Το βιβλίο «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908» του Βουλευτή, Δικηγόρου και Δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, καρπός μόχθου και αγάπης του συγγραφέα για τη Μακεδονία αλλά και ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα καθώς κάποιοι επιχειρούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο το Μακεδονικό ζήτημα, παρουσιάσθηκε στον Κινηματογράφο ΣΤΑΡ στη Βέροια.
Η παρουσίαση έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 5 Μαρτίου και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών, καθώς έντονη είναι η αίσθηση ότι η σημερινή κυβέρνηση στο πλαίσιο αναζήτησης λύσης συνεργασίας και συμφιλίωσης με τα γειτονικά Σκόπια, προβεί σε υποχωρήσεις όσον αφορά την οικειοποίηση του ονόματος «Μακεδονία». Καθόλου τυχαία και η αναφορά του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα σε σφετεριστές της ιστορίας. «Δυστυχώς οι διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας συνεχίζονται και σήμερα. Όμως όσο οι γείτονες κοπιάζουν να εδραιώσουν την ψευτιά, θα συναντούν εμπόδια, τα διάσπαρτα αρχαία ευρήματα της Μακεδονικής γης, που δεν επιτρέπουν την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Μακεδόνων» είπε ο κ. Παντελεήμων και εξήρε τον συγγραφέα για το βιβλίο του «καρπό μόχθου και αγάπης για τη Μακεδονία» που περιλαμβάνει ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο την ιστορική αλήθεια, ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική από αμνημονεύτων χρόνων.
Απευθύνοντας στη συνέχεια χαιρετισμό ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος χαρακτήρισε το βιβλίο μεγάλης σημασίας για την ιστορική μνήμη. «Η ιδιαιτερότητα του βιβλίου είναι ότι δεν υπάρχει το υποκειμενικό στοιχείο, μιλά μόνο η ιστορική αλήθεια και πρότεινε στους υπεύθυνους της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης να το διαβάσουν.
Ως υποδειγματικό συλλέκτη ιστορικών στοιχείων και ντοκουμέντων χαρακτήρισε τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Γκιουλέκα ο επ. Καθηγητής Βυζαντινής ιστορίας του Α.Π.Θ. Ιωάννης Λεοντιάδης, προλογίζοντας την παρουσίαση.
Μιλώντας για το βιβλίο «Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ από τις εφημερίδες της εποχής Η ένοπλή φάση 1903-1908» ο λέκτορας διεθνούς δικαίου Α.Π.Θ. υποψήφιος βουλευτής-ευρωβουλευτής Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διευκρίνισε πως πρόκειται για έναν αφιερωματικό τόμο 600 σελίδων που βασίζεται σε δημοσιεύματα εφημερίδων εκείνης της εποχής, αφηγήσεις, συνεντεύξεις, απομνημονεύματα Μακεδονομάχων και προσώπων που σχετίζονται με τον αγώνα για τη Μακεδονία και παρέχουν πλήθος πληροφοριών για τον Μακεδονικό αγώνα.
Το βιβλίο «σταθμός για τη διερεύνηση της ιστορικής αλήθειας του έπους του Μακεδονικού Αγώνα» στηρίζεται και στο προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, που θεώρησε χρέος του τη συγγραφή του όχι μόνο απέναντι στην ιστορία, αλλά και στη μνήμη του Μακεδονομάχου παππού του, το ντουφέκι του οποίου αναζήτησε και βρήκε» τόνισε μεταξύ άλλων ο ομιλητής.
Ο κ. Καρακωστάνογλου προχώρησε στη συνέχεια σε αναλυτική παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου και υπογράμμισε πως η ανάγνωσή του είναι εθνική υποχρέωση όλων των Ελλήνων, όπως και υποχρέωση της επίσημης πολιτείας, είναι η ένταξή του στη διδακτέα ύλη, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του βιβλίου ο κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, θύμισε τα λόγια του Ίωνα Δραγούμη:
«Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει».
Διπλά ωφελημένος τόσο από την ιστορική αλήθεια των ντοκουμέντων, όσο και από την αισθητική της γραφής του συγγραφέα Κ. Γκιουλέκα, είναι ο αναγνώστης του βιβλίου σύμφωνα με τον ερευνητή του λαϊκού πολιτισμού και δημοσιογράφου Γιώργη Μελίκη ο οποίος μίλησε στη συνέχεια: «Ο συγγραφέας παραδίδει ένα ιστορικά τεκμηριωμένο εγχειρίδιο» είπε και πρόσθεσε. «Πιστεύω πως αν χρειαστεί θα φωνάξουμε και με άλλο τρόπο. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».
Παίρνοντας τελευταίος το λόγο ο Κώστας Γκιουλέκας απάντησε στο ερώτημα γιατί έγραψε το βιβλίο, λέοντας πως ήταν χρέος του απέναντι στους Μακεδονομάχους και άλλους πρωταγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα.
«Δεν είχα δικαίωμα να κρατήσω φυλαγμένα σε κάποιο σεντούκι, όλα τα στοιχεία κα τα ντοκουμέντα που είχα συγκεντρώσει. Έπρεπε να τα κοινοποιήσω και σε άλλους».
Ο συγγραφέας μίλησε για το πληροφοριακό υλικό 450 εφημερίδων της εποχής, που κατέγραψαν και μετέφεραν τα δραματικά γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα, στην ελεύθερη Ελλάδα. Πολύτιμο χαρακτήρισε και το υλικό που συγκέντρωσε από τι αφηγήσεις Μακεδονομάχων και απογόνων του, όπως η Ζέλα Μελά, κόρη του ήρωα Μελά, με την οποία συνομίλησε λίγο πριν φύγει από τη ζωή και η οποία του περιέγραψε το πάθος του πατέρα της, αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και τις πιέσεις του στην άβουλη τότε ελληνική κυβέρνηση, για ενεργή ανάμειξη στον Μακεδονικό Αγώνα.
«Θέλουμε μία ήρεμη γειτονιά, θέλουμε οι γείτονες να βρουν την ευρωπαϊκή τους πορεία, χωρίς όμως να υποστούν ζημία τα εθνικά μας συμφέροντα. Τα Σκόπια δεν μας απειλούν στρατιωτικά, όμως η ονομασία είναι γι’ αυτούς το όχημα των αλλυτρωτικών τους διαθέσεων» είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Γκιουλέκας χαρακτηρίζοντας λάθος τη χρήση σύνθετης ονομασίας και τη συμμετοχή της κυβέρνησης στην όλη συζήτηση. Χρέος όλων μας και κυρίως των πολιτικών είναι να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία καθώς δεν γνωρίζουμε τί μπορεί να συμβεί μετά από χρόνια, αν οι γείτονες συνεχίσουν να καλλιεργούν αλλυτρωτικές διαθέσεις. Μην υποθηκεύουμε τις ζωές των επόμενων γενεών.
Την όλη εκδήλωση συντόνισε η κ. Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, Σύμβουλος Επιχειρήσεων.
Παρουσίες
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Καλαϊτζίδης, οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Χαλκίδης και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης, η περιφερειακή σύμβουλος Ν. Καρατζιούλα, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ Στ. Διαμάντης, ο πρόεδρο της ΝΟΔΕ Π. Παλπάνας, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελένη Γκόγκα, οι πολιτευτές της Ν.Δ. Αν. Μπαρτζώκας και Απ. Εμμανουηλίδης, η Αθ. Γιαμουστάρη από τη ΝΟΔΕ, ο πρώην διοικητής της Πυροσβεστικής Δ. Ντόβας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας Φ. Καραβασίλης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Στ. Μεϊμαρίδης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αλ. Καλαϊτζίδης, ο Αργύρης Γκαμπέσης και ο Θόδωρος Σιδηρόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ημαθίας Χρ. Φράγκος, ο Πρόεδρος του «Ευστάθιου Χωραφά» Αντ. Καγκελίδης, στελέχη της Ν.Δ. κ.ά.