Συνέντευξη του αρμόδιου αντιδημάρχου Β. Παπαδόπουλου στον ΑΚΟΥ 99.6
Όσοι θέλουν να μεταφέρουν τα οστά των δικών τους που πέθαναν πριν το 1975, να το δηλώσουν πριν οδηγηθούν στο χωνευτήριο
Το πρόβλημα χωρητικότητας των κοιμητηρίων Βέροιας είναι γνωστό και πολλές φορές το θέμα απασχόλησε την πόλη και το Δημοτικό Συμβούλιο. Επακόλουθο είναι, να έχουν «φρακάρει» και τα οστεοφυλάκια, τα οποία, ο Δήμος δρομολογεί να αποσυμφορήσει με τη μεταφορά των οστών (πριν από το 1975), σε χωνευτήριο. Όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τα οστά που περιέχουν οι οστεοθήκες πηγαίνουν στο χωνευτήριο και θάβονται όλα μαζί για πάντα. «Εμείς θα μεταφέρουμε τα οστά των νεκρών, πριν το 1975 στο χωνευτήριο, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Νοέμβριο του 2015» επεσήμανε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασ. Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΑΚΟΥ 99.6.
Οι ανακοινώσεις υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό έξω από τα κοιμητήρια ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος, ενώ από δω και πέρα, έχει ήδη δημιουργηθεί ένας χώρος έξω από το οστεοφυλάκιο ώστε εκεί να συγκεντρωθούν σε πρώτη φάση τα οστά και εάν κάποιοι θέλουν να μεταφέρουν τις οστεοθήκες των δικών τους ανθρώπων σε άλλα κοιμητήρια όπου υπάρχει διαθεσιμότητα να μπορούν να το κάνουν. Διαφορετικά θα θαφτούν όλα στο χωνευτήριο, όπου θα τοποθετηθεί και μία πλάκα με ένα σταυρό (όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία) η οποία θα αναφέρει ότι εδώ βρίσκονται τα οστά των πεθαμένων, από τότε μέχρι τότε, ώστε να μπορούν οι δικοί τους, να ανάβουν ένα κερί.
Έχουν φρακάρει τα κοιμητήρια;
Στα κοιμητήρια ειδικά της Βέροιας αλλά και κάποια σε δημοτικά διαμερίσματα, υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα. «Από τη μία η νομοθεσία (βασιλικά διατάγματα) που δεν είναι ευέλικτη, από την άλλη η έλλειψη κάποιας ουσιαστικής ενέργειας και από μας τους αιρετούς, αλλά και από τις υπηρεσίες, λόγω φόρτου, φτάσαμε σήμερα σ’ ένα σημείο που αρχίζουν τα προβλήματα. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Βέροια. Το 90% των Δήμων της χώρας, έχουν τριετία στην ταφή, εμείς έχουμε πενταετία και παρά τις παραινέσεις, ο κόσμος έρχεται και ζητάει παράταση. Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς υπάρχουν και περιπτώσεις, που δεν γίνεται σωστή αποστέωση. Αυτό όμως δεν οφείλεται στην 3ετια ή 5ετία, αλλά στην «κακή», μη συμβατή ταφή. Δηλαδή στην κατασκευή τάφων, οι οποίοι κλείνουν αεροστεγώς και δεν επιτρέπουν τη σωστή διαδικασία αποστέωσης. Έχουμε δώσει οδηγίες στους μαρμαράδες και το αναφέρουμε και στον κανονισμό των κοιμητηρίων, ο οποίος επικαιροποιείται και βγαίνει σύντομα σε διαβούλευση. Πρέπει η διαχείριση να περάσει σ’ ένα άλλο επίπεδο, να συνεργαστούμε όλοι μαζί, για να πάμε ένα βήμα μπροστά» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος.
-Ποιες είναι οι προτεινόμενες λύσεις;
Οι λύσεις γενικώς είναι στην προσπάθεια να κατασκευάζονται οι τάφοι έτσι, ώστε να μπορεί να μπαίνει νερό και αέρας και να μην πιέζουμε για παρατάσεις. Τα προβλήματα θα λυθούν με την κατασκευή του νέου νεκροταφείου σε δημοτική περιοχή πάνω από το Εργοχώρι και κάτω από την Δοβρά (στα όρια της τοπικής κοινότητας Πατρίδας), για την οποία περιμένουμε κάποιες εγκρίσεις από το Υπουργείο.
-Εκτιμάται ως κατάλληλη η περιοχή;
Έχουν γίνει εκσκαφές και τομές για γεωλογικές συνθήκες, αλλά οπωσδήποτε χρειάζονται παρεμβάσεις. Για να μπορέσει να λειτουργήσει το κοιμητήριο, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν όλα τα διαδικαστικά με τα έγγραφα, για να ακολουθήσουν τα κατασκευαστικά. Ο χώρος είναι κατάλληλος και όταν έρθει η ώρα θα δούμε με ποιον τρόπο θα βρεθούν και κάποια ανταποδοτικά σε περιοίκους που πιθανόν θα επιβαρυνθούν. Αν και δεν το πιστεύω, διότι μάλλον θα πάρουν αξία οι ιδιοκτησίες τους… Αυτή τη στιγμή το θέμα βρίσκεται στο Υπουργείο για τα ρυμοτομικά, επειδή η έκταση είναι εκτός σχεδίου.
-Το γεγονός ότι θα βρίσκονται τα νέα κοιμητήρια πολύ κοντά στον κατακλυσμό των Ρομά, στο Εργοχώρι, δυσκολεύει την έκβαση;
Γι’ αυτό το θέμα, πολλά ειπώθηκαν και πολλά συζητήθηκαν. Καταρχάς δεν υπάρχει κατ’ ουσίαν καταυλισμός. Είναι ιδιωτικά οικόπεδα και χώροι που πρέπει οι ιδιοκτήτες να κινηθούν για να μπορέσουν να μετακινηθούν οι ρομά από κει. Η προσπάθεια του Δήμου για την μετεγκατάστασή τους σταμάτησε, αλλά υπάρχουν κάποιες διαδικασίες για τη μεταστέγασή τους μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ο Δήμος ασχολείται μ’ αυτό αλλά χρειάζεται χρόνος μέχρι να μπει τάξη. Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετακίνηση των ρομά από το Εργοχώρι θα έχει για όλους θετικά αποτελέσματα. Και για τους κατοίκους της περιοχής, και για τα σχολεία και για τους ίδιους τους ρομά.