Οι εκδηλώσεις που τρέχουν από προχθές στη Βέροια, για να γνωρίσει η τοπική κοινωνία τη δουλειά και τις δυνατότητες του νέου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) μετά τις θεσμικές αλλαγές και την προσθήκη ενός ακόμα μεταλυκειακού έτους, ως τάξη μαθητείας, ανέδειξαν μία πτυχή της εκπαίδευσης και του επαγγελματικού προσανατολισμού των παιδιών, σε μία χώρα που τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά αποτελούν πλέον δεδομένο για την συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας.
Και η πτυχή αυτή, αφορά στις δυνατότητες που δίνουν πλέον τα ΕΠΑΛ στους μαθητές που τελειώνουν το Γυμνάσιο και σκεπτόμενοι πιο πρακτικά, ψάχνουν να εξειδικευτούν σε κάποιον επαγγελματικό τομέα.
Και εδώ έρχεται το νέο ΕΠΑΛ να καλύψει τις ανάγκες αυτών των παιδιών που θέλουν να βγουν στην παραγωγή. Τομείς όπως: γεωπονίας, τροφίμων, περιβάλλοντος, υγείας, πρόνοιας, ευεξίας, πληροφορικής, μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής και αυτοματισμού, δομικών έργων, διοίκησης και οικονομίας, εφαρμοσμένων τεχνών κ.ά., προσφέρουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και επιπλέον ένα χρόνο μαθητείας σε συναφείς επιχειρήσεις για την «τριβή» των μαθητών στον επαγγελματικό στίβο.
Η σοφή παροιμία, μάθε τέχνη κι άστηνε, με την οποία μεγάλωσαν πολλές γενιές, σε δύσκολους επίσης καιρούς, βρίσκει την σύγχρονη εφαρμογή της στο ΕΠΑΛ, μόνο που τα παιδιά έχουν πλέον κατάρτιση και πιστοποίηση και τα περισσότερα, δεν έχουν καμία πρόθεση να αφήσουν την τέχνη τους…
Στη χώρα λοιπόν που για να βρεις κάποιες απαραίτητες ειδικότητες πρέπει να το ψάξεις, η επιλογή του ΕΠΑΛ ίσως να δίνει μια καλή λύση επαγγελματικής αποκατάστασης. Καλά τα πτυχία και οι επιστήμες, όμως σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται και πρακτικά χέρια και μυαλά. Και οι ευρεσιτεχνίες των μαθητών αυτές τις ημέρες στην Πλατεία Δημαρχείου, ανοίγουν άλλους ορίζοντες!