-Ο Στέλιος Αφεντούλης και η Μαρία Αλεξανδρίδου μιλούν για το «ONIRO» τους
Ένα ταξίδι στη Σαντορίνη πριν από 4 χρόνια ήταν η αφορμή για τον Στέλιο Αφεντούλη και τη Μαρία Αλεξανδρίδου, να μπουν στη διαδικασία του ονείρου και να φτιάξουν τη δική τους μπύρα, την πρώτη βεροιώτικη μπύρα που κυκλοφορεί ήδη στην Αγορά από τον περασμένο Απρίλιο. Η ζωή θέλει τόλμη και πίστη στο όνειρο και στο στόχο και το νέο ζευγάρι τα κατάφερε.
«Επισκεφθήκαμε ένα ζυθοποιείο της Σαντορίνης που ήταν σε φάση παραγωγής, ενθουσιαστήκαμε, το συζητήσαμε και είπαμε ότι θέλουμε να το κάνουμε κι εμείς… Ήταν κάτι μαγικό», λένε. Και έτσι το ταξίδι της μπύρας ξεκίνησε καταρχάς πολύ ερασιτεχνικά, για οικιακή ζυθοποίηση.
«Διαβάσαμε, ψάξαμε πολύ, «οργώσαμε» το ίντερνετ, πειραματιστήκαμε και με τον πρώτο μας εξοπλισμό κάναμε πολλές βρασιές, που τις δοκίμαζαν οι φίλοι μας πρώτα και οι γνωστοί. Οι εντυπώσεις ήταν πολύ καλές και είπαμε ότι συνεχίζουμε και μπορούμε να το κάνουμε» προσθέτουν ο Στέλιος και η Μαρία, στον ΑΚΟΥ 99.6, όπου μίλησαν για την πρώτη βεροιώτικη μπύρα στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις».
Έτσι, δεν άργησαν να βγάλουν την πρώτη τους ετικέτα, το ONIRO, που έγινε πραγματικότητα. Μία ιδιαίτερη μπύρα, με αρώματα φρούτων που ανήκει στην κατηγορία American bale ale.
«Θέλαμε να στηρίξουμε το διαφορετικό και το ασυνήθιστο. Για καλή μας τύχη ο κόσμος που τη δοκίμασε, την αγκάλιασε, τους άρεσε πολύ. Έχει γεύση, χρώμα, άρωμα και πίνεται όχι μόνο για να ξεδιψάσεις, αλλά και για να συνοδεύσεις το φαγητό ή το γλυκό σου. Τα αρώματα των φρούτων «ακούγονται» ανάλογα με τον ουρανίσκο… Άλλοι νιώθουν περισσότερο το βερύκοκο ή το ροδάκινο και άλλοι τα εσπεριδοειδή» επισημαίνουν.
Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ
Η πρώτη παρτίδα της μπύρας (1.300 λίτρα) έγινε ανάρπαστη. Εντός των ημερών βγαίνει στην Αγορά και η δεύτερη παρτίδα τόσο στα καφέ-μπαρ της Βέροιας που στήριξαν την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή, όσο και σε επιλεγμένα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η εμφιάλωση γίνεται με τη μέθοδο της νομαδικής ζυθοποίησης.
Το ζευγάρι, ταξιδεύει σε διάφορα ζυθοποιεία της Ελλάδας και παράγουν τη δική τους μπύρα με τη δική τους σταθερή συνταγή, αγοράζοντας όλη την ποσότητα την οποία προωθούν οι ίδιοι στην Αγορά.
«Το όνειρό μας είναι να κάνουμε το δικό μας ζυθοποιείο. Δεν απογοητευόμαστε, πήγε ήδη καλά και προχωράμε… Αν κάτι το αγαπάς και έχεις μεράκι, το καταφέρνεις» μας λένε με χαμόγελο και αισιοδοξία, εκτιμώντας ότι τα μικρά ελληνικά ζυθοποιεία έχουν να κάνουν πολύ καλές προτάσεις στο χώρο της μπύρας και ας πιάνουν μόνο ένα 4% της Αγοράς.
Το βεροιώτικο «ONIRO» θα εμφανιστεί και στο 3ο Φεστιβάλ Ροδάκινου του ΤΟΒ, αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ στο τέλος Αυγούστου, με αρχές Σεπτεμβρίου, θα συμμετέχει στο μεγάλο Φεστιβάλ Μπύρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.