Βραδιά φιλολογικού περιεχομένου είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Βέροιας αργά το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης -Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης- στον πολυχώρο της Ελιάς, όπου παρουσιάστηκε η πρόσφατη δουλειά «Ματιές ενόλω ΙΙ» του Θανάση Μαρκόπουλου. Πρόκειται για μία συλλογή δοκιμίων που δημοσιεύτηκαν μέσα σε μία δεκαετία (2005-2015) στα περιοδικά «Μανδραγόρας», «Νέα Εστία», «Παρέμβαση» και «Πορφύρας», μέσω της οποίας παρουσιάζεται η κριτική απέναντι σε δώδεκα γνωστούς Έλληνες ποιητές· Σαχτούρης, Λειβαδίτης, Κωσταβάρας, Κέντρου-Αγαθοπούλου, Δημουλά, Λυκιαρδόπουλος, Νικηφόρου, Γκανάς, Μαυρουδής, Μπράβος, Γ.Μαρκόπουλος και Φωστιέρης τοποθετούνται στο μικροσκόπιο του Θανάση Μαρκόπουλου, ο οποίος αποπειράθηκε να προσεγγίσει το έργο τους με τη διττή του ιδιότητα· και ως φιλόλογος και ως ποιητής. Όπως είπε και ο ίδιος ο συγγραφέας, η φιλολογική ματιά βάσει της οποίας χαρακτηρίζεται ένα έργο είναι εκ φύσεως πιο αυστηρή σε σχέση με την ποιητική ματιά που είναι πιο ελεύθερη και δεν ακολουθεί καλούπια. «Στα ποιήματα, άλλωστε, δε βλέπουμε παρά μονάχα κορυφές παγόβουνων, καθώς άλλα μπορεί να γράφει ο ποιητής και άλλα να εννοεί.»
Τον Θανάση Μαρκόπουλο πλαισίωσαν η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ευγενία Καβαλλάρη, η οποία συντόνισε την παρουσίαση της εκδήλωσης και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη βραδιά ως ευτυχή συγκυρία με έναν ποιητή-κριτικό να παρουσιάζει άλλους ποιητές και δη την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Στο πάνελ των ομιλιτών, η φιλόλογος του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας Έφη Λιακοπούλου και ο φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας Παντελής Τσαλουχίδης, που προσέφεραν στο κοινό την προσωπική τους ματιά και τις εντυπώσεις τους αναφορικά με το εν λόγω έργο.
Η Έφη Λιακοπούλου αναφέρθηκε στην ανεπιτήδευτη γραφή του συγγραφέα και τη χρήση ποιητικών εκφράσεων που βρίσκει κανείς στις «Ματιές ενόλω ΙΙ», δίνοντας συγχρόνως σύντομες περιλήψεις της κριτικής των δώδεκα επιλεγμένων ποιητών. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στους λόγους -αισθητικούς και ιδεολογικούς- βάση των οποίων ο συγγραφέας επέλεξε τους συγκεκριμένους ποιητές, «Μελέτησε σε βάθος και ανέλυσε το ποιητικό έργο τους και με το βιβλίο του «Ματιές ενόλω ΙΙ» φιλοτεχνεί ένα μωσαϊκό της μεταπολεμικής ποίησης». Στη συνέχεια, ο Παντελής Τσαλουχίδης υπογράμμισε τον σοβαρό κριτικό λόγο του Θανάση Μαρκόπουλου σε αντίθεση με τις «ιμπρεσιονιστικές εγωπαθείς φλυαρίες» που συναντάει συχνά κανείς στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς και την απουσία πυροτεχνημάτων, μιας και το σημαντικό σε μία κριτική είναι να παρουσιαστεί το έργο του εκάστοτε δημιουργού και όχι η αυτοπροβολή του κριτικού.
Η λογοτεχνική βραδιά ολοκληρώθηκε με τον συγγραφέα να διαβάζει 12 ποιήματα -ένα από κάθε ποιητή που επέλεξε για τις «Ματιές ενόλω ΙΙ»- δίνοντας στο ακροατήριο σύντομες πληροφορίες για το έργο και τη ζωή των δημιουργών τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι «το λογοτεχνικό έργο ζωντανεύει σε κάθε ανάγνωση».
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο οργάνωσαν μία εκδήλωση ποίησης με τον Θανάση Μαρκόπουλο να ακτινογραφεί τον ποιητικό λόγο και να βοηθάει το κοινό να τον προσεγγίσει μέσα από τη δική του κριτική ματιά.
Ελευθερία Χαρά Ζέρβα