Κινήσεις υψηλού συμβολισμού που αναδεικνύουν τις ανησυχίες και το ενδιαφέρον του για τα εθνικά θέματα αποτελούν οι επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη και την Ίμβρο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέδεσε την επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη για αν στείλει μήνυμα στην γείτονα πως είναι ανάγκη να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς καθώς η κράτησή τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αντίκειται ουσιαστικά στους όρους καλής γειτονίας. Η σκοπιμότητα του εκβιασμού εκ μέρους της Άγκυρας είναι πασιφανής και ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να αναδεικνύει το θέμα δείχνοντας πως είναι υψηλής προτεραιότητας για τον ίδιο , για την χώρα και για την Ευρώπη καθώς οι δυο στρατιωτικοί “φυλούσαν” ευρωπαϊκά σύνορα και ερευνούσαν για μετανάστες. Στο πλαίσιο αυτό ενσωματώθηκε και η πρωτοβουλία να τους επισκεφτεί εκ μέρους της αρμόδιας επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της, ευρωβουλευτής κ. Μ. Κεφαλογιάννης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε και σαφές μήνυμα στην Άγκυρα για σεβασμό των συνόρων και του διεθνούς δικαίου, καθώς διαπιστώνεται ότι η αναιθεωρητική πολιτική συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία αντιλαμβανόμενη την πίεση του κ. Μητσοτάκη δεν του επέτρεψε να ταξιδέψει χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα στην Ίμβρο, εξαντλώντας την αυστηρότητα και το γράμμα του νόμου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λένε ορισμένα στελέχη της Πειραιώς.
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και συνομίλησε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος κατάγεται από την Ίμβρο και τον ξενάγησε στο πατρικό του σπίτι ενώ παρέστη στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στο νησί η ελληνική κοινότητα αυξάνεται καθώς από 168 κατοίκους το 2000 έχουν φθάσει τους 550, εκ των οποίων 39 μαθητές που διδάσκονται ελληνικά και 13 βρέφη που γεννήθηκαν εκεί. Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χάρη στις προσπάθειες του οποίου οι Έλληνες της Ίμβρου επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια στο νησί τους. Ο Δήμαρχος Unal Cetin επισήμανε την ειρηνική συμβίωση με την τοπική ελληνική κοινότητα της Ίμβρου, και ζήτησε να γίνουν προσπάθειες για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Ίμβρου με τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ίμβρος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας. Υποσχέθηκε να βοηθήσει να υπάρξει μια απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ της Ίμβρου και ελληνικών νησιών, της Λήμνου, της Σαμοθράκης, της Θάσου, αλλά και της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ενδεχομένως.
Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά εμφανίζεται εγγυητής της ομαλότητας και υπέρμαχος της συνεννόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης εφόσον δεν υπάρχουν προκλητικές συμπεριφορές από την ηγεσία της Τουρκίας. Ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα πως στηρίζει το ρόλο του Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας και της εκκλησίας γενικότερα, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στα εθνικά θέματα, την ώρα που ο κ. Τσίπρας δείχνει να αδιαφορεί για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των δύο στρατιωτικών. Μεταβαίνει στη Σόφια για τη Σύνοδο του ΕΛΚ όπου αναμένεται να θέσει τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.