Σε επίπεδο διαπιστώσεων, κατάθεσης προτάσεων και καλών προθέσεων, κινήθηκε η σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι στο Επιμελητήριο Ημαθίας, για το παραεμπόριο φρούτων, σε Ημαθία και Πέλλα, τη «μαύρη» διακίνησή τους, με φορτηγά από Βουλγαρία και Ρουμανία προς τις χώρες τους και την νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παράλληλα δόθηκε έμφαση και στα «στέκια», ένα θέμα που απασχολεί, ως πληγή, πολλά χρόνια τον τόπο μας, αλλά δεν φαίνεται να δόθηκε ποτέ ριζική λύση.
Της σύσκεψης, προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, παρουσία του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Στέφανου Αποστολίδη, του καλεσμένου, υπεύθυνου του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, Βασίλη Μαστρογιάννη και εκπροσώπου της Αστυνομίας (στο πάνελ).
Στην εισήγησή του ο κ. Καλαϊτζίδης ανέφερε ότι, ναι μεν δεν πατάχθηκε ακόμα το παραεμπόριο, γίνονται όμως αποτελεσματικές προσπάθειες και βήματα και ζήτησε από τους παριστάμενους εκπροσώπους εμπλεκόμενων φορέων να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Πρώτος μίλησε ο εξαγωγέας Χρόνης Δαμιανίδης ο οποίος εκτίμησε ότι η αιτία του παραεμπορίου είναι η υψηλή φορολόγηση και πρότεινε να απαγορευθεί η χρήση της 10κιλης πλαστικής συσκευασίας στο χωράφι, που δίνει τη δυνατότητα στο κάθε έμπορο να πάει με τα μετρητά και να στήσει παράγκα.
Ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου έκανε λόγο για απόλυτη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει την κατάσταση. Υπογράμμισε ιδιαίτερα, ως αιτία, την υψηλή φορολογία, που δίνει το κίνητρο να προσφεύγουν κάποιοι στη μαύρη αγορά, στις «μαύρες» εξαγωγές και στα «στέκια» χωρίς τιμολόγια και άδειες, ενώ όπως είπε, αναμένεται να αυξηθούν τέτοια φαινόμενα προς την Βουλγαρία, η οποία δεν έχει φέτος ροδάκινα. «Έχετε ανθρώπους και μηχανισμό;» ρώτησε. «Εάν δεν στελεχωθούν οι υπηρεσίες και δεν εφαρμοστούν οι διατάξεις, δεν θα βρεθεί λύση», κατέληξε, ο κ. Αποστόλου.
Σε παρέμβασή του ο αντιπεριφερειάρχης δεν διαφώνησε με το θέμα της φορολογίας, όμως, όπως είπε, το πρόβλημα δεν είναι τα στέκια. «Από τη μαύρη εμπορία στα κτήματα, το δημόσιο χάνει λεφτά… Θέλουμε να σταματήσει», ρώτησε και πρότεινε ως λύση τους αυστηρούς ελέγχους στα τελωνεία των δύο συνόρων, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. «Βάζουμε στα σύνορα ένα κλαρκ για 10 μέρες, με δύο εργάτες και τις αρμόδιες υπηρεσίες παρούσες, και όποιο αυτοκίνητο έρχεται, το ξεσκονίζουμε, για να δούμε τί έχει και παραμέσα, όχι μόνο τις ετικέτες στις μπροστινές παλέτες… Να δούμε τιμολόγια κι αν είναι των… 5 λεπτών να πάμε να ψωνίσουμε κι εμείς» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.
Για πολλαπλές συνέπειες του παρεμπορίου έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσ/νίκης Δημήτρης Χαμπίδης, με πρώτη, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τη διάλυση των συνεταιρισμών. «Δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική, αν δεν παταχθεί η μαύρη αγορά. Πρότεινε τέλος, μετά τα μνημόνια «να πάμε σε άλλη φορολόγηση των αγροτών, με τεκμήρια, μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ».
Ο κ. Τάκης Μωραλίδης, πρότεινε ελάφρυνση στη φορολογία με παράλληλο χτύπημα στα «στέκια» ενώ ο Στέφανος Αποστολίδης, στάθηκε κυρίως στα εκατοντάδες φορτηγά «που έρχονται από τα σύνορα, φορτώνουν μέσα στα χωράφια με χαμηλότερες τιμές από ότι τα παίρνει ο έμπορος και οδηγούν την κατάσταση στο τέλμα».
Συμφώνησε μεν στο «κλείσιμο» των συνόρων και σε εξονυχιστικούς ελέγχους όλων των φορτηγών, εξέφρασε όμως το φόβο ότι όλο αυτό θα επιφέρει και καθυστερήσεις στις διαδικασίες, με τον κίνδυνο να μην φτάσουν εγκαίρως (και φρέσκα) τα φρούτα μας στην Ευρώπη.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Αντωνίου, που ήταν παρών στη σύσκεψη, εκτίμησε ότι η υπερφορολόγηση δεν είναι τόσο σημαντικό πρόβλημα, ούτε μπορεί να «ανοίξει», ως θέμα, στη συγκεκριμένη συγκυρία. «Η παροχή οικονομικών κινήτρων ώστε οι αγρότες να πηγαίνουν την παραγωγή τους στους συνεταιρισμούς, μπορεί να συζητηθεί μετά την αξιολόγηση του Αυγούστου… Όντως χάνονται πολλά έσοδα και για τους μεταφορείς. Είναι ένα σύνθετο θέμα, θα λάβουμε τις προτάσεις σας και θα καταλήξουμε σε αποφάσεις» είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο.
«Το πρόβλημα δεν είναι στην παραοικονομία. Η ελληνική οικονομία κτίστηκε σε γυάλινα πόδια, φτωχέψαμε και το παρεμπόριο ανθίζει… Για την πάταξή του, είμαστε στην αρχή, αλλά κάνουμε σοβαρή προσπάθεια να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που ήταν τραγικό» συμπλήρωσε ο κ. Μαστρογιάννης.
Ο υπαστυνόμος της Δ/νσης Ημαθίας Γ. Τόκας αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας τους, που περιορίζονται στην κλοπή του μεταφορικού έργου. «Για το παρεμπόριο καλούμαστε να συνεργαστούμε με τα Τελωνεία και τα κλιμάκια ελέγχου είναι μια λύση» επεσήμανε.
Το λόγο, λίγο πριν την ολοκλήρωση της ημερίδας, ζήτησε και ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, ως εκπρόσωπος των Γεωργών Βέροιας και της «Πρωτοβουλίας Αγροτών», διαμαρτυρόμενος ότι για το παρεμπόριο, όλα τα προβλήματα και τα βάρη καταλογίζονται στους αγρότες. «Ας δούμε όμως, τι είναι το εμπόριο; Ποιος ελέγχει τους… εμπόρους μέσα στα χωράφια; Ποιος προστατεύει τον αγρότη, όταν στο κάμπο της Ημαθίας ένα σωρό παπατζήδες με ένα 500ρικο στο παντελόνι παριστάνουν τους έμπορους;…. Αυτό το σύστημα εις βάρος των συνεταιρισμών και του οργανωμένου εμπορίου, ποιος το ελέγχει;» ρώτησε και πρόσθεσε: «Όσο για την φορολογία, αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο, διότι ένας αγρότης αν δεν έχει σεντς στη τσέπη κι έρχεται ο βούλγαρος με το μασούρι, θα τα δώσει γιατί δεν έχει μία. Πού ισχύει ο νόμος; Υπάρχουν σοβαρές εταιρίες που καταστρέφονται εξαιτίας των παπατζήδων και σοβαροί συν/σμοί που καταστρέφονται, από αυτούς που δεν πληρώνουν τους παραγωγούς, τα ασφαλιστικά, τα φορολογικά…».
Το πρόβλημα είναι διαχρονικό επανέλαβε ο κ. Μαστρογιάννης. « Έγιναν πάνω από 7.000 έλεγχοι με πάνω από 700 ειδικά κλιμάκια. Πατάξαμε το παρεμπόριο; Όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Έγινε όμως ένα βήμα και ζητάμε τη συνεργασία όλων των φορέων και υπηρεσιών».
Τη συνεργασία των υπηρεσιών ζήτησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, ο οποίος, κατανοεί μεν, όπως είπε, το πρόβλημα, ζήτησε όμως να ληφθούν αποφάσεις τις οποίες θα στηρίξει, ώστε συντονισμένα να αντιμετωπισθεί το θέμα ,με κλιμάκια ελέγχου στα τελωνεία των συνόρων. «Θέλουμε να σταματήσει; Μπορούμε! Και λύσεις υπάρχουν και αρμόδιες υπηρεσίες», κατέληξε.
Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε συνάντηση με υπηρεσιακά στελέχη.