Δ.Κ. Στυλιανίδης
Επ. Δ)ντής Ι.Φ.Δ
Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε σε ολόκληρο το Νομό Ημαθίας και στο Ν. Πιερίας. Υφίσταται προβληματισμός για τα αιτιατού φαινομένου αυτού και δεν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα αν ο μειωμένος αριθμός οφθαλμών οφείλεται στη μη δημιουργία, ή στην πτώση σε κάποια φάση . Και στη μία ή στην άλλη περίπτωση αναζητούνται τα αίτια. Εάν θεωρηθεί ότι το φαινόμενο οφείλεται σε πτώση οφθαλμών τα αίτια που την προκαλούν είναι:
1. Η ανεπαρκής διακοπή λήθαργου των οφθαλμών. Αν και ο χειμώνας ήταν αρκετά θερμός, τα μετεωρολογικά στοιχεία δεν δικαιολογούν το φαινόμενο αυτό, δεδομένου ότι στους οφθαλμούς των ακτινίδιων η διακοπή λήθαργου επιτελείται όχι μόνο κάτω των 7° C, αλλά και μέχρι 12° C
(Λιονάκης ,διδακτορική διατριβή).
2 Η καταστροφή των οφθαλμών από χαμηλές θερμοκρασίες. Τέτοιες θερμοκρασίες όμως δεν επεκράτησαν σε όλη την διάρκεια του χειμώνα.
3. Παθολογικά αίτια δεν φαίνεται να υπάρχουν και μάλιστα σε τόσο μεγάλη έκταση συγχρόνως.
4. Έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, με πιθανότερη την έλλειψη ψευδαργύρου, φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε σε δένδρα ροδακινιάς. Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να αποτελέσει αιτία και της μη δημιουργίας οφθαλμών.
Από όλα τα προαναφερθέντα, το πιθανότερο αίτιο είναι η έλλειψη ψευδαργύρου. Η έλλειψη του στοιχείου αυτού παρατηρείται συχνά σε διάφορα είδη δένδρων. Ως εκ τούτου κρίνεται επιβεβλημένη η εφαρμογή ψεκασμών με οργανικό ψευδάργυρο αυτήν την εποχή. Η εφαρμογή του ψευδαργύρου μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει. Θα επιδράσει μάλιστα θετικά και στο μέγεθος των καρπών. Σκόπιμο είναι να αφεθούν μερικά δένδρα αψέκαστα, για να γίνει ανάλυση φύλλων κατά τον μήνα Ιούλιο, προκειμένου να καταγραφεί η όλη κατάσταση των δένδρων από πλευράς θρεπτικών στοιχείων. Απαραίτητα να γίνουν δύο ψεκασμοί σε διάστημα 8-10 ημερών.