέπει να αναλάβουν οι αυτοδιοικητικοί που θα κληθούν να στελεχώσουν τις αυτοδιοικητικές δομές, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες.
Σε κάθε περίπτωση το βήμα του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ εν όψει των τελικών εξελίξεων παραμένει μετέωρο, όπως μετέωρο είναι μέχρι στιγμής και το βήμα των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.