Γράφει ο
Παύλος Πυρινός
Ο ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ 1933-1935
ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ
ΕΦΟΡΕΙΑΣ 1933
Ο Τοπικός Έφορος Προσκόπων Βέροιας και το Επιτελείο του, στα τρία χρόνια που πέρασαν από την επανίδρυσή του, πήραν τέτοια μέτρα που να βοηθήσουν την σωματική διάπλαση αλλά προπαντός να μορφώσουν και να αναπτύξουν ηθικoπνευματικά τους προσκόπους, ώστε να είναι έτοιμοι “κατά την προσκοπική υπόσχεση τους”, εκτελούν το καθήκον τους προς το θεό και την πατρίδα, να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη και να εφαρμόζουν πιστά το νόμο των προσκόπων.
Η προσπάθεια αυτή, ανηφορική και δύσκολη στην εφαρμογή της, παρ’ όλη την αρχική από άγνοια αδιαφορία, μέρους της κοινωνίας της Βέροιας, προσέλκυσε όμως σοβαρά την προσοχή ορισμένων, όπως του Διοικητικού της Χ Μεραρχίας Γεωργίου Μαυροσκώτη που ποικιλότροπα την ενίσχυσε ηθικά και οικονομικά.
Για την καλύτερη επιτυχία των σκοπών της, η Τοπική Εφορεία χρησιμοποίησε, κατόπιν εγκρίσεως του Διοικητή του Χ Μεραρχίας Γεωργίου Μαυροσκώτη αξιωματικού, όπως τον ανθ/γό Μιχαήλ Κοντογεωργάκη, εκπαιδευτή γυμναστικής και ασκήσεων και τον ανθ/γό Νικόλαου Πετσίλα, εκπαιδευτή του μαθήματος της τοπογραφίας.
Ακόμη χρησιμοποίησε επίλεκτα μέλη της κοινωνίας Βέροιας, όπως τον Κωνσταντίνο Χρόνη, διδάκτορα Θεολογίας, το βασίλειο Σιδέρη, ιατρό, και τον Νικόλαο Λιόλιο, έμπορο.
Για την καλύτερη αναδιοργάνωση της Τοπικής Εφορείας, ο τοπικός Έφορος τοποθέτησε τους ανώτερους ως εξής:
α)Κωνσταντίνο Χρόνη, διοικητή 1ης Ομάδας
β)Βασίλειο Σιδέρη, διοικητή 2ης Ομάδας
γ)Ανθ/γό Νικόλαο Πετσίλα, εκπαιδευτή του μαθήματος της τοπογραφίας
δ) Ανθ/γό Μιχάλη Κοντογεωργάκη, εκπαιδευτή γυμναστικής και
ε) Νικόλαο Λιόλιο, διευθυντή γραφείων της τοπικής εφορείας
Προγραμματίστηκε οι βαθμοφόροι και πρόσκοποι και των δύο ομάδων να συγκεντρώνονται στην Τοπική Εφορεία κάθε Τρίτη, Πέμπτη ως Σάββατο στις 18:30 και κάθε Κυριακή στις 13:45.
Στις συγκεντρώσεις αυτές διδάσκονταν υγιεινή, προσκοπική ιδεολογία τοπογραφία και ασκήσεις υπαίθριες, αντίστοιχα από τους: Βασίλειο Σιδέρη, Κωνσταντίνο Χρόνη, Νικόλαο Πετσίλα και Μιχάλη Κοντογεωργάκη.
Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ
1η Ομάδα
Προσωρινός διοικητής: Χαράλαμπος Θωμαϊδης
Ενωμοτάρχες-Υπενωματάρχες: 8
Πρόσκοποι: 31
2η Ομάδα
Διοικητής: Υπαρχηγός Δημήτριος Παπαδόπουλος
Ενωματάρχες-Υπενωματάρχες: 8
Πρόσκοποι: 26
Σύνολο Βαθμοφόρων και Προσκόπων = 75
ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
Στις 19 Μαρτίου 1933 όλη η δύναμη της Τοπικής Εφορείας πήρε μέρος στο επίσημο μνημόσυνο γι’ αυτούς που έπεσαν στους πολέμους.
Την επίσημη ομιλία στο ναό για τους νεκρούς του πολέμου έκανε ο Πρόεδρος των Τ.Π. Κωνσταντίνου Ζανετόπουλος.
Ο υπενωματάρχης Αλέξανδρος Μάντσης κατέθεσε δάφνινο στεφάνι εκ μέρους της Τοπικής Εφορείας και εκφώνησε λογίδριο κατάλληλο για την περίπτωση.
ΕΠΑΙΝΟΣ Κ. ΤΣΙΚΗ, ΥΠΕΝΩΜΑΤΑΡΧΟΥ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΟΡΕΙΑΣ
Ημερήσια Διαταγή 22/8-6-1933 Τοπικού Εφόρου Βεροίας Γ. Γουδή, (λαβών υπ’ όψει το βιβλίο δανεισμού βιβλιαρίων της Τ.Ε., τον Υπενωματάρχη Κωνσταντίνου Τσίκη ενώπιον της Τ.Ε., διότι ούτος, ως εμφαίνεται εκ του βιβλίου τούτου επιμελώς οικεία βουλήσει, μεθοδικώς και σταθερώς επιδιώκει την ηθικοπνευματική κατάρτισίν του και δια της μελέτης των σινιστωμένων και της Τ.Ε., βιβλίων.
Ο Υπενωματάρχης Τσικής εργαζόμενος συμφώνως προς τους πόθους και τας έμπνευσης της Τ.Ε. θα αποβεί ο πολύτιμος εκείνος μαργαρίτης, όστις θα τιμήσει εαυτόν, την οικογένεια και το έργον μας».
Ο τοπικός Έφορος
Γ. Γουδής
Συνεχίζεται