Επιμέλεια Μάκης Δημητράκης
Ο Χρήστος Κωτούλας γεννήθηκε στη Σιάτιστα Κοζάνης και μετά τις γυμνασιακές του σπουδές φοίτησε στο διδασκαλία Λάρισας. Σαν δάσκαλος υπηρέτησε σε χωριά της επαρχίας Βοΐου του Ν. Κοζάνης ενώ αργότερα έκανε μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως ως επιθεωρητής της δημοτικής εκπαίδευσης υπηρέτησε στην Περιφέρεια Πωγωνίου Ιωαννίνων και τους νομούς Λάρισας και Ημαθίας.
Δημιούργημά του είναι οι μαθητικές κατασκηνώσεις στην Αγία Τριάδα Νάουσας καθώς και η ανέγερση αρκετών σχολικών κτιρίων στις περιφέρειες όπου υπηρέτησε.
Υπήρξε υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας και «αγωνίσθηκε» για τη χρήση της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια της κατοχής είχε πλούσια αντιστασιακή δράση
Γυναίκα του ήταν η Βεροιώτισσα Βούλα Γαλανοπούλου, κόρη του Βαγγέλη Γαλανόπουλου.
Το ζεύγος Κωτούλα, στη μνήμη των γονιών τους, πρόσφεραν στο Γηροκομείο Βέροιας το ποσό των 2.500.000 δρχ., χρήματα που προήλθαν από την εκποίηση διαμερίσματος της Βούλας Γαλανοπούλου.
Δωρητές Ιερού Ναού Αγ. Αντωνίου Μερκούριος Παπαϊωάννου
Ένας από τους πολλούς ευεργέτες σχολείων και εκκλησιών που ανέδειξε η Βέροια στα χρόνια της τουρκοκρατίας είναι και ο Μερκούριος Παπαϊωάννου που εργάστηκε ως τα βαθιά του γεράματα ως εκκλησάτορας (καντηλανάφτης) στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου.
Άνθρωπος τίμιος, εργατικός, φιλήσυχος και προπαντός με πίστη στον Άγιο Αντώνιο κατόρθωσε με την οικονομία του να συγκεντρώσει το σεβαστό ποσό των 250 χρυσών λιρών Τουρκίας το οποίο και «άφησε» στην εκκλησία με επιστολή του στις 21 Οκτωβρίου 1909. Ήταν άτεκνος γι’ αυτό η μόνη του επιθυμία ήταν να τον φροντίζει η εκκλησιαστική επιτροπή σε περίπτωση που δεν μπορούσε να εργαστεί.
Η εκκλησιαστική επιτροπή γνωστοποίησε το γεγονός στη Δημογεροντία της πόλης και στις 11 Φεβρουαρίου 1910, αφού αποδέχθηκε τη δωρεά δια του Μητροπολίτη Λουκά ανακήρυξε τον Μερκούριο Παπαϊωάννου ευεργέτη της εκκλησίας του Αγ. Αντωνίου.
Από τη δωρεά ένα ποσό διατέθηκε για να αποκατασταθεί το κουβούκλιο που είχε καεί καθώς και για μία εικόνα (Αγίου Μερκουρίου και Αγ. Αικατερίνης).
Παύλος Πυρινός: Μερκ. Παπαϊωάννου, ένας άγνωστος ευεργέτης της εκκλησίας Αγ. Αντωνίου (περ. λάμδα / ΛΑΟΣ 2000).
Αικατερίνη Γεμιτζόγλου
Σύζυγος του Ιωάννη Γεμιτζόγλου προκρίτου της Βέροιας που υπηρέτησε την πόλη από τη θέση του εφόρου των σχολείων. Η Αικατερίνη υπήρξε δωρήτρια του Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου με το ποσό των 192 χρυσών λιρών Τουρκίας.
Δημήτριος Κωνσταντινίδης
Γεννήθηκε στη Βέροια το 1873 όπου και πέθανε το 1939. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως ιεροψάλτης του ναού του Αγ. Αντωνίου στον οποίο άφησε όλη του την περιουσία. Συγκεκριμένα δώρισε ομόλογα αξίας 8.130 δρχ. και χρυσαφικά αξίας 11.000 δρχ.