Επιμέλεια: Μάκης Δημητράκης
Από τους μεγαλύτερους ευεργέτες-δωρητές της Βέροιας υπήρξε το ζεύγος Σωσσίδη, Δημήτριος και Βασιλική.
Ο Δημήτριος Σωσσίδης ή Σιόσιος όπως ήταν παλιότερα το όνομα, καταγόταν από το χωριό Νέβεσκα, σημερινό Νυμφαίο, με μακρινή καταγωγή από τη βλαχοπολιτεία της Βόρειας Ηπείρου, Μοσχόπολη (μεγάλο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της οθωμανικής αυτοκρατορίας) η οποία καταστράφηκε και πολλοί από τους κατοίκους της εγκαταστάθηκαν σε άλλες πόλεις.
Οι Σωσσιδαίοι – δραστήριοι και ευρηματικοί – ασχολήθηκαν κατά πρώτον με το εμπόριο καπνού, δημιουργώντας θα λέγαμε μια «αυτοκρατορία καπνού» με υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Κάϊρο, Αμβούργο, Όσλο και Νέα Υόρκη.
Αργότερα δημιούργησαν και άλλες επιχειρήσεις και ο Δημήτριος Σωσσίδης, το 1904 δημιούργησε στις πλαγιές του Βερμίου (περιοχή «Πανόραμα» της Βέροιας) μεγάλο κλωστοϋφαντουργείο και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το γνωστό «Βέρμιο». Από το εργοστάσιο αυτό ηλεκτροδοτείτο η πόλη της Βέροιας αλλά και μέρος των Γιαννιτσών. Στις επιχειρήσεις «Σωσσίδη» εργάζονταν περί του 400 εργάτες, καταστώντας τες σημαντικό οικονομικά παράγοντα της πόλης για πολλά χρόνια.
Στον ευρύτερο χώρο των κτιριακών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων «Σωσσίδη» ο Δημήτριος «έκτισε» και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Την εκκλησία αυτή σχεδίασε και αγιογράφησε δωρεάν ο βλάχος ζωγράφος απ’ την Κουμαριά Τούσιας Καμπανάρης ή Αναστασίου ή Αναστασόπουλος. Το 1960 οι εγκαταστάσεις αγοράσθηκαν από τον Παντελή Πασχαλίδη και τον γιο του.
Η δωρήτρια Βασιλική Σωσσίδη το γένος Αποστόλου και Ναούμας Σαχίνη γεννήθηκε στη Σιάτιστα το Σεπτέμβριο του 1889.
Το ζεύγος Σωσσίδη διέμενε σε έπαυλη που κτίσθηκε με ευρωπαϊκές επιδράσεις σε μια θέση «μπαλκόνι» θα λέγαμε της Βέροιας. Κτίσθηκε το 1924 από Βέλγους αρχιτέκτονες, είχε έκταση 600 τ.μ. (σε τρία επίπεδα) και σε οικόπεδο 3.300 τ.μ. Διέθετε έντεκα μεγάλους χώρους και πολλούς άλλους βοηθητικούς.
Μετά το θάνατο του Δημητρίου, η Βασιλική εγκαταστάθηκε στο κέντρο της πόλης ενώ ταυτόχρονα δώρισε την έπαυλη και το οικόπεδο στο Γηροκομείο Βέροιας, που άρχισε να λειτουργεί το 1958 στους χώρους της έπαυλης.
Παραπλεύρως της έπαυλης το ζεύγος Σωσσίδη έκτισε την εκκλησία της Ύψωσης το Τιμίου Σταυρού, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η έπαυλη κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπήρξε έδρα της γερμανικής διοίκησης (comandature) της πόλης.
Δωρεά του ζεύγους Σωσσίδη είναι και μία τρίτη εκκλησία. Πρόκειται για τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Νεκροταφείο της Βέροιας που ανεγέρθηκε στη μνήμη του Αθανασίου Σωσσίδη, αδερφού του μεγάλου δωρητή.
Η μεγάλη δωρήτρια Βασιλική Σωσσίδη πέθανε τον Ιούνιο του 1979 στη Θεσσαλονίκη κληροδοτώντας ακόμη ένα διαμέρισμα και ένα κατάστημα στην οδό Μητροπόλεως, της συμπρωτεύουσας, στο Γηροκομείο Βέροιας.