Με μεγάλη λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε και φέτος, την Κυριακή 3-6-2018, η γιορτή των Αγίων Πάντων στο ομώνυμο μοναστήρι, πάνω από τα Παλατίτσια.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, στην αυλή του ιστορικού μοναστηριού, προς τιμή των επτά βλάχων γυναικών από το Σέλι, οι οποίες θυσιάστηκαν για την τιμή , την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, στην Επανάσταση του 1878, πέφτοντας από το βράχο στο Παλιόκαστρο στην περιοχή του Γαλακτού, κοντά στο μοναστήρι των Αγίων Πάντων.
Στη Θεία Λειτουργία και στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παντελεήμων. Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε με ομιλία του ο καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης Δημήτριος Παπάζης. Οι προσκυνητές - ανάμεσά τους και πάρα πολλοί Βλάχοι - παρακολούθησαν με μεγάλη κατάνυξη και συγκίνηση την τελετή. Βλαχοπούλες από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας , ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές , συνειρμικά έφεραν στο νου των παρισταμένων το συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός.
Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας φιλοξενήθηκαν στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου και τους ευχαρίστησε η Ηγουμένη της Μονής Χριστοδούλη και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης για την παρουσία τους. Να τονιστεί ότι το ιστορικό γεγονός διαδραματίστηκε στις 15 Μάρτη (1878), αλλά με απόφαση της Μητρόπολης το Μνημόσυνο γίνεται των Αγίων Πάντων που πανηγυρίζει η Μονή. Ανάμεσα σε αυτούς που παραβρέθηκαν ήταν και πολλοί απόγονοι των γυναικών , οι οποίες βρήκαν τραγικό θάνατο για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.
Θεωρούμε καθήκον και υποχρέωση να αναφέρουμε, στο σημείο αυτό, ονομαστικά τις Βλάχες Hρωίδες που έπεσαν στο γκρεμό στους Άγιους Πάντες, στα Παλατίτσια, στην επανάσταση του 1878, στην οποία πρωτοστάτησαν οι Σελιώτες Παύλος και Πέτρος Μπαντραλέξης: Μαρία Μητραντώνη, Κυράτσα Γκουντουβάνου, Ελένη Τσιούλιου, Βαγγελία Σάντου, Σουλτάνα Μαρίτση, Σάντα/Μαρία Τσιούλιου, Κατερίνα Νιώπα.
Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει και δημόσια το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παντελεήμονα, την Ηγουμένη της Μονής Χριστοδούλη, τον καθηγητή Δημήτριο Παπάζη, οι οποίοι συνέβαλαν στην ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος, καθώς και το πλήθος του κόσμου που με την παρουσία τους τίμησαν τη θυσία των επτά γυναικών. Παράλληλα διακηρύσσει ότι θα προβεί σε όλες τις ενέργειες, ώστε αυτό το συγκλονιστικό γεγονός να πάρει τη θέση που του αξίζει στη νεότερη ιστορία του τόπου μας, γιατί κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι, ακόμη και σήμερα, η επίσημη πολιτεία δεν έχει αναγνωρίσει το γεγονός αυτό και δεν το έχει εντάξει στα σχολικά βιβλία της πατρίδας μας.
Για το Δ/Σ
Ο πρόεδρος Ο γραμματέας
Μητρητώνης Γιάννης Τσίρης Γιώργος