«Εικόνες που περνούν φευγαλέα πίσω από τα κλειστά βλέφαρα, σπαράγματα αναμνήσεων που συνδέονται με τρόπους αναπάντεχους. Μια γραμμή εκτείνεται στο χρόνο, μπροστά από την οποία ζουν μορφές. Μια γραμμή ως νοητό σύμβολο του ορίζοντα όπου η παρουσία ενός παιδιού είναι το παιδί που κάποτε υπήρξε. Το χρώμα του περιβάλλοντος στηρίζει τις φιγούρες από τις οποίες απουσιάζει, ενώ η αφήγηση συνεχίζεται σε χρόνο αέναο.»
Αυτές είναι οι λέξεις της ζωγράφου κυρίας Φωτεινής Χαμιδιελή που μας καλωσόρισαν στα εγκαίνια της ατομικής, ζωγραφικής της έκθεσης με τον τίτλο «Χρονογραμμή». Μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το βράδυ της Τετάρτης, στο ισόγειο του Βυζαντινού Μουσείου της πόλης μας.
Αθρόα η προσέλευση του φιλότεχνου κοινού, που ανταμείφθηκε για άλλη μια φορά από την ομορφιά και την ποιότητα της ζωγραφικής της δημιουργού. Ένα κοινό που στάθηκε να «συνομιλήσει» με τις γυναικείες φιγούρες κάτω από τον υπέροχο υποβλητικό φωτισμό που υπογράμμιζε τόσο τη ζεστή, χρωματική πανδαισία, όσο και τη δυνατή, ονειρική, σχεδόν, παρουσία τους σε 44 έργα. Μια καλά δοσμένη αφηγηματολογική προσέγγιση που την ενίσχυε ακόμη περισσότερο η εξαίσια μουσική των δύο μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας.
Γυναίκες κάθε ηλικίας αιώνια σύμβολα ζωής μπροστά στη δύναμη του πανδαμάτορα χρόνου. Γυναίκες της προσφοράς, κόρες και παιδιά, άλλοτε παιδιά και κόρες κι οι ίδιες, σε μια δυνατή εσωτερική αναπόληση. Άνθη που ανοίγονται εμπρός τους οι αναμνήσεις κι οι επιθυμίες τους. Άλλοτε πάλι, σκιάζονται από κινήσεις απόγνωσης και πόνου που συνεχίζουν να διαγράφουν τη γραμμή του χρόνου, ασταμάτητα. Βλέφαρα πότε ανοιχτά, πότε κλειστά που γίνονται αυλαίες σε μια εικονική αναπαράσταση της αναζήτησης του Χαμένου Χρόνου. Γυναικείες φιγούρες που ξεπηδούν από φωτεινές γραμμές-στιγμές μιας θνητής ζωής κι αποτυπώνονται στο διηνεκές του κοσμικού χρόνου όπου το τέλος είναι πάντα κι η αρχή...
Τη ζωγράφο παρουσίασε η κα Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία υπογράμμισε πως με τη Φωτεινή Χαμιδιελή αισθάνεται ότι ζωγραφίζει μια γυναίκα και μάλιστα μια γυναίκα στρατευμένη, και πρόσθεσε: «Την Φωτεινή θα την έχουμε μέχρι το τέλος Απριλίου, με μια έκθεση έκπληξη, που δεν θα είναι ζωγραφική, αλλά ποίηση».
Ο κόσμος περιηγήθηκε με ενδιαφέρον στα έργα της Χρονογραμμής, υπο τον ήχο του σαξόφωνου και του ηλεκτρικού πιάνου των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Τάσου Σαρίογλου και Σπύρου Καλατζόπουλου.
Η παρούσα έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου 2018.