Αρκετά είναι τα κτίρια (κυρίως παλιά σπίτια) που χαρακτηρίζονται ετοιμόρροπα, δεν κατεδαφίζονται γιατί οι ιδιοκτήτες είναι απόντες ή αδιάφοροι και ρημάζουν μέσα στην πόλη.
Ο Δήμος και η Δημοτική Αστυνομία επισημαίνουν και καταγράφουν περιστατικά και κάποια απ’ αυτά με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών, όταν εντοπίζονται και συνεργάζονται, γκρεμίζονται και σταματούν να αποτελούν «επικίνδυνο σημείο» της πόλης. Μία τέτοια περίπτωση πρόσφατα ήταν το ετοιμόρροπο της οδού Ηρωίδων Βλάχων της Βέροιας, που μετά από συνεχείς επαφές και πιέσεις της Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας προς τους ιδιοκτήτες, κατέληξαν σε κατεδάφιση.
Παραμένουν όμως επί της ίδιας οδού κι άλλα επικίνδυνα σημεία, όπως το τοιχίο, στην αρχή της Ηρωίδων Βλάχων, στο ύψος της Κεντρικής, προς το φούρνο Φυτίκα.
Το τοιχίο εξογκώθηκε, ξεκόλλησε και είναι έτοιμο να πέσει… Μετά από παρεμβάσεις τη Δημοτικής Αστυνομίας, όπως πληροφορηθήκαμε, ειδοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες για να προβούν στις δέουσες ενέργειες.
Σε διάφορες γωνιές της πόλης υπάρχουν κτίσματα και κτίρια που απειλούνται με κατάρρευση. Η Βέροια είναι μία παλιά πόλη κι αυτό αποτελούσε πάντα ένα κομμάτι του πολιτισμού της. Από τη στιγμή όμως που δεν διαφαίνεται κανένα ενδιαφέρον από κληρονόμους τέτοιων σπιτιών ή παλιών μαγαζιών και ο Δήμος δεν έχει το νόμιμο τρόπο ν παρέμβει, αυτό το κομμάτι της πόλης θα αρχίσει να χάνεται, χωρίς αποκατάσταση.
Υπάρχει όμως και η άλλη παράμετρος, αυτή της επικινδυνότητας από τυχόν κατάρρευση τοιχίων ή και ολόκληρου του κτίσματος, κυρίως από δυσμενείς καιρικές συνθήκες που κυριολεκτικά τα σαπίζουν…
Αναφέρουμε τέλος, ότι, εκτός από τους ιδιοκτήτες και οι πολίτες μπορούν να συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες και όπου εντοπίζουν επικίνδυνα και ετοιμόρροπα σημεία να ενημερώνουν. Όπως λέει και ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Χαρ. Καπουρτίδης, που παρακολουθεί αυτά τα θέματα, πρωτίστως πρέπει να βελτιώνεται η συμμετοχή των πολιτών στα προβλήματα της πόλης, όπου αυτά εντοπίζονται…