«Αν ακούσουμε τον αντίλογο μπορεί και να πεισθούμε... Απίθανο, αλλά επιφυλάσσομαι!» τόνισε στον ΑΚΟΥ 99.6
Αναστάτωση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια να γίνονται ανάδοχοι γονείς και μάλιστα μετά την έντονη διαφωνία ομάδας κυβερνητικών βουλευτών και τις εναντίον τους αντιδράσεις, από συναδέλφους τους αλλά και από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που προσάπτουν στους διαφωνούντες «σκοταδιστικές και συντηρητικές» απόψεις.
Για το θέμα λοιπόν μίλησε εις εκ των διαφωνούντων, ο βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης, χθες το πρωί, στον ΑΚΟΥ 99.6, χαρακτηρίζοντας, καταρχάς, « υπερβολές», αυτά που τους προσάπτουν οι «θερμόαιμοι» του κόμματος. « Όποιος χρησιμοποιεί την υπερβολή στον πολιτικό λόγο αναδεικνύει την αδυναμία να εκφράζει ουσιαστικό λόγο που μπορεί να προάγει την κοινωνία», τόνισε και εξήγησε τους λόγους αυτής της θέσης τους.
Από τα λεγόμενα ωστόσο, του κ. Ουρσουζίδη, φαίνεται ότι το «αντάρτικο» χωρίς οπισθοχώρηση και η «κάθετη διαφωνία», άρχισε να στρογγυλεύει και να περνάει στην επιφύλαξη…
-Εσείς αυτό το κάνατε από συντηρητισμό;
«Κοιτάξτε αυτή η κυβέρνηση έχει ψηφίσει νομοσχέδια τα οποία αφορούν πραγματικά στη δημοκρατία και την ελευθερία των ανθρώπων να εκφράζονται με τον τρόπο που εκείνοι κρίνουν, όταν είναι ενήλικες. Και αναφέρομαι στο σύμφωνο συμβίωσης όπου και τότε είχε ασκηθεί πολύ μεγάλη κριτική, όμως από τα πράγματα αποδείχθηκε ότι η κοινωνία αποδέχθηκε και αναγνώρισε στους ενήλικες, να αποφασίζουν οι ίδιοι για το πώς θα ζήσουν και πώς θα είναι πιο ευτυχισμένοι. Το ίδιο έγινε και με τη δυνατότητα που δώσαμε στην επιλογή του φύλου, σε ανθρώπους που αισθάνονται δυστυχισμένοι κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες που διαβιούν και από ένα παραλογισμό της προηγούμενης νομοθεσίας υποχρεώνονταν σε πολύ βάρβαρες διαδικασίες, προκειμένου να κάνουν την επιλογή τους. Όλα αυτά ψηφίστηκαν με γνώμονα την ευτυχία των ανθρώπων. Το επίμαχο όμως νομοσχέδιο αφορά στη δυνατότητα ενός παιδιού που βρίσκεται σε ένα ίδρυμα, να μπορεί να έχει μία ζεστή αγκαλιά και ένα οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό κινείται στη σωστή κατεύθυνση, εισάγει πράγματα που έλειπαν από την Ελληνική νομοθεσία, γι’ αυτό είχαμε τεράστιες καθυστερήσεις σε περιπτώσεις αναδοχής και υιοθεσίας, ενώ είναι γνωστό ότι υπήρξαν πολλές καταγγελίες για παραβατικά κυκλώματα που νέμονταν αυτή τη δυσλειτουργία του κράτους. Τώρα λοιπόν, ορίζεται ένα ηλεκτρονικό μητρώο όπου θα καταγράφονται οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς απ’ τη μία και από την άλλη, τα παιδιά που είναι υποψήφια για αναδοχή».
Πού έγκειται οπότε η διαφωνία;
«Η διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι ενώ από το σύμφωνο συμβίωσης προβλέπεται και σε ετερόφυλα και σε ομόφυλα ζευγάρια, να προβούν σε μια τέτοια συμβίωση, δεν τους δίνεται η δυνατότητα αναδοχής παιδιού. Η νομική άποψη λέει ότι εφόσον έχουν το δικαίωμα σε σύμφωνο συμβίωσης τόσο τα ετερόφυλα όσο και τα ομόφυλα ζευγάρια, συνάγεται, χωρίς να περιγράφεται ρητά, ότι εφόσον έχουν δικαίωμα αναδοχής οι ετερόφυλοι, θα μπορούν να έχουν και οι ομόφυλοι, κατ’ επέκταση, με αναγωγή…
Εάν λοιπόν θα πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά σ’ ένα περιβάλλον μεταξύ ομόφυλων ανθρώπων που σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης, αυτό πρέπει να τεθεί με πολύ σοβαρό τρόπο, να αντιμετωπιστεί από ειδικούς επιστήμονες και ώριμα. Μπαίνουν προβληματισμοί και αυτούς τους εκφράσαμε στην επιστολή μας».
Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει θέμα λόγω της διαφωνίας; Έχουν προκληθεί κάποιες εσωτερικές ρωγμές;
Τί εννοείτε, να κινδυνεύει η κυβέρνηση; Προφανώς και όχι. Ούτε ρωγμές ούτε τίποτα… Υπάρχει μία διαφωνία επαρκώς τεκμηριωμένη, θα την δούνε και θα βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Μπορεί και να κάνουμε λάθος.
Δηλαδή υπάρχει περίπτωση και να συμφωνήσετε;
«Κάποια πράγματα έχουν να κάνουν με την ουσία του νομοθετήματος και επ’ αυτών δεν αλλάζουμε γνώμη, όταν μάλιστα δεν έχουμε ακούσει έναν αντίλογο, πέραν αυτών των υπερβολών, που είναι ανάξιοι λόγου και δεν με αφορούν. Άρα, θα γίνει κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, θα δούμε πώς θα προκύψουν οι θέσεις των άλλων κομμάτων, θα προστεθούν ίσως κάποια στοιχεία ή νέες μελέτες, μπορεί να κατατεθούν πράγματα που θα πείσουν… Δεν το βλέπω πολύ πιθανό, αλλά επιφυλάσσομαι!»
Ο κ. Ουρσουζίδης τέλος, απέκλεισε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, διότι, όπως τόνισε, η κυβέρνηση έχει μπροστά της τον Αύγουστο κατά τον οποίο πολύ πιθανό, η χώρα να βγει από την περιπέτεια και μάλιστα με καθαρή έξοδο, οπότε, όπως εκτίμησε, θα δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα στην οικονομία, ευνοϊκό για την ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας.
Σοφία Γκαγκούση