Σε κλίμα οξείας πόλωσης η συζήτηση για ΠΓΔΜ – Το Σάββατο μάχη κορυφής
Σε κλίμα οξείας πόλωσης εξελίσσεται από χθες στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για το θέμα της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ.
Κατά τη διάρκεια της -μέχρι στιγμής- κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η οποία στιγματίστηκε από τις παραλήρημα του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους, κλιμακώνοντας την ένταση και ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.
Η σύγκρουση, πάντως, αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, όχι μόνο διότι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα «συγκρουστούν μετωπικά», αλλά επειδή κυκλοφορούν φήμες πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ρίξει στη μάχη της Ολομέλειας έως πρότινος χαρακτηρισθέντα ως «απόρρητα» διπλωματικά έγγραφα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν μέλη της, το οπλοστάσιό της έναντι της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποχαρακτηριστεί έγγραφα του ΥΠΕΞ που αφορούν διαπραγματεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για το ονοματολογικό της γείτονος, τα οποία αναμένεται να κατατεθούν από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Διαξιφισμοί Κοτζιά – Μπακογιάννη
Ενδεικτική του κλίματος οξείας πόλωσης ήταν η αντιπαράθεση που σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και της υπουργού Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Καραμανλή, Ντόρας Μπακογιάννη.
«Παρακολουθώ τον υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Σας προκαλώ, λοιπόν, τώρα να τα καταθέσετε όλα στα πρακτικά της Βουλής. Όλα όμως. Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών, κύριε υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε» είπε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής.
Απαντώντας στην βουλευτή της ΝΔ, ο Νίκος Κοτζιάς δεν αναφέρθηκε στα όσα περί εγγράφων είπε η κυρία Μπακογιάννη, την οποία κάλεσε να πάρει πίσω όσα είπε ή να κάνει άρση της ασυλίας της στο Κοινοβούλιο».
Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, επανήλθε και επεσήμανε ότι όταν έγινε υπουργός, η κ. Μπακογιάννη αμφισβητούσε ότι είχε σπουδάσει. «Αυτές τις αθλιότητες λέει, αυτές τις προπαγάνδες λέει για να μειώσει τους ανθρώπους. Πρέπει να ντρέπεται» έσπευσε να προσθέσει.
Αποχώρηση του ΚΚΕ
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματός του από τη συζήτηση.
«Το ΚΚΕ δεν θα δώσει άλλη νομιμοποίηση σε αυτή τη διαδικασία, η Κ.Ο. δεν θα πάρει μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αποχωρούμε αυτή τη στιγμή» ανέφερε.
Μάλιστα, απευθυνόμενος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, επεσήμανε πως «τη δυσπιστία του λαού την έχετε, την τελική μομφή θα σας την δώσει ο λαός με τους αγώνες του».
Το ΚΙΝ.ΑΛ.
Σε αναζήτηση κοινής στάσης έναντι της συμφωνίας για το Σκοπιανό βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής καθώς η πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κατέληξε σε αδιέξοδο.
Η Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκε αρνητικά έναντι της συμφωνίας: «Είναι κακή η συμφωνία» είπε σύμφωνα με πληροφορίες προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, η Επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και ακολούθησε συζήτηση η οποία σε αρκετά της σημεία ήταν έντονη.
Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, αλλά με ευθείες βολές κατά της Φώφης Γεννηματά τάσσεται το Ποτάμι. Όπως υποστηρίζει, όσον αφορά τη θέση του Κινήματος Αλλαγής για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Μακεδονικό, μετά το πολιτικό συμβούλιο «οι πέντε καλούνται να ακολουθήσουν τη γραμμή του ενός».
«Απάντηση στο ασύλληπτο πολιτικό θράσος του Τσίπρα η πρόταση δυσπιστίας»
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας έχει ως στόχο να ακυρώσει την επικοινωνιακή απάτη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με τη συμφωνία για το όνομα, αλλά στηρίζουν με πάθος την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό που τη διαπραγματεύτηκε, τη συνομολόγησε και θα την υπογράψει, δεσμεύοντας τη χώρα άμεσα και προκαταβολικά, πολύ πριν η συμφωνία έρθει στη Βουλή για κύρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, κατά τον ίδιο, «η πρόταση δυσπιστίας είναι η απάντηση στον κομπασμό και τον τυχοδιωκτισμό, είναι απάντηση στην ακύρωση κάθε πολιτικής αρχής και αξίας μέσα από ένα αριστεροδεξιό αμάλγαμα. Είναι απάντηση στο ασύλληπτο πολιτικό θράσος του κ. Τσίπρα».
Ποινική δίωξη για κακούργημα από την Εισαγγελία στον Μπαρμπαρούση
Ποινική δίωξη για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στον βουλευτή Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, έπειτα από όσα δήλωσε από το βήμα της Βουλής.
Νωρίτερα, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Καλούσης, που ανέλαβε την έρευνα για το περιστατικό με παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή, έλαβε καταθέσεις από τους πολιτικούς προϊσταμένους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και Φώτη Κουβέλη.
Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά την διάρκεια της συζήτησης επί της προτάσεως μομφής για το Σκοπιανό, ο Κ. Μπαρμπαρούσης κάλεσε ευθέως την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να κάνουν πραξικόπημα και να συλλάβουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, ώστε – όπως είπε – να σταματήσει «η προδοσία της Μακεδονίας».
Στον «χορό» συλλαλητηρίων
Την ίδια στιγμή, το Σάββατο το βράδυ αναμένεται να κορυφωθούν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη συμφωνία στο Σύνταγμα, με την «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» να καλεί σε «ανένδοτο αγώνα».
Παράλληλα, διαδήλωση προετοιμάζεται και στις Πρέσπες όπου πιθανότατα την Κυριακή θα υπογραφεί η συμφωνία.
Οι αρχές ασφαλείας αναμένεται να λάβουν έκτακτα και αυστηρά μέτρα τάξης σε περίπτωση που καταφθάσουν για να παραστούν στην τελετή υπογραφής προσωπικότητες όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στότενμπεργκ, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κ.ά.