Ξεκίνησαν την Κυριακή τα «Καλλιτεχνικά εργαστήρια» της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας, με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των νέων και την καλλιέργεια δεξιοτήτων δημιουργικής φαντασίας. Αν και το κρύο ήταν τσουχτερό από νωρίς το πρωί η φιλόξενη αίθουσα του συλλόγου γέμισε με παιδιά! Υπό την καθοδήγηση της κας Μιχαηλίδου Κικής και με αφορμή τον ερχομό του μήνα Μάρτη τα παιδιά δημιούργησαν όμορφα Μαρτάκια για όλα τα μέλη του συλλόγου « Ο Ματς φερ΄ τα χελιδόνια κελαηδούν και λυν΄ τα χιόνια » έγραφε χαρακτηριστικά το καρτελάκι που τοποθέτησαν τις καλαίσθητες δημιουργίες τους!
Ακολούθησαν δράσεις που προάγουν τον Πολιτισμό και διατηρούν την Πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως η αναβίωση του ΚΟΥΚΑΡΑ.
Παιδιά όλων των ηλικιών έμαθαν για το πατροπαράδοτο έθιμο φτιάχνοντας τον δικό τους κουκαρά προκειμένου να καταφέρουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την νηστεία των σαράντα ημερών μέχρι το Πάσχα.
Ο κουκαράς αποτελούνταν από ένα μεγάλο κρεμμύδι (ή πατάτα), πάνω στο οποίο κάρφωναν εφτά φτερά κότας ή κόκορα. Εφτά φτερά, όσες και οι εβδομάδες της νηστείας. Αυτό το ιδιαίτερο «σκιάχτρο» το κρεμούσαν στο ταβάνι τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, και το πρωί, όταν τα παιδιά ξυπνούσαν, το αντίκριζαν με δέος και φόβο να κρέμεται και να κουνιέται στο ταβάνι! Κάθε εβδομάδα που περνούσε αφαιρούσαν και ένα φτερό, και όταν το κρεμμύδι (ή η πατάτα) έμενε χωρίς φτερά, σήμαινε πως το Πάσχα είχε έρθει και έλεγαν «ο κουκαράς έφυγεν και α έρται του χρόνου» (ο κουκαράς έφυγε και θα έρθει του χρόνου).
Τα παιδιά της Λέσχης αναβίωσαν το έθιμο των προγόνων τους μαθαίνοντας ήθη και έθιμα από τον Πόντο. Ζωγράφισαν τις πατάτες τους, κόλλησαν πάνω τους φτερά, και τα πήραν ως αναμνηστικά στα σπίτια τους.