Επιμέλει: Μάκης Δημητράκης
Ο Ιωάννης Μαλακούσης γεννήθηκε στη Βέροια στα μέσα του 19ου αιώνα και πέθανε στις 21 Μαρτίου 1894 στη γενέτειρά του. Γαιοκτήμονας, ευσεβής και ταπεινός. Με διαθήκη άφησε τα παρακάτω ποσά σε σχολεία, εκκλησίες και ιδρύματα της πόλης:
-Στα σχολεία της Βέροιας 200 χρυσές λίρες
-Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου 200 χρυσές λίρες
-Στην Αδελφότητα «Μέλισσα» 100 χρυσές λίρες
-Για την ανέγερση του Γυμνασίου (σημερινό Δημαρχείο), σαν ενίσχυση 300 χρυσές λίρες
Η Ευδοξία Μαλακούση, που γεννήθηκε επίσης στη Βέροια, ξεπέρασε τον άντρα της σε μεγαλοψυχία, πίστη και αυτοθυσία, αφού στις 5 Φεβρουαρίου 1898 (επομένη της πυρκαγιάς που τελικά κατάστρεψε την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου) με κίνδυνο της ζωής της ρίχτηκε ανάμεσα στις φλόγες και τους καπνούς, μπήκε στον ναό και έσωσε τα λείψανα του Αγίου.
Οι συντοπίτες της την εκτιμούσαν και την αγαπούσαν, ενώ ταυτόχρονα απολάμβανε και τον μεγάλο τους θαυμασμό. Το σπίτι της ήταν κοντά στον ναό του Αγίου Αντωνίου στον οποίο μεταβίβασε όλη της την περιουσία και συγκεκριμένα «άφησε στο ναό»:
-ένα σπίτι στη Βέροια
-ένα χάνι (πανδοχείο)
-τρεις εύφορες αγροτικές περιοχές. Στην Μπρανιάτα (Ν. Νικομήδεια), Μιλοβά (Ελευθεροχώρι, κοντά στο Αιγίνιο) και Χολυβά.
Από την εκποίηση της περιουσίας αυτής συγκεντρώθηκε το ποσό των 3.700 χρυσών λιρών που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του ναού.
Πέραν της περιουσίας της, η θεοφοβούμενη και φιλόπονη ευεργέτισσα έδωσε χρήματα για τη δημιουργία φαρμακείου για απόρους κάθε φυλής και θρησκεύματος.
Ο Δήμος Βέροιας έδωσε το όνομα της μεγάλης ευεργέτιδας σε δρόμο κοντά στο ναό, ενώ ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων θεώρησε χρέος ευγνωμοσύνης να στηθεί η προτομή της στον αύλειο χώρο της εκκλησίας. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν στις 7 Νοεμβρίου 2004 παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.