Tο ίντερνετ και τα social media είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος ενημέρωσης. Μπορεί κάποιος να ανταλλάξει απόψεις με τους φίλους του και να είναι σε επαφή με τον έξω κόσμο. Είναι όμως και το μέσο, που αφήνει ελεύθερο το πεδίο, προκειμένου να δράσουν επιπόλαιοι, αλλά και κακοπροαίρετοι χρήστες δημοσιεύοντας άδικα ή και εσκεμμένα αρνητικά σχόλια.
Η ιντερνετική αυτή «επίθεση» κατά ενός προσώπου, ιδιώτη, επαγγελματία ή μιας εταιρείας, γίνεται συνήθως με review ή σχόλιο σε ένα post, σε πλατφόρμες όπως το Facebook, Twitter, Google, κλπ ή μέσω blogs ή και κλειστών ομάδων ατόμων με λογαριασμούς στα παραπάνω μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το τελευταίο διάστημα ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας έγινε δέκτης παραπόνων και αναφορών από ιατρούς – μέλη του, όπου διαπιστώθηκε η δημοσίευση στο διαδίκτυο αρνητικών σχολίων, επικρίσεων και δυσφημηστικών γεγονότων εναντίον τους. Τα σχόλια αυτά αφορούσαν αναρτήσεις πολιτών μέσω post στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία καταρρακώνουν την ηθική, επιστημονική υπόσταση αλλά και επαγγελματική φήμη των παραπάνω ιατρών. Από μια μικρή αναζήτηση στο ίντερνετ, διαπιστώσαμε πως το φαινόμενο τείνει να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Washington Post τα άσχημα σχόλια έχουν πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις, ειδικά στον ιατρικό χώρο.
Ο ΙΣΗ θα ήθελε να ενημερώσει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και τους bloggers, ότι σύμφωνα με τον Ελληνικό Δίκαιο, ως δυσφήμηση μπορεί να θεωρηθεί κάθε ακούσια ή εκούσια προφορική ή γραπτή δήλωση που βλάπτει την φήμη του θιγόμενου. Για το λόγο αυτό, η ελληνική δικαιοσύνη διακρίνει τη δυσφήμηση σε «απλή» (ισχυρισμός ή διάδοση ανακριβούς πληροφορίας που βλάπτει την τιμή ή την υπόληψη κάποιου) και «συκοφαντική» (αν το γεγονός είναι ψευδές και ο υπαίτιος γνώριζε ότι ήταν ψευδές). Και οι δύο περιπτώσεις δυσφήμισης συνιστούν αδικήματα του ποινικού κώδικα και επισύρουν- σε περίπτωση δικαίωσης του θιγόμενου- ποινές φυλάκισης και χρηματικής αποζημίωσης.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας επιθυμεί, ως αρμόδιος φορέας Υγείας, την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών του νομού Ημαθίας. Παράλληλα όμως, διαφυλάττει τα επιστημονικά και επαγγελματικά συμφέροντα των ιατρών- μελών του. Καλούμε λοιπόν τον κόσμο, σε περίπτωση που τεκμηριωμένα διαπιστώνει κακώς κείμενα και λανθασμένη άσκηση της Ιατρικής από ιατρούς- μέλη του Συλλόγου, να καταγγέλει επώνυμα τους ιατρούς στον Ιατρικό Σύλλογο και στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές. Οι διαδικασίες αυτές αποτελούν τις σύννομες ενέργειες για τον καταγγέλοντα πολίτη και όχι η δημόσια διαπόμπευση ιατρών μέσω των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΝΤΟΝΙΝΑΣ ΖΗΣΗΣ