Πέρα από την πολιτεία και τους κρατικούς πόρους που με φειδώ πλέον διατίθενται στους ΟΤΑ και σε φορείς, υπάρχει και το «θαύμα» του ανθρώπινου παράγοντα, του εθελοντισμού που το συναντάς σε κάθε τόπο ελληνικό. Άνθρωποι που ψάχνουν και ψάχνονται επιχειρώντας δράσεις, πέρα από τις οικονομικές τους δυνατότητες και τη στενή γραφειοκρατία…
Η τοπική κοινότητα Κλειδίου, στα όρια των Νομών Ημαθίας και Θεσσαλονίκης πρόσφατα κατάφερε να προμηθευτεί και να προσφέρει εντελώς δωρεάν αμαξίδια σε άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα μέσα από το πνεύμα του εθελοντισμού. ΄Με αυτή την αφορμή, ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Χαράλαμπος Τσολάκης μίλησε χθες στον ΑΚΟΥ 99.6 («Πρωινές Σημειώσεις») όχι μόνο για τη συγκεκριμένη δράση, αλλά για τις ευρύτερες προσπάθειες των κατοίκων και για το χωριό το οποίο, σημειωτέον, είναι παραθαλάσσιο και χαρακτηρίζεται, ως χωριό των πελαργών.
“Προσπάθεια μας είναι να κάνουμε όσες περισσότερες δράσεις μπορούμε με εθελοντισμό και αλληλεγγύη. Στη σημερινή εποχή και όχι μόνο, είναι αναγκαία. Έχω νοιώσει και την αδικία και την ταλαιπωρία στην κοινωνία, όμως αυτό δεν είναι το στοιχείο που μας αναγκάζει να μπούμε στη διαδικασία της αλληλεγγύης και της προσφοράς στον εθελοντισμό. Είναι η Ιδέα μας και αυτήν υλοποιούμε…”
Τι ακριβώς κάνατε με τα αμαξίδια;
«Βγήκαμε έξω από τα σύνορα και έγινε μια πολύ καλή συνεργασία με μια ομάδα της Γερμανίας ,η οποία ονομάζεται «Φίλοι των φτωχών». Οι άνθρωποι αυτοί, είδαν τις εθελοντικές δράσεις που αναρτήσαμε και επειδή έχουν ίδιες ευαισθησίες με εμάς, ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μας, λέγοντας πως μπορούν να βοηθήσουν την τοπική μας κοινωνία και γενικότερα σε ότι χρειαζόμαστε. Μας είπαν ότι υπάρχει η δυνατότητα να προσφέρουν κάποια αμαξίδια για παιδιά με ειδικές ανάγκες , από τους τοπικούς φορείς που συνεργάζονται. Η χαρά μας ήταν τόσο μεγάλη που σε μικρό χρονικό διάστημα επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο και τον σύλλογο «Φίλων Φτωχών» της Γερμανίας και ήδη από το Κέντρο Υγείας και το Ειδικό Σχολείο της Αλεξάνδρειας παρουσιάστηκε ενδιαφέρον και θα δώσουμε εξαρτήματα για παιδιά που το έχουν ανάγκη. Και εννοείται για όποιον άλλον το χρειάζεται.»
Ποιες είναι γενικότερα οι δράσεις της τοπικής κοινότητας Κλειδίου;
«Προσωπικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι η γνώση και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε εξ αρχής είναι να δώσουμε τη γνώση στη κοινωνία .Κάναμε μια πολύ ωραία βιβλιοθήκη, η οποία έχει επισκεψιμότητα και από εκεί που ο κόσμος δεν διάβαζε βιβλία τώρα ξεκίνησε να το κάνει με διάθεση. Άρχισε να αντιλαμβάνεται πλέον ο κόσμος, ότι η γνώση είναι αυτή που δίνει τη δύναμη στον άνθρωπο να διεκδικεί. Εθελοντικά επίσης συμμετέχουμε σε εργασίας καθαρισμού της θάλασσας σε συνεργασία με τον Φορέα Δέλτα Αξιού, με το πανεπιστήμιο και τον Δήμο Αλεξάνδρειας. Έχουμε το πλεονέκτημα μεταξύ των δύο ποταμών Αλιάκμονα και Λουδία να έχουμε μια μεγάλη έκταση όπου κάθε χρόνο, τον Μάρτιο περίπου,με τους φορείς που προανέφερα και άλλα σχολεία και συλλόγους κάνουμε μια εξόρμηση για εθελοντικό καθαρισμό.Όπως καθαρίζουμε κάποια κανάλια ή γεμίζουμε λακκούβες με άσφαλτο… Κάνουμε και μια εκδήλωση κάθε Χριστούγεννα στην πλατεία,με τον κόσμο και τους συλλόγους του χωριού. Θεωρώ όμως, πως η μεγαλύτερη χαρά που πήραμε ήταν αυτή η δράση μας με τα αμαξίδια…
Η δουλειά των τοπικών κοινοτήτων, πολλές φορές δεν γίνεται γνωστή ευρύτερα στην Ημαθία…
Πιστεύω πως οι πολιτιστικοί σύλλογοι, αν και αρκετοί τους έχουν παρεξηγήσει, με την την οικονομική και υλική προσφορά, ξεχωριστά από τον κάθε πολίτη ,δίνουν πάρα πολλά πράγματα στον πολιτισμό. Ειδικά ο πολιτιστικός μας σύλλογος, ο «Φίλιππος» με τις εκδηλώσεις του, αναβιώνει τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής και παράλληλα κάνει θεατρικές παραστάσεις. Από τη δικιά μου πλευρά, ως πρόεδρος, κάνω ότι καλύτερο μπορώ με τις δυνάμεις που έχω, γιατί ξέρετε πως οι Δήμοι και η Δημοτική αρχή έχει μεγάλη αδυναμία. Όμως το κάνουμε με εθελοντική πρσφορά και αγάπη για τον τόπο.Πιστεύω πως και οι πολιτιστικοί σύλλογοι που συνεργαζόμαστε άψογα και η ποδοσφαιρική ομάδα που κάνει τις εκδηλώσεις της αλλά και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, κάνουμε αρκετή δουλειά. Αυτό, βοήθησε τον κόσμο να κατανοήσει ότι δεν περιμένουμε από την πολιτεία, αλλά κάνουμε εμείς περισσότερα πράγματα. Εμείς ως κοινωνία πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε αυτά που μας αφορούν περισσότερο για την περιοχή. Η πολιτεία έχει το δικό της ρόλο, τι κάνει και τι δε κάνει είναι δικό της θέμα. Κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, γιατί αγαπάμε αυτό που κάνουμε.
Εάν κάποιος θέλει να επισκεφθεί το Κλειδί Ημαθίας, τι μπορεί να δει και να κάνει στην περιοχή;
Το Κλειδί φημίζεται για τα ψάρια του. Όμως με την γενικότερη κρίση στην οικονομία, έχει περιοριστεί η δράση των μαγαζιών…Υπάρχει ωστόσο ακόμα ταβέρνες και ψάρια (η περιοχή φημίζεται για τις μυδοκαλλιέργειες) ανοιχτό όλη μέρα που μπορεί κάποιος να το επισκεφθεί και ακόμη ένα, το οποίο είναι ανοιχτό, πέραν της Πέμπτης. Υπάρχει επίσης το Ρωμαικό Τόξο ενώ μπορεί κανείς να επισκεφθεί και την θάλασσα … Ένα περπάτημα ή επίσκεψη στο στέκι των ψαράδων, έχει ενδιαφέρον. Το χωριό μας είναι το μπαλκόνι της Ημαθίας, είμαστε ο κόμβος που περνούν οι πάντες και μια στάση εδώ, αξίζει τον κόπο.