«Μακρύς ο δρόμος για  την ισοτιμία των δύο φύλων» τονίστηκε στην  εκδήλωση του ΕΡΑΣΜΟΥ

«Μακρύς ο δρόμος για την ισοτιμία των δύο φύλων» τονίστηκε στην εκδήλωση του ΕΡΑΣΜΟΥ

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας αφιερωμένης στη Γυναίκα, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ», που προσφέρει φροντίδα σε γυναίκες - θύματα κακοποίησης, διοργάνωσε εκδήλωση, επιλέγοντας ως θέμα τη Γυναίκα του σήμερα και τις ανισότητες που αυτή βιώνει, εστιάζοντας κυρίως στο πολιτικό υπόβαθρο της γιορτής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 10 Μαρτίου στο «Beluga» όπου η κ. Νόπη Σκεντερίδου, πρόεδρος του Συλλόγου ΕΡΑΣΜΟΣ, καλωσόρισε και ευχαρίστησε το ακροατήριο για τη συμμετοχή και σημείωσε μεταξύ άλλων πως αν και η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε εδώ και πολλά χρόνια ως Ημέρα της Γυναίκας σε ανάμνηση της διαμαρτυρίας εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1857, οι οποίες κατήγγειλαν  τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται μια σειρά ανισοτήτων και το μισθολογικό χάσμα συνεχώς διευρύνεται.

Η κ. Ειρήνη Αθανασάκη Σύμβουλος Ισότητας Φύλων και κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, αναπτύσσοντας το θέμα «Η Γυναίκα σήμερα – Απασχόληση, Θέσεις ευθύνης, Οικογένεια, Βία, Παιδεία, Πολιτική: Γιατί η ισότητα αργεί ακόμη;» έθιξε μια σειρά ανισοτήτων που βιώνει η ελληνίδα γυναίκα.

Ανισότητες όπως οι χαμηλές αμοιβές των γυναικών σε σχέση με τον άνδρα, αν και είναι κάτοχοι ισότιμων πτυχίων, αλλά και με τους άντρες να κατέχουν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, διοικητικές σχέσεις υψηλά αμοιβόμενες.

«Οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα για κάποιο λάθος χειρισμό στον εργασιακό χώρο, σε σχέση με τους άντρες», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η ομιλήτρια.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γυναίκα στην αγορά εργασίας η κ. Ειρήνη Αθανασάκη αφιέρωσε μέρος της ομιλίας της και σε περιστατικά βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Βάση στατιστικών στοιχείων κατακόρυφη αύξηση σημειώνουν τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα και όπως τόνισε η ομιλήτρια «είναι μύθος ότι το μορφωτικό επίπεδο μπορεί να φρενάρει περιστατικά βίας». Ακόμα όπως είπε ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων γυναικών δέχεται σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.

Η ισότητα δεν έχει εμπεδωθεί αρκετά στη συνείδηση των πολιτικών και για την επίτευξη των πραγματικών αλλαγών δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, είπε η ομιλήτρια και σημείωσε πως ο δρόμος για την ισοτιμία είναι μακρύς και θα πρέπει και οι δύο πλευρές ν’ αντιληφθούν ότι πρέπει μαζί ν’ ανέβουν τα σκαλιά της ζωής.

Η εκδήλωση πέρα από την προσέγγιση των υπαρκτών ανισοτήτων των δύο φύλων, όπως χαμηλοί μισθοί, ανασφάλιστη εργασία, ανεργία, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και βία κατά των γυναικών, περιελάμβανε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα που χαλάρωσε το κοινό.

Η κ. Κατερίνα Πασιοπούλου και η μουσικός Κατερίνα Σωτηρίου, παρουσίασαν ένα μουσικό πρόγραμμα  όπου συνυπήρχαν η αφήγηση και ερμηνεία με τη σύμπραξη μουσικής και ποίησης ν’ αναδεικνύουν τραγούδια γένους θηλυκού. «Γιατί η ζωή είναι γένους θηλυκού» όπως σημείωσε και η πρόεδρος του Έρασμου Νόπη Σκεντερίδου.

Την εκδήλωση τίμησε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σοφιανίδης, η Δημοτική Σύμβουλος Μαρια Παπαϊωάννου, η πρώην Δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, η πρώην βοιυλευτής Ημαθίας Γεωργία Μπατσαρά και η πρόεδρος του Γηροκομείου Βέροιας Μαίρη Κάτσιου.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώθηκε το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας

Ολοκληρώθηκε το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού...

Το 10ο επετειακό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού...

Naoussa Summer Festival: Αγαπημένα τραγούδια με την φωνή του Γεράσιμου Ανδρεάτου-Το Σάββατο 6 Ιουλίου στις 21:00 στο ανακαινισμένο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Naoussa Summer Festival: Αγαπημένα τραγούδια με την φωνή του...

Είστε έτοιμοι να σιγοτραγουδήσουμε τα αγαπημένα μας...

Το Σάββατο 13 Ιουλίου στο θέατρο Άλσους Μελίνα Μερκούρη Βέροιας:  «Γλυκομιλιά»  από τις Θεατρικές Ομάδες Λυκείου και Φοιτητών ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ και ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

Το Σάββατο 13 Ιουλίου στο θέατρο Άλσους Μελίνα Μερκούρη...

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2024 Θεατρικές...

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου στο...

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης με την ιδιαίτερη φωνή του, θα...

Naoussa Summer Festival: Διάθεση εισιτηρίων και μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας «TicketMaster»

Naoussa Summer Festival: Διάθεση εισιτηρίων και μέσω της...

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας ενόψει των εκδηλώσεων...

Πρόσκληση καλοκαιρινής εκδήλωσης του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου

Πρόσκληση καλοκαιρινής εκδήλωσης του Συλλόγου...

Αγαπητοί φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου, με...

Τετάρτη 10 Ιουλίου - Φιλανθρωπική εκδήλωση στήριξης του «Έρασμου» από την «KYKLOS COSMETICS BY ELENA LENOU»

Τετάρτη 10 Ιουλίου - Φιλανθρωπική εκδήλωση στήριξης του...

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» και η «KYKLOS...

ΝΑΟUSSA SUMMER FESTIVAL 2024 - OΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΝΑΟUSSA SUMMER FESTIVAL 2024 - OΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21:00ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...