Ως την πιο πολυπληθή διαταραχή στην παιδική ηλικία περιέγραψαν τη ΔΕΠ-Υ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ή και υπερκινητικότητα) οι ομιλήτριες της σαββατιάτικης ημερίδας στη Βέροια. Με 7 ως 10% παιδιά να γεννιούνται με τη διαταραχή λόγω κληρονομικότητας, και το ποσοστό να φτάνει στην πορεία της ζωής τους στο 55% εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων (άγχος, αρρώστιες, κακή διατροφή κ.ά.).
Οι ομιλήτριες συνέστησαν μεταξύ άλλων εκπαιδευτικούς και γονείς να ευαισθητοποιηθούν στη ΔΕΠ-Υ και να προσπαθούν να εντοπίσουν τη διαταραχή στο παιδί, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση όλους, λόγω της ιδιαιτερότητας της συμπεριφοράς των παιδιών αυτών στο περιβάλλον τους, αφού παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες σε κάποιους τομείς ωστόσο είναι χαρισματικά σε άλλους. Σύμφωνα με τις έρευνες, αν γίνει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία στην παιδική ηλικία τα συμπτώματα μπορεί να εκλείψουν έως και 80%.
Την ημερίδα, που κατάφερε να γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, διοργάνωσε η αντιδημαρχία Παιδείας του δήμου Βέροιας σε συνεργασία με το i-paidi.gr και την υποστήριξη του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ημαθίας. Ομιλήτριες ήταν: η Μαριάννα Λαγουμίδη ΒΑ, PgD Μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠ-Υ, Ιδρύτρια i-paidi.gr, η Φρόσω Μπούτου PhD Μοριακή Βιολόγος, η Ειρήνη Αναγνώστου - Κελεπούρη PhD Σχ. Ψυχολόγος, Αν. Προιστ. ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ημαθίας και η Αικατερίνη Δαλακούρα Διευθύντρια 10ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας. Βιωματική παρέμβαση έκανε η Κατερίνα Στογιάννη (διοικητική διευθύντρια των Παιδιών της Άνοιξης), μητέρα παιδιού με ΔΕΠ-Υ.