Έρευνα - επιμέλεια
Μάκης Δημητράκης
Η Θεανώ γεννήθηκε στη Βέροια το 1909. Γονείς της ήταν ο Δημήτριος και μητέρα της η Μαργιορίτσα, το γένος Ρεπανά.
Μετά τις εγκύκλιες σπουδές (Δημοτικό και Γυμνάσιο Βέροιας) σπούδασε στο Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης από το οποίο αποφοίτησε ως νηπιαγωγός στις αρχές της δεκαετίας του 1930.
Διορίστηκε ως νηπιαγωγός στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας (είχα την τύχη να είμαι ένας από τους μαθητές της) και παρέμεινε στο ίδιο αυτό σχολείο καθ’ όλη την 35ετή της θητεία.
Παράλληλα με το εκπαιδευτικό της έργο δραστηριοποιήθηκε τόσο στα κοινωνικά όσο και τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 υπήρξε ενεργό μέλος του τοπικού παραρτήματος «Η φανέλα του Στρατιώτη» ενώ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα στον Ερυθρό Σταυρό.
Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων στη Βέροια το 1950 η δράση του οποίου διακόπηκε για μερικά χρόνια. Όταν το 1980 επαναδραστηριοποιήθηκε η Θεανώ Ζωγιοπούλου εκλέχτηκε πρώτη πρόεδρος της νέας περιόδου.
Την παθολογική της αγάπη στη Βέροια και ιδίως στα παιδιά, η Θεανώ απέδειξε με τις πολλές της δωρεές. Έτσι
-Δώρισε στο Δήμο Βέροιας ακίνητο για τη δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού που πολύ σωστά φέρει το όνομά της.
-Ισόγειο κατάστημα στην οδό Αριστοφάνους 5.
-Όροφο (3ος) σε οικοδομή στην οδό που φέρει το όνομά της στο κέντρο της πόλης όπου σήμερα στεγάζεται η «Δημοτική Βιβλιοθήκη» που επίσης φέρει το όνομά της.
Το 1993 με μια νέα διαθήκη η Θεανώ Ζωγιοπούλου όριζε την ίδρυση του «Ζωγιοπούλειου ιδρύματος» στο οποίο κληροδότησε όλη την ακίνητη αλλά και κινητή της περιουσία (25 εκατ. δραχμές) στο Δήμο Βέροιας.
Εκτός από τα παραπάνω η μεγάλη δωρήτρια-ευεργέτης της Βέροιας υποστήριξε με διάφορους τρόπους, ηθικά και οικονομικά προσπάθειες διαφόρων συλλόγων και φορέων της πόλης.
Πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου 1996 σε ηλικία 87 ετών.