Το «Συλλεκτικό Ημερολόγιο 2018» είναι ένα πανέμορφο, σε μορφή και περιεχόμενο, ημερολόγιο, διανθισμένο (με διάφορα κείμενα, προσευχές κ.ά.) ενός ανθρώπου έμπλεου χριστιανικών αρετών, του μακαριστού πατρός Μελετίου Αίβατζίδη, εικονογραφημένο με 14 πίνακες ζωγραφικής (με μολύβι σε χαρτόνι) σε εξώφυλλο, εσωτερικές σελίδες και οπισθόφυλλο της Ντανιέλας Μπουζάτο, αρχιτέκτονος, συνδυασμένα όλα με το καλλιτεχνικό γούστο και την ευρυμάθεια του Απόστολου Ιωσηφίδη, προσδίδουν στο Ημερολόγιο ιδιαίτερη χάρη, βαρύτητα και ιδιαιτερότητα.
Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι οι εικονογραφημένοι πίνακες της Ντανιέλας είναι εμπνευσμένες από τις αυτοβιογραφικές αφηγήσεις και τις προσευχές του πατρός Μελετίου Αϊβαζίδη, είναι αξιοπρόσεχτες και άξιες επαίνου.
Το «Ημερολόγιο» 2018, αποτελείται, εκτός από τα εξώφυλλα, από 28 σελίδες. Σε κάθε εσωτερική σελίδα, ο Απόστολος, όπου δεν υπάρχει πίνακας της Ντανιέλας, βάζει στο πάνω μέρος της σελίδας ένα κείμενο (προσευχή, θεία οικονομία, έλεος, διδασκαλίες) δημιουργία του πατρός Μελετίου και στο κάτω μέρος επιλεκτική, σύντομη και κατατοπιστική, βιογραφία (αυτοβιογραφία) που αφορά τον ίδιο.
Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε, διαβάζοντας το περιεχόμενο του Ημερολογίου, την πνευματική δημιουργία και τη ζωή και δέηση του πατρός Μελετίου.
Το «Συλλεκτικό Ημερολόγιο» είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του πατρός Μελετίου Αϊβαζίδη, του ορφανοτρόφου, ο οποίος, αν και τυφλός, περιέθαλψε στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, αλλά και τις επόμενες δεκαετίες, πάνω από 2000 ορφανά στην περιοχή Πέλλας και της Ημαθίας.
Δεν θα σταθώ στο πρώτο, σαν οικογενειακό ορφανοτροφείο, από δύο ορφανά και ένα γέροντα σε νοικιασμένο σπίτι, στη Λεπτοκαρυά Γιαννιτσών, ούτε στους τροφίμους που φρόντιζε και είχε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μεσημερίου Εδέσσης, ούτε στους τροφίμους που είχε στο εξωκκλήσι της Ζωοχόδου Πηγής στη Νάουσα, αλλά θα σημειώσουμε λίγα λόγια για το Εκκλησιαστικόν Οικοτροφείον Αρρένων «Όσιος Θεοφάνης» μέσα στη Νάουσα από το 1971.
Σ’ αυτό περιμάζεψε, μεγάλωσε, σπούδασε και αποκατέστησε επαγγελματικά εκατοντάδες ορφανά παιδιά από τη Νάουσα και τις γύρω περιοχές. Δίκαια ονομάστηκε Ορφανοτρόφος και αναγνωρίστηκε στη συνείδηση των τροφίμων του και όσων του γνώρισαν ως μεγάλη οσιακή μορφή για την Ορθοδοξία και τη Νάουσα που όλη του τη ζωή την πέρασε διακονώντας το συνάνθρωπό του και προστατεύοντας εκατοντάδες ορφανά.
Ο πατήρ Μελέτιος Αϊβαζίδης δεν ενδιαφέρθηκε μόνο για το φαγητό των τροφίμων του, αλλά περισσότερο για την πνευματική καλλιέργειά τους.
Ο Απόστολος Ιωσηφίδης, με τις ευαισθησίες του σε θέματα κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής, μας παρουσιάζει στο «Συλλεκτικό Ημερολόγιο», κείμενα, προσευχές κ.ά., που τα διάλεξε από πλήθος τέτοιων κειμένων και τα αντιστοίχισε στις σελίδες του Ημερολογίου του με τη ζωή και τη δράση του πατρός Μελετίου.
Τα λίγα κείμενα που έστησε στο «Συλλεκτικό Ημερολόγιο» ο Απόστολος, αποπνέουν δυνατό άρωμα χριστιανικών αρετών και δείχνουν το ψυχικό μεγαλείο, το βάθος και το πλάτος των χριστιανικών αρετών του πατρός Μελετίου.
Παράλληλα, δείχνει δρόμους χριστιανικής ζωής, τονίζοντας σημεία της ζωής και δράσης του.
Απορεί και θαυμάζει κανείς διαβάζοντας τα κείμενα αυτά. Αυτό οφείλεται στην απέραντη αγάπη του προς τον Θεό και τον άνθρωπο, την πίστη και τις αρετές που είχε. Ήταν έμπλεος έμπρακτης αγάπης, ταπεινοφροσύνης, ευγνωμοσύνης προς τον Θεό και τον άνθρωπο, ελεημοσύνης, πίστεως, ελπίδας στο Θεό και της αρετής της συγχωρήσεως (μακάριζε το συμμαθητή του που με μια βελόνα αρμάθας καπνού τον τραυμάτισε κατά λάθος, με αποτέλεσμα να τυφλωθεί, γιατί έγινε αυτό να ανοίξουν τα μάτια της ψυχής του και να βρει την ευτυχία του κοντά στο Θεό).
Η όλη ζωή ήταν και είναι ένα απλό ημερολόγιο, αλλά μας πρόσφερες ένα βιβλίο γεμάτο έμπρακτες αρετές του πατρός Μελετίου, προς μίμηση και πνευματική καλλιέργεια. Σε ευχαριστούμε.
Παύλος Δ. Πυρινός