Η SITAEL Hellas συμμετέχει σε ένα από τα μεγαλύτερα διαστημικά προγράμματα της Ελλάδας
Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κ. Νίκος Μπαζάκας, μιλάει στο «Λαό» για το design center στην πόλη μας
Τον Οκτώβριο του 2013 ιδρύθηκε στη Βέροια, στην οδό Σολωμού, η εταιρία αεροδιαστημικής SITAEL Hellas, θυγατρική της SITAEL, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρίας στην Ιταλία στον τομέα του διαστήματος, και καλύπτει όλες τις ανάγκες που αφορούν στους δορυφόρους, για τους πελάτες της (NASA, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Κράτη, Περιφέρειες κ.ά.).
Το 2014 έγιναν οι πρώτες προσλήψεις μηχανικών ηλεκτρολόγων Πολυτεχνείου και ξεκίνησε η υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα κατασκευής συστημάτων για διαστημικούς δορυφόρους, στο πλαίσιο μιας ευρωϊσραηλινής συνεργασίας (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και Ισραηλινή Διαστημική Υπηρεσία) στην οποία συμμετέχουν τρεις εταιρίες αεροδιαστημικής: η SΙTAEL Hellas από τη Βέροια, η INASCO από την Αθήνα και η PRISMA Electronics από την Αλεξανδρούπολη, που είναι και ο κύριος ανάδοχος της ελληνικής κοινοπραξίας.
Συναντήσαμε τον γενικό διευθυντή της εταιρίας στη Βέροια, κ. Νίκο Μπαζάκα (φωτο) και μιλήσαμε μαζί του για το κομμάτι του προγράμματος που υλοποιείται στην πόλη μας, κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν…
Του ζητήσαμε να μας εξηγήσει όσο πιο απλά, τί ακριβώς συμβαίνει στον άνετο, λιτό χώρο της εταιρίας, όπου σ’ ένα ήρεμο περιβάλλον, οι μηχανικοί της εταιρίας (μεταξύ τους και δύο βεροιώτες) δουλεύουν αθόρυβα, μπροστά από έναν υπολογιστή, παράγοντας υψηλή τεχνολογία σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα των διαστημικών εφαρμογών.
Το πρόγραμμα αφορά το σχεδιασμό, την κατασκευή και την πιστοποίηση μιας μονάδας διαχείρισης ενέργειας και ελέγχου για τη λειτουργία των ηλεκτρικών προωθητήρων ενός δορυφόρου. Η εταιρία της Βέροιας έχει αναλάβει το κομμάτι της σχεδίασης και ελέγχου της μονάδας, η Inasco τη σχεδίαση και κατασκευή των μηχανολογικών μερών και η Prisma την κατασκευή και συναρμολόγηση του τελικού προϊόντος. Αυτή η μονάδα αποτελεί ουσιαστικά την καρδιά, την μηχανή του συστήματος προώθησης του δορυφόρου, που θα πάρει την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά (κάτι σαν καύσιμο) ώστε να ελέγχει την τροχιά του δορυφόρου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Αφού σχεδιαστεί εδώ το προϊόν, προωθείται στην εταιρία της Αλεξανδρούπολης, η οποία το κατασκευάζει και στη συνέχεια «ντύνεται», μπαίνει δηλαδή ο κινητήρας στο… κουτί του. Όλο αυτό το σύστημα, μόλις ολοκληρωθεί, είναι έτοιμο να τοποθετηθεί σε ένα μικροδορυφόρο και να τον τροφοδοτήσει με ενέργεια.
«Η πρώτη σχεδίαση έχει ήδη ολοκληρωθεί και προχωράει… Υπάρχουν πολύ αυστηρά κριτήρια για το πώς πρέπει να γίνει… Στην ουσία, πρέπει να μηδενίζουμε το περιθώριο λάθους. Εάν ο δορυφόρος φύγει από τη γη, πρέπει να δουλεύει σωστά» μας λέει ο κ. Μπαζάκας, ο οποίος πιστεύει ότι ο τομέας της διαστημικής είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, μέσα από την ανάπτυξη μίας βιομηχανίας που θα σχεδιάζει, θα παράγει και θα εξάγει συστήματα και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς παγκοσμίως.
Και σε τί μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτά τα συστήματα; ρωτήσαμε.
«Οι δορυφόροι, ή καλύτερα τα δορυφορικά δεδομένα, είναι καθημερινά στη ζωή όλων μας. Ένας δορυφόρος, ανάλογα με την αποστολή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς, τηλεοπτικά σήματα, την παρατήρηση της γης (π.χ. εκτάσεις, περιβαλλοντολογικές αλλαγές, γεωργία ακριβείας), πλοήγηση (π.χ. GPS), πρόβλεψη καιρού, θέματα άμυνας και ασφάλειας… Δεδομένα, που είναι απαραίτητα και χρήσιμα για κάθε χώρα. Η διαστημική βιομηχανία στην Ελλάδα, έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αλλά και αρκετό δρόμο μπροστά της. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, για κάθε ευρώ που επενδύει κάποιος στο διάστημα, η επιστροφή, ως κέρδος, είναι 6-7 ευρώ. Επίσης, τα δεδομένα που θα πάρει κανείς, ανάλογα με την εφαρμογή , εάν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά κέρδη. Σκεφτείτε, πόσα μπορεί να κερδίσει μία χώρα ελέγχοντας τις μεταβολές του περιβάλλοντος από φυσικά και μη φαινόμενα ή από την παρατήρηση των συνόρων της…».
Πρόσφατα ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής-τηλεπικοινωνιών, κ. Νίκος Παππάς, ανακοίνωσε την ίδρυση της Ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών) με στόχο να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα της χώρας μας σ’ αυτό τον τομέα.
Ενδεχομένως, η απόφαση αυτή να ανοίγει ένα νέο κόσμο και κάποιες μεγάλες ευκαιρίες για σωστή αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας και για επενδύσεις στον τομέα της διαστημικής βιομηχανίας.
Και όπως προσθέτει ο κ. Μπαζάκας: «Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα είναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν, έτοιμο προς αξιοποίηση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο φορέα. Υπάρχουν ήδη αρκετές εταιρίες στη χώρα μας που επιχειρούν στον τομέα του διαστήματος τα τελευταία χρόνια… Στόχος είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών στη χώρα και η δημιουργία ενός οικοσυστήματος, ικανού να απορροφήσει νέους επιστήμονες που θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα του Διαστήματος… Δυνατά μυαλά που φεύγουν στο εξωτερικό. Οι ορίζοντες είναι ανοιχτοί…».