- Χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας
- Στις κομματικές γραμμές κινήθηκαν
οι περισσότερες τοποθετήσεις
- Δήμαρχος: ΄Οχι μεν, αλλά...
Δεν θα είναι καλή εξέλιξη για τη χώρα η συμφωνία που προκρίνεται από την κυβέρνηση, τόνισε στην έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, αναφερόμενος στις εξελίξεις για την ονομασία των Σκοπίων και τασσόμενος κατά της σύνθετης ονομασίας και της χρήσης του όρου «Μακεδονία».
«Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνομαι τι συμβαίνει γύρω μου. Δεν είναι εχθρός της Ελλάδας τα Σκόπια. Μεγαλύτερη ευαισθησία έχουμε εμείς εδώ πάνω από το κράτος των Αθηνών. Πρέπει να δούμε τι αποκομίζει ο καθένας από μια τέτοια συμφωνία. Για τα Σκόπια είναι η είσοδος στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, για την Ελλάδα ίσως η σιγουριά των συνόρων. Ωστόσο απότυχε οικτρά αυτό το σχέδιο στη σχέση μας με τους Τούρκους, όταν υποστηρίζαμε τη σύνδεση με την Ε.Ε. και τώρα βλέπουμε τι γίνεται. Δεν απέδωσε με την Τουρκία, γιατί να αποδώσει τώρα με τα Σκόπια; Προσωπικά δεν το πιστεύω. Κάποιοι προσπαθούν να μας κοροϊδέψουν. Καθαρές φωνές υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί μεν, αλλά θέλει να μας πείσει ότι είναι απέναντι. Καλώς ή κακώς κανένα από τα τρία κόμματα δεν είναι αντίθετα με τη συμφωνία» σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.
Οι τοποθετήσεις
Ν. Μπέκης: Υπερέβη προς το θετικότερο την εθνική γραμμή του 2008 η κυβέρνηση. Κερδίζουμε όλοι από την πρόταση, ακόμη και η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, δυστυχώς. Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις του δημάρχου, αλλά διαφωνώ με το συμπέρασμα.
Α. Μαρκούλης: Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα η τοποθέτηση του δημάρχου. Δεν την κατάλαβα.
Γ. Μελιόπουλος: Η αστική τάξη προσπαθεί να καρπωθεί οφέλη στην περιοχή. Πράσινο φως στην αποσταθεροποίηση. Διαφωνούμε με τη συμφωνία.
Α. Καγκελίδης: Εθνική ήττα που διχάζει τον λαό η συμφωνία. Εθνική μειοδοσία. Ο πρωθυπουργός δεν εκφράζει στο θέμα αυτό την πλειοψηφία του λαού.
Τ. Χατζηαθανασίου: Με ανησυχεί το διχαστικό κλίμα που διαμορφώνεται. Να μην εμφιλοχωρήσει το κλίμα αυτό στο δημοτικό συμβούλιο. Αναγκαίο να κλείνουν τα μέτωπα, αλλά όχι βιαστικά.
Γ. Παπαγιάννης: Κακό είναι το σχέδιο, προσβάλει την αλήθεια και την ιστορία του Ελληνισμού. Να γίνει διαμαρτυρία στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. Αποστολόπουλος: Νιώθω διπλά ηττημένος, ως άνθρωπος και ως Έλληνας.
Γ. Γουλτίδης: Εκτέλεσε ένα ακόμη παράγγελμα η κυβέρνηση. Να αναγνωρίσουμε και το ψευδοκράτος της Κύπρου;
Γ. Σοφιανίδης: Να γίνει δημοψήφισμα. Το να είσαι αντίθετος με την πλειοψηφία του λαού, κάτι δεν πάει καλά. Ελπίζω να είναι θετική η συμφωνία, παρότι έχω τις αμφιβολίες μου.
Θ. Κορωνάς: Η υποκρισία περισσεύει. Η εθνική γραμμή καθορίστηκε από το 2008. Οι αλυτρωτισμοί απαλείφονται. Έντιμη συμφωνία. Θα ψηφίσει η Ελλάδα αν τηρηθούν όλα από τους γείτονες. Η κυβέρνηση δεν κινήθηκε στα όρια της υποχώρησης, πόσο μάλλον της προδοσίας.
Ζ. Πατσίκας: Αν ο Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του, ο Τσίπρας κοιτάει κατάματα; Τι λέει ο δήμαρχος; Ναι ή όχι;
Γ. Καραγιάννης (πρόεδρος Τριλόφου): Πικραμένος και απογοητευμένος νιώθω. Οι πολιτικοί όλων των κομμάτων έχουν το ίδιο αφεντικό.
Π. Τσαπαρόπουλος: Σπουδαία συμφωνία, δημιουργούνται συνθήκες καλής γειτονίας. Λύνεται ένα θέμα που μας βασανίζει επί χρόνια. Επί Γκρουέφσκι μπερδεύτηκαν τα πράγματα με τις αλυτρωτικές ιδέες. Συμβιβασμός, αλλά έτσι γίνεται η πολιτική. Η πτώση της κυβέρνησης είναι πίσω από τις σκέψη αυτών που σηκώνουν το θέμα.
Σ. Ασλάνογλου: Με εξωστρέφεια να δούμε την παρουσία μας στα Βαλκάνια, με διείσδυση σε όλα τα επίπεδα.
Β. Λυκοστράτης: Είναι ικανοί να υπογράψουν τα πάντα κατηγορώντας την αντιπολίτευση. Να ερωτηθεί ο λαός, χωρίς το ‘ναι’ να γίνει ‘όχι’.
Β. Παπαδόπουλος: Θα μπορούσε τουλάχιστον η σύνθεση ονομασία να είναι σε μία λέξη. Η σύνθετη κόβεται και μένει το «Μακεδονία».
Ν. Μαυροκεφαλίδης: Ξαναγράφεται η ιστορία, παραχαράσσεται. Οι εκπαιδευτικοί αισθανόμαστε αμήχανοι. Μας κάνουν χάρη τώρα που κατεβάζουν τα σύμβολα της Μακεδονίας; Είναι παραχωρήσεις; Εφευρήματα όλα τα υπόλοιπα.