Βασική διαπίστωση η καλή συνεργασία των Φορέων στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ Ημαθίας

Βασική διαπίστωση η καλή συνεργασία των Φορέων στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ Ημαθίας

--Μειωμένα κονδύλια, ακινητοποιημένα οχήματα, αλλά εθελοντική προσφορά και φιλότιμες προσπάθειες για την αντιπυρική προστασία

Συνεδρίασε χθες το πρωί στο Δημαρχείο Βέροιας, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ)  της Π.Ε. Ημαθίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων Φορέων: Δήμοι, Υπηρεσίες, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός, Δασαρχεία, Τεχνικές Υπηρεσίες, Εγνατία Α.Ε., Συνεταιρισμοί, ΟΠΕΚΕΠΕ, εθελοντές, Κοινοτάρχες,Ομάδες, Λέσχες και Σύλλογοι που συμβάλουν σε θέματα αντιπυρικής προστασίας δασών αλλά και της υπαίθρου, από πυρκαγιές. Μια αρχική τοποθέτηση έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα μειωμένα κονδύλια, αλλά και στις διαδικασίες πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού… κατόπιν εορτής, όπως συνέβη το χειμώνα, που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα κινηθούν οι ενέργειες για πρόσληψη χειριστών αποχιονιστικών μηχανημάτων, εφόσον και όταν χιονίσει (!).


Παρ’ όλα αυτά και παρά τα όσα προβλήματα υπάρχουν, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι με την καλή συνεργασία των Φορέων θα έχουμε και φέτος μια καλή αντιπυρική περίοδο. Για το θετικό αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας έκανε λόγο και ο δ/ντης πολιτικής προστασίας της Αποκεντρωμένης Μακεδονίας Θράκης κ. Αλ. Αναστασίου.


Ο Περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρ. Μακεδονίας Μαν. Τσολάκης, αναφέρθηκε στις δυνάμεις της περιφέρειας και τη συνδρομή των υπηρεσιών σε περιστατικά δασοπυρόσβεσης  και διάσωσης ορειβατών και επεσήμανε κάποια σημεία ιδιαίτερης προσοχής, ως προς το θέμα της συνεδρίασης.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η κα Ρούλα Αργυροπούλου, στέλεχος Πολιτικής Προστασίας Κ. Μακεδονίας και στη συνέχεια ο υπεύθυνος της Π.Ε. Ημαθίας στον τομέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Μπαρμπαρούσης επεσήμανε απολογιστικά, ότι οι περισσότερες πυρκαγιές σημειώθηκαν από κάψιμο χόρτων στην ύπαιθρο. Αναφέρθηκε επίσης στις πολλές περιπολίες από υπηρεσιακούς και εθελοντές, για την πρόληψη πυρκαγιών στα ορεινά, αλλά και στις σκοπιές στα πυροφυλάκεια από εθελοντές.

Γενικώς, υπήρχε πνεύμα και κλίμα συνεργασίας μεταξύ των φορέων που τοποθετήθηκαν στη συνέχεια, μιλώντας ο καθένας για τον τομέα του και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αξιοσημείωτες οι αναφορές περί ανάγκης συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου, για την οποία όπως τονίστηκε, χρειάζονται χρήματα και μηχανήματα.

Η μεγάλη μείωση κονδυλίων, δυσκολεύει το έργο της Π.Ε. Ημαθίας, των Δήμων, των Συν/σμών και άλλων Φορέων, οι οποίοι, ναι μεν προβαίνουν σε συντηρήσεις δρόμων, όχι όμως όσο χρειάζεται, λόγω έλλειψης χρημάτων. Στο σημείο αυτό, τονίστηκε και η ανάγκη συνδρομής από τους ιδιώτες, αφού το 60% περίπου της συνολικής δασικής έκτασης στο Βέρμιο, είναι ιδιωτικά δάση. Οι ιδιώτες δεν συμβάλλουν οικονομικά σ’ αυτό, όπως επισημάνθηκε, παρά τις έγγραφες προτροπές των Δασαρχείων. Ωστόσο χθες εκφράστηκε η πρόθεση κάποιων συνεταιρισμών να συμβάλλουν στα καύσιμα των μηχανημάτων για την διάνοιξη και συντήρηση των δασικών δρόμων ενόψει του καλοκαιριού.

Μια επίσης αξιοσημείωτη επισήμανση ήταν αυτή της Π.Υ. Βέροιας για τοποθέτηση κρουνών στα βουνά, ώστε να διευκολύνεται το έργο της υπηρεσίας, εάν παραστεί ανάγκη. Ο διοικητής κ. Κουβακάς έκανε και έναν απολογισμό της προηγούμενης σεζόν και των παρεμβάσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Εντύπωση έκανε η τοποθέτηση της δασάρχη Βέροιας κ. Ελ. Κατσανίδου, η οποία αναρωτήθηκε γιατί μιλάμε για αντιπυρική περίοδο, τη στιγμή που το δασαρχείο δεν έχει βενζίνη εδώ και 2-3 μήνες να κινήσει τα οχήματά του για περιπολίες.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, άναψαν λίγο τα αίματα από την τοποθέτηση του προέδρου του ΕΣΕΠΑ (Ριζώματα) Νίκου Σαχινίδη, για τον οποίο (καθώς και για κάποιους συνεργάτες του είχε κινηθεί προκαταρκτική εξέταση κακουργήματος, για «εγκληματική δράση» (εμπρησμοί, οικονομικά – φορολογικά αδικήματα κ.α.).

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Σαχινίδης παρουσίασε αναφορά αποτελεσμάτων έρευνας σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτουν ενδείξεις «κακοδιαχείρισης, φοροδιαφυγής ή παράνομου πλουτισμού» στα οικονομικά του Συλλόγου. Μάλιστα, πρότεινε να παραχωρήσει στο Δήμο Βέροιας, τις εγκαταστάσεις του ΕΣΕΠΑ στα Ριζώματα για να γίνει μια σχολή εκπαίδευσης πυροσβεστών.

Κοινή διαπίστωση, από τη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν πως δεν υπήρξαν μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Βέρμιο και Πιέρια, αφού υπήρξε καλή φύλαξη, γενικότερα, του δάσους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, αλλά και λόγω της φύσης του βουνού που δεν έχει ιδιαίτερα πολλά προβλήματα όσον αφορά την παράνομη υλοτόμηση. Με την αισιοδοξία ότι και φέτος θα πάνε εξίσου καλά όλα, ευχήθηκαν καλό αντιπυρικό καλοκαίρι!


Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Χασιούρα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Χασιούρα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024...

Στον Άγιο Αντώνιο τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου και η χειροτονία του Αρχιδιακόνου

Στον Άγιο Αντώνιο τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου και...

Τήν 27η Ἰουλίου, ἑορτή τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος...

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα...

Την Κυριακή 21 Ιουλίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος...

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας στο Πρόγραμμα Erasmus+ στη Λισαβόνα

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού...

Το σχολείο μας είναι στην ευχάριστη θέση να...

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία για μεταφορά τμημάτων ανεμογεννήτριας

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην...

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, ...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου...

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο Άλσος Βικέλα Βέροιας έως την Δευτέρα 22/7

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο...

Δεδομένου του παρατεταμένου καύσωνα, την τελευταία ...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, με 30 θέματα

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο...

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...