Μεγάλη προσέλευση είχαν οι πολυθεματικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του περιπτέρου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, κατά τη διάρκεια της 27ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων Agrotica 2018.
Οι εκδηλώσεις απάντησαν σε βασικά ερωτήματα των αγροτών που σχετίζονται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει τις επιδοτήσεις, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη σύσταση οργανώσεων παραγωγών και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που δίνονται μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης. Ακόμη, οι συγγραφείς της «Εγκυκλοπαίδειας Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο» είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους τους επισκέπτες της έκθεσης και να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώση.
Παράλληλα, στο χώρο του περιπτέρου πραγματοποιήθηκαν και τρεις παρουσιάσεις σχετικά με το καινοτόμο τεχνολογικό πλαίσιο gaiasense και την εφαρμογή του στην ελιά, στο αμπέλι, στο βαμβάκι και στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Αυτές οι παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης του συστήματος Ευφυούς Γεωργίας, gaiasense, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ΔΕΘ «Αιμίλιος Ριάδης», στις 10:00 – 14:00. Σε αυτή παρουσιάστηκαν αναλυτικά σε πλήθος κόσμου και υποψήφιους συνεργάτες τα τεχνικά και επιστημονικά αντικείμενα, τα τεχνολογικά εργαλεία αλλά και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το σύστημα gaiasense, από τη NEUROPUBLIC σε συνεργασία με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Ο Πρόεδρος της NEUROPUBLIC, κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη εφαρμογής της Ευφυούς Γεωργίας με το σύστημα gaiasense, τονίζοντας ότι αυτά συνίστανται, μεταξύ άλλων, σε: μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αρδευτικού νερού, αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την παραγωγή, ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της παραγωγής, δημιουργία πρόσθετης αξίας στα αγροτικά προϊόντα, μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ.
Περαιτέρω, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος επισήμανε ότι η μεγάλη καινοτομία του gaiasense είναι ότι πρόκειται για σύστημα που συλλέγει δεδομένα από όλες τις πηγές (αισθητήρες στο χωράφι και το τρακτέρ, δορυφόρους, από τον γεωπόνο και τον αγρότη), και η εγκατάσταση και λειτουργία του απαιτούμενου τεχνολογικού εξοπλισμού γίνεται κεντρικά με ευθύνη της εταιρείας για την κατασκευή, εγκατάσταση και την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Όπως αναφέρθηκε από όλους τους ομιλητές, για τον παραγωγό, το gaiasense αφορά μια συνδρομητική υπηρεσία, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει «πληρώνοντας μόνο λίγα ευρώ ανά στρέμμα κάθε χρόνο». Με μια απλή εγγραφή στην υπηρεσία, ο παραγωγός αξιοποιεί όλα τα τεχνολογικά εργαλεία και τους ειδικούς επιστήμονες-ερευνητές του gaiasense, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει και να αγοράσει ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό, με το οικονομικό όφελος επί της παραγόμενης αξίας, για τον παραγωγό, να μπορεί να κυμανθεί από 10% έως και 30%.
Κλείνοντας, υπήρξε αναφορά στα επόμενα σχέδια εφαρμογής και υλοποίησης του συστήματος gaisense, με το τέλος του 2018 να αναμένεται να καλύπτει 2 εκατ. στρέμματα, σε 13 διαφορετικές περιοχές που αφορούν 8% της ελληνικής καλλιεργήσιμης γης, έναντι των 200.000 στρεμμάτων σήμερα ενώ τους επόμενους μήνες 600 τηλεμετρικοί σταθμοί θα εγκατασταθούν σε 15 με 20 νέες περιοχές της Ελλάδας, από τους 120 που υπάρχουν ήδη σήμερα.
Ήδη, από το 2016, πολυάριθμες περιοχές ανά την Ελλάδα, εφαρμόζουν το gaiasense, με διάφορα είδη καλλιέργειας όπως βιομηχανικό ροδάκινο, επιτραπέζιο σταφύλι, ξερό φασόλι, ελιά, πατάτες, αμπέλι οινοποιήσιμο κλπ. ενώ αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες καλλιέργειες, μεταξύ άλλων υπαίθρια βιομηχανική τομάτα, κτηνοτροφικά φυτά, κηπευτικά, ακτινίδια, σπαράγγι, σκληρό σιτάρι και πορτοκάλια.