Κύριε Διευθυντά
Μετά τη δημοσίευση του άρθρου μου με τίτλο «Το αυγό (αβγό) στη διατροφή των ανθρώπων, ακολούθησε για το ίδιο θέμα άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» των Αθηνών (21-5-2018) με τίτλο «Τα αυγά κάνουν καλό στην καρδιά». Πρόκειται για στοιχεία μίας κινεζικής μελέτης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό «Hearth». Στην εργασία αυτή αναλύθηκαν τα στοιχεία από μελέτη σε 416.000 άτομα ηλικίας από 30-79 ετών οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν επί περίπου εννέα έτη. Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μέτρια κατανάλωση αυγών, έως ένα την ημέρα και στη μικρότερη συχνότητα καρδιαγγειακών περιστατικών.
Τα αυγά θεωρούνται μία εξαιρετικά πολύτιμη τροφή. Αποτελούν βέβαια βασική πηγή χοληστερίνης. Κάθε αυγό περιέχει περίπου 200 μιλιγκράμ χοληστερίνη, γι’ αυτό αρκετοί ειδικοί δεν τα συνιστούν προς κατανάλωση σε καρδιοπαθείς και διαβητικούς. Νεότερες μελέτες, ωστόσο, έχουν δώσει ενδείξεις ότι τα αυγά μπορεί ακόμα και να φρενάρουν την παραγωγή της «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο ήπαρ και αντίθετα να ευνοήσουν την παραγωγή της καλής χοληστερίνης (HDL).
Δ. Στυλιανίδης