Η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) για τον Δήμο Βέροιας έχει ξεκινήσει ήδη την λειτουργία της και στεγάζεται (προσωρινά) στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ (και πρώην ΕΟΠΥ, ΠΕΔΥ, ΕΦΚΑ) και σήμερα Κέντρο Υγείας Βέροιας, επί της οδού Εμμανουήλ Παππά, πίσω από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.
Πρόκειται για μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας που λειτουργεί στη φιλοσοφία και της προληπτικής ιατρικής και του οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου. Για να γίνει κατανοητός ο τρόπος «επικοινωνίας» των ασφαλισμένων με το νέο σύστημα, σημειώνουμε τα εξής:
Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων, πρέπει καταρχάς να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εγγραφής τους σε οικογενειακό γιατρό, συμπληρώνοντας την αίτηση που χορηγείται από την Γραμματεία της ΤΟΜΥ, στο ισόγειο του πρώην ΙΚΑ. Στην αίτηση, ο ασφαλισμένος, εκτός από τα στοιχεία του, θα δηλώσει και τον οικογενειακό του γιατρό, που θα παρακολουθεί τον φάκελό του και θα έχει πρόσβαση στα ιατρικά του δεδομένα στο σύστημα του ηλεκτρονικού, ατομικού, φακέλου υγείας.
Οι τέσσερις γιατροί, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και προσλήφθηκαν στην ΤΟΜΥ είναι οι: Ηλίας Τζαφέρης, Κων/νος Ανάστου, Αντωνία Τσιφλίδου, Πρόδρομος Δημητριάδης και η Παιδίατρος Ελισάβετ Αντωνιάδου.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι γονείς στα δικαιολογητικά εγγραφής των παιδιών τους, τα οποία αφορούν τον κάθε ανήλικο χωριστά (φωτοτυπίες αστυνομικής ταυτότητας γονέα, παιδιού εάν υπάρχει, πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου υγείας παιδιού όπου θα φαίνεται ευκρινώς ο ΑΜΚΑ, υπεύθυνη δήλωση μόνιμης κατοικίας με τα στοιχεία του γονέα και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης).
Για την εγγραφή ενήλικων ασφαλισμένων, εκτός από την αίτηση, χρειάζονται φωτοτυπίες αστυνομικής ταυτότητας, πρώτης σελίδας βιβλιαρίου υγείας με τον ΑΜΚΑ, ενός λογαριασμού ΔΕΗ ή τηλεφώνου και υπεύθυνης δήλωσης μόνιμης κατοικίας.
Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Ο ασφαλισμένος σε περίπτωση προβλήματος υγείας θα απευθυνθεί καταρχάς στον οικογενειακό του γιατρό, ο οποίος θα κρίνει εάν χρειάζεται να παραπεμφθεί σε γιατρό ειδικότητας του Κέντρου Υγείας Βέροιας (πρώην ΙΚΑ, ΕΟΠΠΥ, ΠΕΔΥ) που θα αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα του συστήματος.
Ο γιατρός ειδικότητας, θα εξετάσει τα περιστατικά και θα εκτιμήσει εάν χρειαστεί θεραπευτική αγωγή η επείγουσα εισαγωγή στο Νοσοκομείο.
Αυτή είναι η «αλυσίδα» της λειτουργίας του νέου συστήματος, που διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην πρωτοβάθμια υγεία.
Από εκεί και πέρα βέβαια, υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά ως προς την στελέχωση με ιατρικό προσωπικό για να προχωρήσει και η δεύτερη ΤΟΜΥ στη Βέροια, αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από την πλευρά των γιατρών.
Όσον αφορά, δε, το «Κέντρο Υγείας Βέροιας», αυτό εξακολουθεί με το υπάρχον προσωπικό (ιατρικό και διοικητικό) να εξυπηρετεί και να κλείνει ραντεβού για εξετάσεις ή συνταγογράφηση, ενώ εξακολουθεί να συνεργάζεται μέσω συμβάσεων με συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς. Και ναι μεν η πολιτική βούληση είναι να στελεχωθούν για τις βασικές λειτουργίες τους τόσο οι ΤΟΜΥ όσο και τα Κέντρα Υγείας, όμως, υπάρχει και η εκφρασμένη θέση των γιατρών επ’ αυτού, που ζητούν την ελεύθερη επιλογή γιατρού από το σύνολο του υφιστάμενου ιατρικού δυναμικού, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και αξιοποίηση της υφιστάμενης ιατρικής εξοπλιστικής υποδομής.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής στην οποία στοχεύουν οι ΤΟΜΥ, δρομολογείται να προχωρήσει και ο σχεδιασμός της διασύνθεσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με τις συναφείς δομές των Δήμων.
Σοφία Γκαγκούση