Γράφει ο Τόπης Αθανάσιος
Διαιοτολόγος – Διατροφολόγος
MSc of Education & Disability
Φίλες και φίλοι Χριστός Ανέστη. Σίγουρα πολλοί από εσάς τις ημέρες του Πάσχα καταναλώσατε λίγο παραπάνω φαγητό και ίσως ήδη προβληματίζεστε για τα παραπανίσια κιλά που σας άφησε το πασχαλινό τραπέζι.
Γενικά είναι αρκετά συνηθισμένο μετά από τις γιορτές κάποιοι να αποκτούν 1 με 2 κιλά παραπάνω, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σας αγχώνει. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και λίγη εγκράτεια στην καθημερινότητα και συνέπεια στην άσκηση θα εξαφανίσουν τα κιλά και θα σας φέρουν και πάλι σε φόρμα.
Η φύση, η ξεκούραση, το αρνί, τα κόκκινα αυγά και τα τσουρέκια, είναι πλέον παρελθόν. Όπως συμβαίνει συχνά η ξενοιασιά των διακοπών, χωρίς τα ‘μη’ και τα ‘πρέπει’ έχει ήδη περάσει και στη διατροφή μας. Η ζυγαριά και η σκέψη ότι το καλοκαίρι έρχεται, μας επαναφέρει στην πραγματικότητα και τα λίγα παραπάνω κιλά, τίμημα της ξενοιασιάς, μας υπενθυμίζουν τις ανάγκες του σώματός μας.
Πανικός για αποτοξίνωση, μονοφαγία, μήπως οι περίφημες χημικές δίαιτες ή μήπως η διάσημη δίαιτα των αστροναυτών, η δίαιτα του Atkins αρμόζουν στην περίσταση; Φυσικά όχι. Ούτε την ψυχραιμία μας χρειάζεται να χάνουμε, ούτε να προσαρμοζόμαστε σε συστήματα που έχουν αποδειχτεί επώδυνα.
Η έννοια της αποτοξίνωσης (αποφυγή οτιδήποτε δημιουργεί τοξικά μεταβολικά προϊόντα) συνίσταται στην κατανάλωση φρούτων-λαχανικών και των αντιστοίχων χυμών τους καθώς και ζωμούς χωρίς φυσικά καθόλου κρέας, πατάτα ή ρύζι. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η αποτοξίνωση με την ετυμολογική της έννοια είναι επικίνδυνη, κυρίως δε όταν εφαρμόζεται χωρίς την επίβλεψη του ειδικού διαιτολόγου.
Η αποτοξίνωση με την έννοια που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους (αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών) συνίσταται για τις πρώτες μέρες μετά το Πάσχα, ειδικότερα γι’ αυτούς που το παράκαναν αυτό το διάστημα.
Το καλοκαίρι όμως έρχεται και θα πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι και να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος (κιλά που χάσαμε γρήγορα μετά από διακοπές με αυστηρές-στερητικές δίαιτες για να εμφανιστούμε στις παραλίες και που ξαναπήραμε τα διπλάσια κιλά με ιδιαίτερη ευκολία).
Αρχικά, είναι σημαντικό να σκεφτείτε αν πραγματικά θέλετε να χάσετε βάρος και για ποιους λόγους. Από εκεί και πέρα, φτάνει να εντοπίσετε τι είναι αυτό που σας βοηθά να παίρνετε βάρος, όπως το τσιμπολόγημα, η απουσία συχνών γευμάτων ή η ποιότητα των λιπαρών που καταναλώνετε.
Στη συνέχεια θα δούμε μερικές συμβουλές για να κάνετε μια σωστή διατροφή μετά το Πάσχα και έναν υγιεινό τρόπο σταδιακής επαναφοράς του οργανισμού σε ιδανικό βάρος και ιδανική φυσική κατάσταση.
1. Πείτε όχι στην αφαγία, στις εξαντλητικές δίαιτες ή στις μαγικές δίαιτες express, διότι αποδυναμώνουν τον οργανισμό και προκαλούν μείωση του βασικού μεταβολισμού δηλαδή των καύσεων.
2. Θυμηθείτε πως ο “χρυσός” ρυθμός απώλειας βάρους είναι της τάξεως του 0,5- 1 κιλό ανά εβδομάδα και όχι παραπάνω.
3. Τιμήστε την μεσογειακή- Ελληνική διατροφή η οποία αποτελεί σοφή διαιτητική επιλογή ειδικότερα μετά τις ημέρες του Πάσχα. Προσπαθείστε να καταναλώνετε συχνά μέσα στην εβδομάδα όσπρια, λαδερά και ψάρια (κυρίως λιπαρά) έναντι του κόκκινου κρέατος, αλλά και ημιάπαχα γαλακτοκομικά ώστε να μειωθεί η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης.
4. Προσπαθήστε να ελέγχετε τις ημερήσιες θερμίδες που καταναλώνετε και να μην ξεπερνάτε τις 1200-1600 θερμίδες ημερησίως
5. Φυσικά πρέπει να γυμναστείτε, αλλά αν δεν κάνετε ήδη γυμναστική, μην ξεκινήσετε κάποια ιδιαίτερα επίπονη εξάσκηση, Προσπαθήστε να υιοθετήσετε μια μέτρια φυσική δραστηριότητα (όπως αερόβια γυμναστική ή απλό περπάτημα με σταθερό βηματισμό) διάρκειας τουλάχιστον μίας ώρας και συχνότητας 5-6 φορές την εβδομάδα ή ακόμα και κάθε μέρα.
6. Ενυδατωθείτε! Η επαρκής ενυδάτωση είναι σύμμαχος στην προσπάθεια σας για απώλεια ή διατήρηση βάρους. Ένας καλά ενυδατωμένος οργανισμός είναι πιο ικανός να κάψει το περιττό λίπος και ν’απομακρύνει τοξίνες και άχρηστες ουσίες. Κύρια πηγή ενυδάτωσης αποτελεί το νερό ( 8-10 ποτήρια ημερησίως ) καθώς και φρέσκοι χυμοί, τα φρούτα, το τσάι, ο καφές και το γάλα (χωρίς ζάχαρη) και οι σούπες. Μην λησμονείτε την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες.